Adevarul este dureros – pusi sa stea la pozat pentru a combate realitatea dura din spital

Revenim cu informatii si declaratii ale cadrelor medicale de la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei. Asta dupa ce colegi de-ai nostri au publicat in mediul online doua fotografii in care cadrele medicale de la Sighet erau echipate corespunzator. Sincer, ne bucura acest lucru. Asa ar trebui sa fie echipati toti angajatii unitatii spitalicesti.

Numai ca realitatea din teren este cu adevarat extrem de dura. Deja v-am spus ca sunt cinci cadre medicale care sunt in izolare la domiciliu, dupa ce au intrat neprotejati in contact direct cu un pacient confirmat pozitiv.

Mai mult, va prezentam si fotografii realizate la registratura Policlinicii. Acolo nici macar o amarata de masca nu poarta nimeni. Vor spune ca doar au trecut prin doua corturi de triere oamenii si nu mai prezinta niciun risc. Noi nu am baga mana in foc.


Dar haideti sa cititi transcriptul discutiei telefonice cu doua dintre cadrele medicale ale spitalului Sighetu Marmatiei.

Dialog reporter – cadru medical 1:

Aveti echipamente corespunzatoare in cazul in care un pacient pozitiv intra in unitatea medicala?

-Nu numai ca nu avem haine de protectie, ci ni se da un halat de vizitator. Ascultati-ma ce va spun. Si o masca din asta simpla. Si sa ma duc sa stau 4 ore in fata a 300-400 de pacienti, care trec prin cort. Si stau in fata bolnavului cu respectivul halat de vizitator, cum era pe vremuri. Nu este vorba de combinezon din asta, nu ochelari, nu nimic.

Ati intrebat de ce nu primiti echipament corespunzator?

-Am intrebat, dar nimic. Primim o masca pentru 12 ore. Nu ii intereseaza ca eu trebuie sa o dau jos pentru a manca eu trebuie sa pun inapoi si sa merg mai departe. Nu au masti. Nu au haine de protectie. Va dati seama ca bolnavul acela care l-au trimis la Cluj cu care colegii mei au venit in contact a fost 4 zile in spital. Va dati seama cati au intrat in contact cu el? Si apoi l-au trimis in Cluj.

Care este starea de spirit din spital acum?

-E haos. Ei zic ca nu e nevoie de nimic, nici izolare, nici carantina. Fiecare merge cum vrea, vine cum vrea. Adica eu sa merg in fata bolnavului care vine la noi cu o simpla masca. Si cum sa lucrez cu bolnavul. Am si eu o singura viata si nu are voie nimeni sa atenteze la viata mea. Am si eu drepturi nu numai obligatii. Toti doctorii fug si asistentii sa mearga in fata cu piepturile goale.

La dvs pe ce sectii sunt combinezoane sau nu aveti deloc?

-Combinezoane tip 2 sunt la Maternitate, la Urgente si la Reanimare. Asta stiu eu.

Restul?


-Restul suntem cu halate de vizitator, o masca pentru 12 ore si boneta pe cap cum primesc femeile cand alapteaza. Asa trebuie sa mergem si la cort pentru trierea bolnavilor. Nu au de unde ne dau. Nu manusi, nu ochelari

Dialog reporter – cadru medical2 despre pacientul confirmat pozitiv.

Ce ne puteti spune despre pacientul din Rona de Jos, prin ce sectii a fost?

-Prima data a fost la cortul de primire, in fata Policlinicii. Apoi a urmat traseul cortul numarul 2, dupa care a fost la radiografie pulmonara, apoi la sectia de Interne, apoi la sectia ATI si pe urma la sectia Contagioase, dupa care l-au trimis la Cluj.

Dvs personalul medical aveti echipament corespunzator pentru a lupta cu acest virus

-Sunt sectii care au, sunt sectii care nu au. Pe sectia ATI sunt ceva combinezoane, dar alealalte suntem chiar descoperite.

Si persoana depistata pozitiv a intrat in contact cu cadre medicale neechipate corespunzator?

-Normal pentru ca la corturile de primire avem doar un halat de unica folosinta si o masca. Nu poti sa te protejezi cu un halat de unica folosinta pe care il ia un apartinator cand vine in vizita la bolnav. Nu te poate proteja.

Care e atmosfera acum la spital?

-Atmosfera e proasta petru ca unii sefi incearca sa ne spuna sa ascundem, sa stam linistiti ca totul va fi bine. Dar cum sa stai linistit cand persoane a avut contact cu 20-30 de persoane in spital. Contact direct. Nu s-a facut niciun test la nimeni. Situatia la Sighet va fi tot mai proasta. Sa speram ca nu vom ajunge ca Spitalul din Suceava. Dar din cate se vede cam acolo vom ajunge. Pentru ca domnul primar de la Sighet posteaza tot felul de articole in care spune ca bolnavul confirmat pozitiv nu a avut contact cu personalul medical. El stie ca a fost contact direct. 100 la suta stie dar nu vrea sa recunoasca

Va este frica?

-Ne este frica la toti doar mie. Ne este frica pentru ca nu stim unde o sa ajugem. Lipsa de colaborare este proasta. Nu se colaboreaza, nu se spune doar totul se ascunde.

Nu mai facem niciun comentariu insa trebuie sa precizam faptul ca o parte din presa sigheteana sustine ca informatiile prezentate de noi sunt false. Din acest motiv va prezentam si argumentele lor. Accesati linkul de mai jos pentru a citi ce spun acestia iar doua dintre fotografii au fost preluate tot de pe site salutsighet.ro.

Carantina – Situatia la zi in Sighet

Mai multi soferi s-au ales cu dosare penale pentru infractiuni rutiere
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.