Maramuresean scos de sub urmarire penala dupa ce a comis trei violuri in germania

Autoritatile din Germania cer transferarea in Romania a unui barbat din Maramures condamnat de Tribunalul Nurnberg-Furth pentru trei violuri. Solicitarea a fost respinsa insa, pe motiv ca, potrivit legii romane, barbatul nu raspunde penal. In Romania, individul fusese scos de sub urmarire penala intr-un caz de sechestrare soldat cu moartea victimei.

Printr-o decizie a Tribunalului Nurnberg-Furth, ramasa definitiva la data de 10 iunie 2016, romanul a fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni de viol in forma agravata si a altor doua infractiuni de viol prevazute de Codul penal german.

Inca din 2017, autoritatile judiciare germane au solicitat transferarea lui din Spitalul Europakanal Erlangen din Germania, unde se afla si in prezent, intr-un penitenciar din Romania. In motivarea cererii s-a aratat ca sunt indeplinite conditiile din legislatia privind cooperarea judiciara internationala, insa acest lucru n-ar fi de ajuns pentru transfer daca ne luam dupa autoritatile judiciare din Romania.

Autoritatile judiciare romane recunosc ca era un individ periculos inca dinainte sa paraseasca tara, dar l-au lasat liber

In vara acestui an, Curtea de apel Cluj, instanta care a judecat solicitarea, a respins sesizarea formulata de autoritatile judiciare din Germania privind recunoasterea hotararii de condamnare adoptata de Tribunalul Nurnberg – Furth, pe motiv ca pedeapsa a fost aplicata unei persoane care nu raspunde penal in Romania.

"In cauza, nu sunt intrunite conditiile prevazute de art. 163 alin. 1 lit. d din Legea nr. 302/2004, republicata, existand un incident de neexecutare si nerecunoastere, si anume, pedeapsa a fost aplicata unei persoane care nu raspunde penal potrivit legii penale romane. Mai precis, din rapoartele de expertiza medico-legala psihiatrica intocmite in cazul persoanei condamnate R.A. in alte dosare penale instrumentate de autoritatile judiciare romane, rezulta ca acesta sufera de tulburare schizo-afectiva maniacala, psihoza schizofreniforma tip maniacala si nu are capacitatea psihica de a aprecia continutul si consecintele faptelor sale si nu are discernamant, iar in urma expertizarilor repetate s-a stabilit ca sus-numitul este un bolnav psihic periculos", se arata in considerentele sentintei penale nr 152/2019 a Curtii de Apel Cluj care nu este definitiva.

Cercetat pentru sechestrare urmata de moartea victimei

Faptele de care individul a fost luat in vizor inca de pe vremea cand locuia in Romania seamana izbitor cu cele din cazul Caracal. Intr-un dosar deschis de autoritatile judiciare romane in 2010, Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui R.A., dupa ce, anterior, individul fusese cercetat pentru savarsirea infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, actiune care "a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei", potrivit celor retinute, atunci, de procurori.

Psihoza schizofreniforma tip maniacal

Motivul il reprezinta tocmai problemele psihice care-l incadreaza la lipsa de discernamant. "Potrivit raportului de expertiza medico-legala psihiatrica nr. 225/16.08.2007, intocmit de Cabinetul Medico-legal Sighetu Marmatiei, persoana condamnata sufera de psihoza schizofreniforma tip maniacal si ca nu are capacitate psihica de a aprecia continutul si consecintele faptelor sale, nu a avut discernamant la momentul comiterii faptelor si nu are nici in prezent.La fel, din raportul de expertiza medico-legala nr. 188/17.05.2010 a I.M.L. Maramures rezulta ca persoana condamnata are bogate antecedente psihiatrice, examenul psihic si psihologic efectuat pe perioada internarii si examinarea in comisie, se apreciaza ca aceasta are tulburare schizo-a fectiva, episod actual maniacal si ca nu are capacitatea psihica de a aprecia continutul si consecintelor faptelor sale, nu a avut discernamant la momentul comiterii faptelor si nu are nici in prezent", se arata in condiderentele sentintei Curtii de Apel Cluj care a respins solicitarea autoritatilor judiciare germane privind transferul lui la un penitenciar din tara.

"Exista un incident de nerecunoastere si neexecutare"

Potrivit legislatiei romanesti, cand faptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de droguri sau sufera de o boala infecto-contagioasa si prezinta pericol pentru societate, se poate lua masura internarii intr-o unitate sanitara de specialitate, pana la insanatosire sau pana la obtinerea unei ameliorari care sa inlature starea de pericol. Totusi autoritatile judiciare romane nu propun celor germane solutia aducerii condamnatului intr-un spital de profil din tara noastra.

"Avand in vedere ca persoana condamnata nu raspunde penal potrivit legii romane cu privire la faptele pentru care a fost condamnat in Germania, existand un incident de nerecunoastere si neexecutare prevazut de art. 163 alin. 1 lit. d din Legea nr. 302/2004 republicata, pentru motivele care s-au aratat in detaliu mai sus, in temeiul art.165 si urm. din Legea 302/2004 rap.la art.163 alin.1 lit.d din Legea 302/2004, se va respinge sesizarea formulata de autoritatile judiciare din Germania adoptata de Tribunalul Nurnberg", se mai arata in decizia citata care insa nub este definitiva.

Articol integral preluat de Adevarul.ro

"e exclusa povestea cu mafia lemnului"
Citeste
Doi hoti de lemne din Coroieni, prinsi de oamenii legii
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.