Procuroarea tovarasa cu mafia care a curmat viata padurarului pop

Aurelia Mut, procuroarea-sefa din Targu Lapus si matusa principalului suspect al crimei careia i-a cazut victima padurarul Liviu Pop, "a rezolvat" de-a lungul timpul mai multe dosare in favoarea unor hoti de lemne sau braconieri.

Padurarul Liviu Pop, tatal a trei fetite, a fost ucis cu sange rece miercuri, 16 octombrie, intr-o padure dintre localitatile maramuresene Rogoz si Baiut. In urma mortii barbatului de 37 de ani, au ramas trei suspecti nepusi sub acuzare si o comunitate in care s-a instalat frica, potrivit Adevarul.

Sub protectia anonimatului, localnicii incep sa vorbeasca despre mafia instalata de multi ani in orasul Targu Lapus si in satul apartinator Borcut, acolo unde locuia padurarul Pop si cei trei oameni cu care s-a confruntat in padure.

O mana de oameni influenti controleaza afacerile ilegale cu lemn si fac averi prin complicitatea autoritatilor. In centrul schemei mafiote s-ar afla Aurelia Mut , prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Lapus si, de altfel, singura angajata a institutiei unde sunt, teoretic, procesate 1.000 de dosare anual.

Procuroarea este matusa si nasa de cununie a lui Petrisor Giurgiu , unul dintre cei trei barbati prinsi de padurarul Pop la furat de arbori. Oamenii din Borcut spun ca Mut "taie si spanzura dupa propriul chef si da ordonante de neincepere a urmaririi penale prietenilor sau cunoscutilor".

Reporterii "Adevarul" au analizat trei dintre cazurile clasate de procuroarea Mut cu rezolutii halucinante.

A impuscat un copil, a platit 1.000 de lei

In iarna anului 2011, finul comandantului de atunci al Politiei Targu Lapus a impuscat un copil de 17 ani, spunand ulterior ca l-a confundat cu o vulpe. Barbatul a tras din masina, iar cand a coborat si-a dat seama, dupa urmele de sange, ca impuscase un om.

"Invinuitul a luat-o pe urmele acestora, a strigat dupa acele persoane, dar constatand ca nu raspunde nimeni, dupa ce a parcurs o distanta de aproximativ 300 de metri, a renuntat, revenind la locul incidentului si incercand sa anunte organele de urmarire penala. Datorita lipsei semnalului de telefonie mobila, invinuitul n-a reusit acest fapt si s-a deplasat in localitatea Stoiceni de unde a sesizat organele de cercetare penala ale politiei judiciare din cadrul Politiei Targu Lapus", se arata in ordonanta de neincepere a urmaririi penale semnata de procuroarea Aurelia Mut. In realitate, ar fi putut sa sune la 112 chiar si in lipsa semnalului de telefonie. De fapt, spun surse din ancheta, barbatul l-a sunat pe seful Politiei, nasul sau, care l-a sfatuit ce sa faca mai departe.

"In baza relatiei de prietenie a fostului comandant cu prim-procuroarea, dosarul vanatorului a fost clasat. Baiatul impuscat a stat la spital aproximativ 20 de zile, au umblat la familia lui sa le ofere bani, iar prim-procuroarea a clasat cauza si i-a aplicat vanatorului o amenda administrativa de 1.000 de lei", spune un localnic din Targu Lapus.

Din victima a devenit invinuit

Un alt dosar scandalos a fost investigat de Aurelia Mut in 2017 si-l priveste pe Mihai Timbus, administratorul unui fond de vanatoare din zona Targu Lapus. Acesta a surprins in flagrant delict patru braconieri, pe care i-a retinut pana la sosirea politistilor.

In mod bizar, procuroarea Mut a intocmit in referat prin care l-a trimis in judecata pe administratorul fondului cinegetic pentru "impiedicarea cu violenta a vanatorii". Cei patru braconieri n-au fost pusi sub acuzare.

Doua instante de judecata au infirmat solutia procuroarei, iar Curtea de Apel Cluj l-a achitat definitiv pe Timbus. Barbatul a inaintat ulterior o plangere penala la adresa procuroarei, pentru savarsirea infractiunii de represiune nedreapta.

Locul unde a fost gasit trupul lui Liviu Pop

Timbus a atras atentia inca din noaptea mortii lui Liviu Pop, intr-o postare pe Facebook, despre relatiile de rudenie existente intre procuroare si hotii de lemne.

"Cunoscand pe pielea mea modul in care prim-procuroarea Mut Aurelia instumenteaza dosarele in care are interese personale, ori in care sunt implicati prieteni, cuscri etc., auzindu-i atunci in seara decesului padurarului Liviu Pop pe consatenii acestei procuroare spunand ca aceasta are legaturi stranse cu posibilii criminali ai lui Liviu, recidivisti pe care i-ar mai fi ajutat sa scape de raspundere in fata legii, mi-am pus atunci intrebarea: «Oare ii va ajuta si acum sa scape netrasi la raspundere?» La aproape o saptamana de la macabrul episod in care Liviu a murit impuscat si nimeni nu este acuzat, vazand ce se spune in presa despre aceasta doamna procuror, redactez un memoriu catre Procurorul General si CSM, prin care solicit efectuarea unui control la nivelul Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Lapus", a declarat Timbus pentru "Adevarul".

Cazul nepotului privilegiat

Al treilea dosar controversat priveste ancheta in care membrii familiei Muntean, un clan care controleaza piata lemnului din Targu Lapus, au fost anchetati pentru taieri ilegale in padure si distribuirea parcelelor bogate in arbori catre gaterele proprii. Cazul a fost tratat pe larg in numarul de luni, 21 octombrie, al ziarului "Adevarul". Si in aceasta situatie procuroarea a clasat dosarul. Oamenii din Borcut spun ca Petrisor Giurgiu, barbatul considerat de localnici vinovat de moartea padurarului, lucreaza pentru firma fratilor Muntean.

Giurgiu se mandreste pe contul personal de Facebook cu fotografii de la propria nunta in care apare si Aurelia Mut, matusa si nasa de cununie. O localnica din Borcut afirma ca, la mai putin de 24 de ore dupa moartea lui Liviu Pop, Giurgiu i-a facut un serviciu nasei sale: "Daca mai vreti sa stiti, joi dimineata, pana la ora 12.00, Petrisor i-a dus lemne de foc doamnei prim-procuror. O remorca de lemne a lasat la ea acasa".

Amenintat cu moartea

In satul natal al lui Liviu Pop domneste frica. Oamenii refuza sa-si dea numele cand vorbesc de frica celor trei suspecti care inca sunt liberi. Apropiati ai padurarului spun ca legislatia nu-i permitea acestuia sa plece cu arma de vanatoare personala la controlul din padure care i-a fost fatal, in seara zilei de miercuri, 16 octombrie.

"Toti stim ca Liviu nu avea voie sa mearga acolo cu arma sa de vanatoare, dar a fost amenintat cu moartea chiar de catre Petrisor Giurgiu, cu o saptamana inainte. S-a plans colegilor lui de acest lucru si a spus ca, decat sa moara, mai bine se alege cu dosar penal pentru ca umbla cu arma de vanatoare pe fondul forestier pe care il pazea", spune un localnic.

Suspectii au declarat in fata anchetatorilor ca au mers in padure sa culeaga lemne uscate pentru foc, varianta care a si fost mediatizata de anchetatori. Cu toate acestea, reporterul "Adevarul" a descoperit cioate proaspete de fag vizitand luni, 21 octombrie, locul in care a avut loc crima. Urmele de sange inca mai sunt vizibile.

Procurorii efectueaza acum cercetari in cazul padurarului Liviu Pop pentru "ultraj raportat la infractiunea de omor". Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Maramures, cei care ancheteaza moartea padurarului Liviu Pop, au emis luni, 21 octombrie, un comunicat de presa. "Precizam ca inca de la momentul sesizarii dosarul a fost inregistrat si instrumentat la nivelul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Lapus neefectuand nici un act de urmarire penala in cauza", se arata in comunicat. In acelasi timp, procurorii din Baia Mare spun ca investigheaza cazul sub suspiciunea de "ultraj raportat la infractiunea de omor". Ultrajul se refera la actul de violenta exercitat asupra unui functionar public. Pentru ca padurarii beneficiaza de statut special, criminalul lui Liviu Pop risca inchisoare pe viata.

Sursa Adevarul.ro

Foto 1 , suspect principal in cazul mortii padurarului Pop

Profesorul senator Iustin Talpos anunta inscrierea in PNL pe versurile lui Florin Salam
Citeste
Incendiu violent in maramures! arde cabana de la padurea stejarul
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.