Maramuresean la conducerea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate! Cosmin Butuza este noul vicepresedinte al institutiei din data de 1 aprilie 2022!

Maramuresean la conducerea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate! Cosmin Butuza este noul vicepresedinte al institutiei din data de 1 aprilie 2022!

Incepand din 1 aprilie, maramureseanul Cosmin-Razvan Butuza a fost numit in functia de vicepresedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate. Numirea a fost publicata (actul nr. 246) in Monitorul Oficial nr. 0325 din 2022. Cosmin-Razvan Butuza a ocupat anterior si functia de secretar de stat in Ministerul Turismului.

Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a fost infiintata in anul 2016, prin Legea nr. 95/2016 si functioneaza in baza Hotararii de Guvern nr. 997/2016. ANANP este o institutie publica cu personalitate juridica, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat si functioneaza in subordinea Ministerului Mediului. Scopul ANANP este administrarea unitara si eficienta a ariilor naturale protejate si conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, reglementate prin dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007.

Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate are urmatoarele atributii specifice: -Propune proiectul de plan strategic de actiune privind managementul retelei de arii naturale protejate conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, apelor si padurilor, care se aproba prin ordin al acestuia; -Propune metodologia de monitorizare privind implementarea planului strategic de actiune privind managementul retelei nationale de arii naturale protejate conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, apelor si padurilor, care se aproba prin ordin al acestuia; -Incheie contracte de administrare/custodie cu structurile de administrare special constituite/custozii ariilor naturale protejate, in conformitate cu prevederile legii; -Evalueaza eficacitatea si eficienta modului de administrare/custodie a ariilor naturale protejate pe baza criteriilor de performanta stabilite potrivit prevederilor art. 2 lit. d) din Legea nr. 95/2016; -Participa impreuna cu autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, apelor si padurilor la elaborarea procedurii-cadru privind intocmirea si monitorizarea planurilor de management pentru ariile naturale protejate, precum si a metodologiei de evaluare si aprobare a acestora; -Elaboreaza ghiduri de buna practica si proceduri in domeniul de competenta pentru administratori si custozi; -Completeaza si actualizeaza bazele de date privind reteaua nationala de arii naturale protejate, regiunile biogeografice, arealul de distributie a speciilor si habitatelor protejate, la solicitarea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, apelor si padurilor; -Asigura accesul publicului la informatii generale de interes public privind ariile naturale protejate, ecosistemele protejate si serviciile oferite de acestea, speciile si habitatele protejate, in conditiile legii; -Completeaza si actualizeaza baza de date nationala cu privire la starea de conservare a habitatelor si speciilor de interes comunitar si national in scopul obtinerii de rapoarte privitoare la aceasta stare! Vezi si misiunea ANANP AICI!

Trebuie sa mai spunem, referitor la ariile naturale protejatem si faptul ca Parlamentul Romaniei a votat chiar miercurea aceasta, legea care permite ca limitele ariilor naturale sa fie modificate, pentru a putea finaliza hidrocentralele a caror constructie a fost abandonata din cauza normelor europene de protectie a mediului si a modificarilor legislative ulterioare privind delimitarea zonelor protejate. Legea merge spre promulgare la seful statului. Ramane de vazut ce se va intampla cu acestea, in conditiile in care Maramuresul are numeroase astfel de arii protejate deosebit de importante atat din punct de vedere turistic cat si al ecosistemelor naturale din mediul inconjurator, asa cum ar fi Parcul National Muntii Maramuresului, Parcul National Muntii Rodnei, Rezervatia Biosferei Muntii Rodnei sau Sit Natura 2000 Cheile Lapusului, etc. Vezi lista ariilor protejate din tara noastra chiar AICI!

C.T.

De vorba cu tanara artista Gabriela Ardusatan: „Sunt recunoscatoare familiei si, mai ales, Divinitatii pentru toate darurile si harul cantecului pe care l-am primit” (FOTO)
Citeste
Maramuresul continua sa fie alaturi de Ucraina. O saptamana plina cu actiuni de sprijin pentru vecinii nostri de peste Tisa
Citeste
Articol preluat de pe directmm.ro. Citeste tot articolul aici.