NE-A VENIT RANDUL / ACTUALIZARE: Baia Mare intra azi in carantina

Dupa mai multe zile de tergiversari, a venit si randul municipiului Baia Mare. De azi municipiul resedinta de judet intra in carantina.

Actualizare

Instituire carantina zonala, pentru o perioada de 14 zile, a municipiului Baia Mare

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures a primit Ordinul Sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Secretar de Stat, Dr. Raed Arafat, cu privire la instituirea masurii de carantinare zonala, pentru o perioada de 14, zile, incepand de astazi, 11 noiembrie a.c., ora 17.00, a municipiului Baia Mare, a declarat presedintele CJSU Maramures, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Principale masuri stabilite se refera la interzicerea circulatiei in spatii publice a persoanelor, cu exceptia motivelor bine justificate, pe baza declaratiei pe propria raspundere, legitimatiei de serviciu sau a adeverintei eliberate de angajator (adeverinta eliberata pentru circulatie in intervalul orar 6.00-22.00, semnata si stampilata de catre conducatorul unitatii-institutiei/unitatii/operator/agent economic, etc).

Slujbele religioase cu caracter privat (botezuri, cununii, inmormantari) se pot oficia in lacasurile de cult, cu participarea a maximum 16 persoane (numarul ce include si persoanele care oficiaza slujba religioasa).

De asemenea, sunt interzise urmatoarele activitati; organizarea de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive etc.) in spatii inchise si deschise; organizarea de evenimente si/sau activitati private pentru copii in spatii deschise si inchise, locuri de joaca, spatii de tip after-school etc.;activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, inclusiv al teraselor, in interiorul si exteriorul cladirilor; activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc, inclusiv al celor amplasate in interiorul altor locatii; activitatea cu publicul a saloanelor de infrumusetare, coafura, frizerii, tatuaj, masaj, bronzat; activitatea cu publicul a structurilor de primire turistice, cu exceptia cazarii persoanelor care efectueaza deplasari in interes profesional; organizarea si desfasurarea activitatilor de tipul spectacolelor si/sau concertelor; organizarea si desfasurarea activitatilor culturale, stiintifice, artistice sau de divertisment in spatii inchise sau deschise; toate activitatile si competitiile sportive, individuale sau colective, care se desfasoara in spatii inchise sau deschise, cu exceptia celor profesioniste organizate de federatiile de specialitate.

A fost limitat programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializarii de bunuri alimentare si nealimentare pana la ora 21,00, cu exceptia farmaciilor si a statiilor de distributie carburant care vor avea program nonstop si in care personalul de serviciu va deservi clientii la geam.

Se limiteaza numarul de persoane in incinta hypermarket-urilor, supermarket-urilor si magazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distantare fizica, cu asigurarea pentru clienti a unei suprafete de 4 mp (din suprafata utila a magazinului) si cu pastrarea distantei de 2 m intre persoane.

In zilele de sambata si duminica centrele comerciale isi vor suspenda temporar activitatea pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice, cu exceptia agentilor economici care comercializeaza produse alimentare, farmacii, curatatorii, magazinele care comercializeaza hrana pentru animalele de companie.

Vor putea comercializa in zilele de sambata si duminica produse alimentare, bauturi alcoolice si nealcoolice, in sistem "take-away"/catering, agentii economici din centrele comerciale (zona fast food).

Isi suspenda temporar activitatea, in zilele de sambata si duminica, pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologie, inclusiv agentii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) in magazinele comerciale.

Agentii/operatorii economici in domeniul comercializarii produselor de bricolaj isi vor suspenda temporar activitatea, pentru o perioada de 14 zile, in zilele de sambata si duminica.

Sunt inchise pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice, locurile de joaca de stat sau private amplasate in spatii inchise si deschise.

Operatorii economici publici si privati care desfasoara activitati de transport persoane/ si care tranziteaza zona carantinata vor putea efectua opriri in statiile proprii pentru urcarea sau coborarea calatorilor.

Activitatea acestora se va desfasura in urmatoarele conditii: prin ocuparea a 50% din locurile existente pe scaun in fiecare vehicul si cu respectarea normelor de protectie sanitara stabilite in perioada starii de alerta pentru prevenirea raspandirii SARS-CoV-2; administratorii vor dezinfecta mijloacele de transport dupa fiecare cursa efectuata; pasagerii vor purta masca de protectie pe tot parcursul calatoriei; numarul de pasageri permis in fiecare mijloc de transport va fi egal cu jumatate din numarul locurilor de pe scaun existente in fiecare mijloc de transport; se va respecta circuitul de urcare/coborare in mijlocul de transport; accesul pasagerilor se va realiza pe usa din fata, iar coborarea pe usa din spate. Se permite activitatea pietelor agroalimentare ce pot fi organizate in zone publice deschise, cu respectarea normelor de protectie sanitara.

Populatia va fi informata cu privire la instituirea masurii de carantinare zonala, pentru municipiul Baia Mare, prin transmiterea unui mesaj, prin utilizarea sistemului RO-ALERT.

In functie de evolutia situatiei epidemiologice, vor fi luate si alte decizii pentru prevenirea, limitarea si raspandirea infectiei cu COVID-19, a mai mentionat prefectul de Maramures.

Articolul NE-A VENIT RANDUL / ACTUALIZARE: Baia Mare intra azi in carantina apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

EXCLUSIV - ACCIDENT DE MUNCA SOCANT / ACTUALIZARE: Un muncitor de la Aramis si-a prins piciorul intr-un utilaj de presat
Citeste
OFICIAL: INVEVITABILUL S-A PRODUS – Baia Mare intra azi in CARANTINA. Declaratie pe propria raspundere pentru a iesi din casa
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.