OAMENII SUNT INGROZItI: Ciorile fac „legea” la intrarea in Baia Mare


Sute de ciori si-au facut cuib in plopii de pe marginea Drumului European E58, spre disperarea autoritatilor, dar si a conducerii Aeroportului International Maramures. Razboiul pentru vazduh e dus printre hotarari care nu permit ca ciorile sa fie vanate sau sa li se distruga cuiburile. Pana se gaseste o solutie legala, culturile din aceasta primavara risca sa fie compromise. Autoritatile au cerut ajutor la Ministerul Mediului.

Pare o scena din filmul de groaza „Pasarile” al lui Hitchcock. Sute de ciori, care si-au facut cuib in plopii de pe marginea drumului, sunt un pericol inclusiv pentru pasagerii care ajung in aeroport. De aici si pana la colonia de ciori sunt mai putin de cinci kilometri.

Octavian Pavel, primar Recea: As trage un semnal de alarma pana nu este prea tarziu, sa nu se intample o nenorocire, respectiv, o cioara sa intre, sa dea in parbrizul avionului la decolare sau la aterizare.

Reprezentantii aerogarii au facut deja sesizari la primariile care se afla pe o raza de 12 kilometri distanta, dupa ce numarul plangerilor venite din partea pilotilor a crescut.

Ionut Caraba, Director Dezvoltare Aeroportul International Maramures: Aceste pasari pot genera pagube mari companiilor aeriene. Daca avioanele lovesc pasari, se pot intampla diverse probleme, daunele sunt strict materiale.

Pasarile care au bagat groaza in oameni
Ciorile sunt si principalul inamic al agriculturii din zona. Oamenii se gandesc cu groaza ca vor planta in zadar culturile din aceasta primavara.

”Pe cand a iesit atat vreo trei – patru frunze, merg si il scot din pamant.

Si daca va scot ciorile replantati inca o data sau ce faceti?

Pai ce am putut face, ce se poate face altceva?! Sunt prea multe, prea multe.”

„Deranjeaza zgomotul cand le apuca plecarea sau aterizeaza in gradina. O iau asa si numai negru vezi pe toata partea asta in jos de ciori.”

Autoritatile au facut sesizari peste tot, inclusiv la Ministerul Mediului. Degeaba insa.

Rudolf Stauder, prefect Maramures: Ele sunt protejate de lege, mai mult de atat, nici nu se pot organiza vanatori pentru ca este in zona cu case de locuit. Ca atare, din punctul meu de vedere, o solutie temporara ar putea sa fie sa se monteze niste dispozitive cu ultra sunete alte dispozitive care ar putea eventual sa le determine sa se mute in alta parte.

Ultimul recensamant a aratat ca in zona sunt peste 450 de cuiburi de ciori.

observatornews.ro

Serviciul Judetean Anticoruptie Maramures: Activitati de educatie pentru promovarea integritatii
Citeste
INTERVENtIE SALVAMONT: Fetita de 8 ani bolnava, transportata la ambulanta dintr-o zona greu accesibila din Viseu de Jos
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.