Consilierii judeteni PSD initiaza proiectul de hotarire "Doneaza plasma, salveaza vieti"

Alesii judeteni social-democrati propun ca maramuresenii donatori de plasma convalescenta sa fie recompensati cu tichete cadou in suma de 2.500 de lei

Grupul consilierilor judeteni PSD a demarat procedurile de initiere si realizare a proiectului: Doneaza plasma, salveaza vieti", proiect care are doua componente majore. In primul rand se doreste o campanie de promovare si constientizare in randul pacientilor vindecati in urma infectarii cu SARS-CoV-2 a rolului major pe care il are donarea de plasma convalescenta si faptul ca, printr-o singura donare, pot salva vietile altor trei pacienti infectati, aflati in stare grava. Prin componentade recuperare, Consiliul Judetean Maramures ar urma sa vina in sprijinul fiecarui maramuresean vindecat de COVID-19 care va dona plasma convalescenta, prin acordarea de stimulente financiare sub forma de tichete de masa si/sau tichete cadou in valoare de 2.500 lei, suma care sa poata fi folosita atat pentru achizitionarea de medicamente, vitamine, minerale cat si produse alimentare.

Liliana Moga, consilierul judetean PSD care a depus luni, 16 noiembrie, initiativa inregistrata sub numarul 18153/16.11.2020, la Consiliul Judetean Maramures, in atentia presedintelui Ionel Bogdan, a declarat ca grupul consilierilor social-democrati considera proiectul ca fiind de importanta majora pentru sanatatea maramuresenilor care vor contracta virusul SARS-CoV-2in viitor si, in anumite cazuri, viata multor pacienti va depinde de plasma convalescenta care poate fi donata doar de persoanele care au fost deja infectate si s-au vindecat de COVID-19.

"In acest sens, in numele colegilor consilieri judeteni PSD, am cerut presedintelui Ionel Bogdan sa demareze de urgenta procedurile legale pentru ca acest proiect vital pentru maramureseni sa fie introdus pe ordinea de zi a primei sedinte de Consiliu Judetean. Am solicitat, apoi, ca aparatul propriu al Consiliului Judetean Maramures sa pregateasca proiectul de hotarare, referatul de specialitate si avizele de legalitate, pentru a putea sa venim cat mai curand in sprijinul celor infectati si care au nevoie de aceasta plasma", a precizat consilierul judetean PSD Maramures, Liliana Moga.

"Spitalele din Maramures sunt suprasolicitate de pacienti care prezinta forme grave de COVID-19 si au nevoie urgenta de transfuzii de plasma convalescenta de la pacientii vindecati care au dezvoltat anticorpi la boala. Judetul Maramures a depasit 6.500 de cazuri de infectari si continua sa raporteze, zilnic, intre 100 si 250 de noi bolnavi. Avem, deja, cateva mii de maramureseni care au invins SARS CoV-2 si care ar putea sa vina in sprijinul celor mai putin norocosi dintre noi, care dezvolta forme grave ale bolii, fiindu-le pusa viata in pericol.

Facem precizarea ca, in luna mai 2020, in urma discutiilor pe care fostul presedinte al Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea le-a avut cu Florin Hozoc – director General al Besmax Pharma Distribution, (care a donat la nivel national 18 aparate de plasmafereza), intrunirea s-a finalizat cu succes, iar judetul Maramures a primit ca si donatie un aparat de plasmafereza.

La Centrul de Transfuzie Sanguina Maramures exista aparatul de plasmafereza care a fost donat cu 100 de kituri de colectare plasma umana si care poate fi folosit timp de 12 luni, cu titlu gratuit,de catre medicii maramureseni. Contractul de donatie prevede, insa, un numar minim de donari pe care Maramuresul trebuie sa le onoreze si, potrivit datelor furnizate de Centrul de Transfuzie Sanguina, se fac apeluri repetate spre pacientii vindecati de COVID-19 sa doneze plasma convalescenta pentru a salva vietile celor infectati si care au dezvoltat forme grave si severe ale bolii. In decursul a sase luni de zile,doar cateva zeci de maramureseni au ales sa doneze plasma.

Pentru a folosi aparatul la intreaga capacitate si pentru a veni cu adevarat in sprijinul maramuresenilor pe care ii reprezentam cu totii si prin votul carora suntem, astazi, in Consiliul Judetean, avem rugamintea sa nu tergiversati introducerea acestui proiect pe ordinea de zi a primei sedinte de Consiliu Judetean pentru ca, de decizia executivului CJ si de votul consilierilor judeteni depind vietile a sute de maramureseni. Am depasit, in Maramures, 230 de decese inregistrate din cauza COVID-19. Sa incercam sa limitam cat mai mult pierderile de vieti omenesti si sa facem tot ce este necesar pentru a-i motiva pe maramuresenii vindecati de SARS-CoV-2 sa doneze plasma convalescenta care poate salva vietile cetatenilor judetului care vor contracta boala si care vor dezvolta forme grave", prevede documentul inregistrat la Consiliul Judetean Maramures si care este sustinut de catre toti consilierii judeteni PSD Maramures.

Articol comandat de Partidul Social Democrat Maramures, cod mandatar financiar 11200020

Articolul Consilierii judeteni PSD initiaza proiectul de hotarire "Doneaza plasma, salveaza vieti" apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

CJ Maramures: 70 de utilaje vor interveni pentru a asigura deszapezirea pe drumurile judetene din Maramures
Citeste
PMP cheama partidele la semnarea unui pact pentru anularea pensiilor speciale si reducerea numarului de parlamentari
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.