Ziua Tatalui In Romania: Unii din maramureseni au tinut sa marcheze cumva aceasta sarbatoare, cu cadouri daruite, dar si familia intreaga impreuna!

Ziua Tatalui In Romania: Unii din maramureseni au tinut sa marcheze cumva aceasta sarbatoare, cu cadouri daruite, dar si familia intreaga impreuna!

Ziua tatalui este sarbatorita in Romania in cea de-a doua duminica a lunii mai, anul acesta fiind vorba despre duminica, 14 mai. Iar google a pregatit si un doodle special, pentru a reaminti taticilor din tara ca e ziua lor.

Initiativa marcarii, in Romania, distinct, a unei Zile a mamei si a unei Zile a tatalui a apartinut Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor (TATA) si unui grup de sapte parlamentari romani, "preocupati de sustinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului si de intarirea rolului fiecarui parinte in cresterea si educarea propriului copil", dupa cum se arata in expunerea de motive postata pe site-ul www.cdep.ro.

Totodata, cele doua zile, atat cea pentru celebrarea mamei cat si cea dedicata tatalui, au fost propuse spre a fi sarbatorite in luna mai, tinand cont de faptul ca Organizatia Natiunilor Unite a instituit data de 15 mai ca Zi internationala a familiilor, dar si de sarbatorirea Zilei copilului la 1 iunie. Astfel, trei saptamani consecutive sunt marcate de sarbatori dedicate copiilor, parintilor si familiei. Propunerea legislativa pentru instituirea acestor doua zile a fost adoptata de Senat, la 9 iunie 2009, si de Camera Deputatilor, la 29 septembrie 2009, Legea nr. 319/2009 fiind promulgata la 13 octombrie 2009. Pana in acel an, Romania fusese printre putinele state care nu avea o astfel de traditie in mod oficial, iar prin instituirea Zilei tatalui, este evidentiat rolul jucat de tata in viata copilului sau, in familie, dar si in societate. Marcarea distincta a Zilei mamei si a cea a tatalui ajuta la recunoasterea contributiei individuale a fiecaruia dintre ei la viata de familie si la construirea societatii in general, confirmand, in acelasi timp, perfecta egalitate in drepturi a celor doi parinti, si promovand, totodata, modele pozitive in societate, parinti responsabili, implicati in cresterea si educarea copiilor.

In urmatorii ani, in Romania, datele vor fi acestea: 12 mai 2024, 11 mai 2025, 10 mai 2026, 9 mai 2027. Ziua tatalui este sarbatorita in jurul lumii la date diferite, neexistand o traditie bine conturata in jurul unei zile anume. Zilele tatalui recunoscute oficial variaza de la tara la tara, potrivit site-ului https://www.timeanddate.com/. Astfel, in Canada, Marea Britanie si SUA este marcata in cea de-a treia duminica a lunii iunie; in Australia si Noua Zeelanda – in prima duminica din septembrie; in Brazilia – in cea de-a doua duminica din august.

Fiind o sarbatoare relativ moderna, traditiile privind celebrarea ei difera nu doar de la o tara la alta, ci si de la o comunitate la alta sau chiar de la o familie la alta.

Cum au sarbatorit maramuresenii! "Am profitat de ziua relativ calda si am mancat niste mici la o terasa. Eu am baut o bere, iar sotia si fetitele au consumat inghetata. E normal sa existe si o zi a tatalui daca mamele beneficiaza de mai multe zile dedicate lor, la inceputul primaverii. Cine a uitat de ziua noastra sigur a aflat de pe Internet, atunci cand a cautat ceva pe net. Am primit si un cadou pentru birou de la familia mea", arata Marian, tatal a doua fetite. "Am petrecut in familie mai mult. Sigur ca atat eu, cat si sotia mea, am mers acasa tatii nostri, sa le spunem La multi ani, cu aceasta ocazie. Cadouri similare le-am luat, niste cravate mai exact, ceea ce am primit si eu. La urmatoarea sarbatoare sa ne putem asorta", arata Ioan, tatal unui baiat. "Am iesit la un picnic cu familia, cam asta am facut de Ziua Tatalui. Vremea a fost frumoasa si chiar calduta weekendul asta, asa ca ne-am putut bucura de un gratar si niste bere", arata Andrei, tatal a doi baieti. "Ca multi maramureseni, am sarbatorit Ziua Tatalui mai mult acasa, mai ales ca este ziua baiatului. Sotia a pregatit o masa ceva mai bogata decat de obicei, sa marcheze ziua. Am luat masa, dupa care ne-am plimbat putin prin parc iar catre seara ne-am oprit la o terasa. Data viitoare ne-am propus sa iesim undeva in natura. Ne-am facut si cateva cadouri caracteristice, care sa fie si utile, articole de imbracaminte si incaltaminte, dar si chestiuni simbolice, legate de suflet, asa cum sunt cartile", arata Vasile, tatal unui baiat.

C.T.

Istoria seculara a judetului: Al doilea municipiu al Maramuresului a sarbatorit prima atestare documentara! Sunt 697 ani! File din statistica!
Citeste
Eurovision 2023: Suedia iarasi este lejer castigatoare!
Citeste
Articol preluat de pe directmm.ro. Citeste tot articolul aici.