Hotelierii din baia mare la un pas de faliment

Extinderea epidemiei de coronavirus afecteaza deja turismul din Maramures. Hotelierii sunt nevoiti sa refuze clienti din tari precum Italia sau China, iar unii au inceput sa isi ia masuri pentru dezinfectia camerelor de hotel si a salilor de mese, prin utilizarea lumii ultraviolete. Acesea ajuta la crearea unui mediu sigur pentru clienti, dar si pentru angajati.

Coronavirusul paralizeaza turismul in numeroase regiuni ale lumii dar afecteaza si Romania. Circulatia rapida a virusului a facut ca proprietarii de hoteluri si restaurante sa ia masuri care sa nu puna in pericol siguranta angajatilor dar si a clientilor. In primul rand ne referim la acele masuri preventive de dezinfectie a camerelor de hotel si a salilor din incinta restaurantelor. Unii hotelieri au apelat la mijloace moderne pentru a face acest lucru prin utilizarea lumii ultraviolete, avantajul acestora fiind acela ca distrug ADN-ul micro-organismelor si astfel acestea nu pot dezvolta rezistenta sau imunitate. O alta solutie este ozonizarea incaperilor. Proprietarul unui complex hotelier renumit din Baia Mae a facut deja o astfel de investitie, care nu este costisitoare, insa este extrem de utila.

Insa agentii economici resimt deja si efecte economice din cauza epidemiei de coronavirus. Inainte sa apara probleme, atat chinezii cat si italienii care au relatii economice in judetul Maramures se cazau la unitatile hoteliere de la noi. Acum insa, acestia sunt refuzati iar veniturile hotelierilor din Baia Mare au scazut cu pana la 50%. La fel se intampla si in cazul restaurantelor.

APEL CATRE GUVERNANTI SI DIN TIMIS

Organizatia patronala HORETIM s-a intalnit astazi pentru discutarea situatiei grave existente in industria ospitalitatii din Timis. Toate companiile din aceasta industrie au fost afectate masiv de aceasta criza legata de Coronavirus . Activitatea comerciala a scazut brusc cu pana la 80-90% in decurs de cateva zile si estimam continuarea acestei crize pentru cateva luni.

Criza nu este numai a noastra, este a mai multor altor verigi economice, furnizori de marfa, vanzatori cash and carry, producatori locali de alimente, vinuri, bauturi racoritoare, servicii, delivery. Pe langa aceasta implicare in lant, blocarea activitatii noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor nationale, chiriilor si altor obligatii, va declansa un somaj masiv, intr-o situatie cu totul exceptionala.

Pentru a ne sustine angajatii, pentru a putea trece peste aceasta perioada, avem nevoie de sprijinul autoritatilor centrale si locale in regim de urgenta, de masuri concrete de implicare a statului roman pentru protejarea contribuabililor fara de care statul nu ar putea exista. Guvernele din celelalte tari europene aflate in situatii similare au anuntat deja programe de sprijin si preluare a poverii acestei crize de pe umerii companiilor. Este foarte important ca inainte de alte prioritati, cea mai mare prioritate sa fie sustinerea si sprijinirea companiilor cu capital romanesc, grav afectate de actuala situatie. Companiile din industria ospitalitatii autohtone nu au o capitalizare suficienta pentru a rezista in aceste luni de criza si in lunile care vor urma pentru revenirea la normalitate.

Suntem alaturi de colegii nostri din tara si sustinem impreuna aceleasi masuri pentru deblocarea crizei de lichiditati.

Astfel, in concordanta cu ceilalti reprezentanti din industria ospitalitatii din Romania sustinem ca:

a. Datoriile statului catre companii sa fie platite urgent .

b. Platile companiilor catre autoritatile centrale si locale sa fie cel putin amanate pentru mai multe luni.

c. Credite guvernamentale garantate de stat si la conditii financiare preferentiale pana la limita corespunzatoare de doua ori suma platita de companie anul precedent pentru impozite locale si centrale.

d. Masuri pentru amanarea ratelor catre banci si/ sau societati de leasing fara consecinte pentru companii.

e. Masuri care sa impiedice/ ingreuneze intrarea in insolventa in urmatoarele 3 luni deoarece s-ar crea imediat blocaje si mai mari.

Codul muncii este necesar a fi flexibilizat, existand doua masuri care sa intre in vigoare imediat:

a. Somaj tehnic cu plata indemnizatiei de catre statul roman si/sau

b. Reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de catre companie

in conditiile scutirii de contributii salariale si impozit pe venit a acestei parti. In plus statul sa vina cu completarea diferentei, in asa fel incat angajatii sa aiba cat mai putin de suferit.

Intreaga societate romaneasca trebuie sa se mobilizeze pentru a trece peste acest moment de cumpana. Trebuie sa tinem seama de evolutia si gestionarea crizei la nivel mondial, dar sa gasim solutii pentru iesirea cu bine din criza a societatii romanesti in primul rand.

In numele industriei ospitalitatii din Timis,

Asociatia patronala HORETIM, Corina Macri

Comenteaza cu Facebook

Cozi interminabile la supermarketurile din baia mare! autoritatile fac un apel la calm
Citeste
Romania intra in situatie de urgenta de la inceputul saptamanii viitoare
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.