Spitalul Judetean din Baia Mare, in topul national la prelevarea de organe

PERFORMANTA  Potrivit medicului sef al sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva , dr. Stoicovici Adriana, in cursul anului curent, pana la data de 12 iunie, la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" din Baia Mare au existat 7 donatori de organe. S-au recoltat 2 corduri, 6 ficati, 7 perechi de rinichi.

In anul 2019, cel mai tanar donator a avut 19 ani, iar cel mai varstnic 65 de ani. Categoria predominanta de varsta a fost de 63 – 65 de ani. Majoritatea pacientilor donatori au fost victime ale unor accidente, dar au existat si alte cauze – accidente vasculare grave, coma post resuscitare .

Prelevarea de organe este realizata de echipele de prelevare de la institutele de transplant din Bucuresti si Cluj Napoca, impreuna cu personalul sectiei ATI si dureaza, in medie, 5 ore.
Pentru perioada ianuarie-mai a anilor precedenti, numarul donatorilor a fost urmatorul: 2013 – 2 donatori, 2014 – 6 donatori, 2015 – 8 donatori, 2016 – 7 donatori, 2017 – 3 donatori, 2018 – 4 donatori.

Putem sa evidentiem calitatea serviciilor noastre medicale de la nivelul spitalului, printr-o coordonare eficienta, dovada fiind mentinerea, in continuare, pe primele pozitii la nivel national, in ceea ce priveste prelevarea de organe.

Va amintim ca, declararea mortii cerebrale este un proces tratat cu maxima responsabilitate si profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea mortii cerebrale presupun mai multe investigatii de specialitate. Examinarile se repeta la un interval de 6 ore, acest interval crescand in functie de varsta pacientului .
Este important de precizat ca, activitatea de prelevare si transplant se realizeaza in scop exclusiv terapeutic.

"Prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana si transplantul acestora se realizeaza exclusiv in scop terapeutic si in mod gratuit, fara foloase materiale. Exista o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a caror unica sansa la viata este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieti. Astfel ca, la nivelul spitalului nostru exista echipe medicale pregatite pentru aceste activitati", a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unitatii medicale.

Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris " din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unitatii medicale, conform legislatiei, exista un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic sef sectie ATI si un Key Donation Person – dr. Muresan Andrei, medic primar ATI. Inlocuitorii acestora sunt dr. Barbus Victor – medic specialist ATI, respectiv dr. Serban Felicia-medic primar ATI.

 

Sursa info: Spitalul Judetean "Dr. Constantin Opris" Baia Mare

Baimarean gasit azi-noapte in padure, beat si cu hipotermie, dupa ce s-a pierdut de grupul de prieteni
Citeste
Unirea Seini a condus meciul, insa baimarenii de la Sport Team au egalat marcand patru goluri intr-o repriza
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.