Tinerii absolventi de medicina vor sa profeseze in romania, dar nu sunt ajutati de ministerul sanatatii

Tinerii Absolventi ai Facultatilor de Medicina din Romania ce nu au trecut examenul de Rezidentiat au cerut organizarea unei sesiuni extraordinare de Rezidentiat in perioada Aprilie-Mai 2019. Solicitarea are la baza Ordonanta de Urgenta 52/2018.


"Avand in vedere ca in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 18/2009
privind organizarea si finantarea rezidentiatului, aprobata prin Legea nr. 103/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care la finele repartitiei candidatilor promovati la concursul de rezidentiat raman locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sanatatii poate organiza, pentru ocuparea acestora, o sesiune extraordinara de concurs de rezidentiat in primul semestru al anului urmator", potrivit Ordonantei de Urgenta 52/2018.

In prezent Romania se confrunta cu un deficit major de medici specialisti, deficit care se va adanci in urmatorii ani, numarul acestora posibil sa atinga cifra de 12.000 de specialisti in urmatorii 15 ani, potrivit Ziar medical.

Migratia personalului de specialitate medico-sanitar bine pregatit si cu experienta profesionala este o realitate care isi pune amprenta asupra sistemului public sanitar, fapt ce a condus la reale dificultati in ceea ce priveste o optima functionare a intregii activitati desfasurate in unitatile sanitare publice, precum si in asigurarea efectiva a accesului egal al cetatenilor la ingrijirile medicale si cresterea calitatii vietii.

"Va rugam sa veniti in sprijinul tinerilor medici pentru a le acorda o sansa in plus sa profeseze in sistemul sanitar romanesc, care se confrunta cu un mare deficit de medici. Cu totii dorim sa practicam medicina in Romania, nu sa fim someri un an sau sa fim nevoiti sa ne construim cariera in strainatate", este mesajul transmis de tinerii absolventi de Medicina.

Astfel, aproape 200 de tineri absolventi au semnat o petitie pe care au depus-o la Ministerul Sanatatii, in care solicitau "organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidentiat in perioada Aprilie – Mai 2019 sau intr-un calendar ce va permite indeplinirea formalitatilor in termenele legale".

"Sistemul sanitar este un pacient bolnav care are nevoie de ingrijiri de la o echipa multidisciplinara", iar cea mai mare problema cu care se confrunta unitatile medicale din judetul Bistrita-Nasaud, Galati, Tulcea este lipsa de personal, cu aceasta problema se confrunta fiecare oras din Romania, cu un deficit de 15.000 de medici. O buna parte din colegii nostri, atat medici cu experienta cat si proaspat absolventi, s-au indreptat catre alte sisteme de sanatate din afara tarii, unde sunt foarte usor integrati si li se recunoaste si acorda statutul pe care il merita, cei ramasi dorim sa profesam in tara noastra.

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat majorarea cifrei de scolarizare prin rezidentiat pentru anul universitar 2018-2019. Aceasta a fost de 5.415, cu 415 mai multe locuri decat anul trecut iar aproape 8.500 de candidati au sustinut examenul, un record de inscrisi din ultimii ani, din care 1.151 nu au putut fi integrati in sistem", mentioneaza semnatarii petitiei.

Ministerul Sanatatii le-a transmis si un raspuns in care mentioneaza: "Ministerul Sanatatii nu intentioneaza sa organizeze o astfel de sesiune extraordinara de rezidentiat".

Preluare ziarmedical.ro

Al treilea autor al spargerii bancomatului din arad a fost prins de politisti
Citeste
Liga 4. Seria Sud
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.