Viceprimarul UDMR reactioneaza: "Apreciez ca nepotrivit si lipsit de patriotism modul in care Catalin Chereches a ales sa isi arate respectul pentru drapelul Romaniei"

Situatia neplacuta creata cu ocazia Sarbatorii Castanelor de primarul orasului Baia Mare, Catalin Chereches ma obliga sa fac unele precizari, in completarea declaratiei oficiale data de UDMR Baia Mare in cursul zilei de vineri (si pe care o gasiti aici RMDSZ Nagybanya), in contextul in care acesta potenteaza urmarile actiunilor sale provocatoare, mutand atentia de la cauza reala a situatiei pe care a generat-o si incercand sa ma culpabilizeze pentru cele petrecute.

Pe scurt, ce s-a intamplat vineri. In urma deplasarii mele in zona cu comercianti de la Sarbatoarea Castanelor am constatat ca la unele standuri (7-8 la numar din totalul de aproximativ 100) denumirea de "Kuertoskalacs" era acoperita cu inscriptia ,,Cozonac", iar in zona de sub tejghea (!) erau plasate steaguri ale Romaniei.

Am aflat ca acest demers i-a apartinut primarului, care a ,,ordonat" verbal sa se procedeze astfel la toate standurile unde era afisata inscriptia "Kuertoskalacs" (exclusiv la aceste tarabe).

Comerciantii mi-au transmis protestul lor fata de acest dublu standard, in sensul ca doar ei au fost vizati de aceasta dispozitie.

Le-am comunicat ca nu exista vreo dispozitie scrisa data de aparatul administrativ al Primariei sau vreo decizie a Consiliului Local, in acest sens, privind Sarbatoarea Castanelor, care sa justifice aceste masuri. In consecinta, le-am comunicat ca daca se simt neindreptatiti pot sa aduca starea standurilor comerciale la forma initiala.

Tin sa precizez ca nu am recurs la niciun act care sa fie (nici macar la nivel de interpretare) indreptat impotriva vreunui simbol national.

Asa cum si pana acum am demonstrat de-a lungul activitatii mele, am respectat intotdeauna simbolurile statului roman.

In contextul celor descrise,

  1. apreciez ca nepotrivit si lipsit de patriotism modul in care Catalin Chereches a ales sa isi arate respectul pentru drapelul Romaniei, demersul fiind de asemenea la limita legii si a normelor privind arborarea drapelului.

Expunerea steagului Romaniei in locuri total nepotrivite, in partea inferioara a standurilor comerciale, arata lipsa de respect fata de principalul simbol national al cetatenilor romani de orice etnie.

  1. Referitor la termenul comercial de "Kuertoskalacs", trebuie sa mentionez ca aceasta denumire este una recunoscuta international, fiind chiar marca protejata la nivelul Comunitatii Europene.

Acoperirea acestei denumiri, pe motiv ca nu este in limba romana si nu poate fi inteleasa, este mai mult decat absurda, in contextul in care alte denumiri comerciale provenite din alte limbi decat romana au fost acceptate la acelasi eveniment. Dau exemplu hot-dog, churros, hamburger, waffe si altele, denumiri fata de care edilul nu a avut nici o obiectie.

Concluzionez in consecinta ca demersul a fost unul provocator, destinat sa creeze tensiune in randul comunitatii din Baia Mare.

Delegatiile oficiale ale Raioanelor Straseni si Hincesti au vizitat Maramuresul, cu prilejul Salonului expozitional "Republica Moldova prezinta", editia a II-a
Citeste
Marcasita, cuart din Mina Cavnic este exponatul saptamanii la Muzeul de Mineralogie Baia Mare
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.