Ce presupune asta si ce masuri s-au luat la nivel national

ROMANIA A INTRAT IN SCENARIUL 3  Astazi, 14 martie, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a adoptat o hotarare pentru instituirea unor masuri pentru evitarea raspandirii COVID-19 .
Prin hotararea CNSSU au fost aprobate, recomandarile "Grupului de analiza", care vizeaza:

  • relatiile personalului Companiei Nationale Posta Romana cu persoanele aflate in autoizolare;
  • relatiile echipelor de interventie in interactiunea cu persoanele aflate in autoizolare;
  • relatiile reprezentantilor autoritatilor publice cu soferii de camioane, cu masa totala mai mare de 3,5 tone, care intra in tara venind din zonele rosii si galbene;
  • definirea termenului de "contact apropiat" al unui caz confirmat;
  • aspecte privind planul de continuitate in institutiile esentiale si infrastructurile critice
  • restrictionarea activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive si de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate in spatii inchise, inclusiv cele realizate in sali de tratament balnear, sali de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, sali de jocuri de noroc si cazinouri.

De asemenea, au fost aprobate urmatoarele:

  • abilitarea Administratia Nationala a Penitenciarelor, pentru initierea unui proiect de act normativ de modificare a prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care sa fie pus in regim de urgenta in dezbatere parlamentara.
  • instituirea masurii de izolare preventiva a personalului esential pentru asigurarea functionarii Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavoda, in concordanta cu prevederile Planului de continuitate a activitatilor de baza in cazul unei epidemii/pandemii.
  • membrii Guvernului si oficiali de rang inalt din institutiile apartinand sistemului national de securitate si aparare, pot iesi din izolare, cu pastrarea distantei de minimum 5 m fata de alte persoane care nu se afla in izolare si cu obligativitatea portului mastii de protectie, exclusiv pentru exercitarea obligatiilor expres prevazute de Constitutie si strict pe durata exercitarii acestor obligatii.

Pana astazi, 14 martie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 102 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 . Dintre cei 102 cetateni care au contactat virusul, sase sunt declarati vindecati si au fost externati.

Persoanele infectate cu COVID-19 sunt internate in spitale din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova si Constanta si se afla sub supraveghere medicala permanenta. Starea de sanatate generala a pacientilor este buna, cu exceptia barbatului internat la spitalul Victor Babes, care a prezentat complicatii, dar a carui stare este ameliorata.

Situatia pe judete/municipiul Bucuresti a cetatenilor infectati cu virusul COVID-19 .

Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 2.652 de persoane pentru care se efectueaza verificari pentru a depista daca au contactat virusul COVID – 19 . Alte 14.573 de persoane sunt in izolare la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala.

Pana la acesta data, la nivel national, au fost prelucrate 2.929 de teste. Dintre acestea, 2.827 au fost cu rezultat negativ, adica persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.

Pana in prezent, au fost inregistrate 33 de dosare penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

In Republica Italiana a fost inregistrat decesul unui cetatean roman diagnosticat cu infectie cu COVID-19, pe fondul unor afectiuni medicale pre-existente.
Intrarea in scenariul al 3-lea, pe teritoriul Romaniei presupunea, in estimarea initiala, "transmiterea sustinuta pe scara larga, cu cresterea presiunii asupra sistemului de ingrijiri de sanatate ".

Facem precizarea ca o parte din masurile prevazute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autoritati, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului ca exista o "transmitere sustinuta pe scara larga" a noului coronavirus .
Tipologia cazurilor de pana in prezent arata o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. In acest sens, echipele directiilor de sanatate publica desfasoara anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contactilor persoanelor confirmate pozitiv.

Totodata, mentionam faptul ca, fata de previzionarea realizata, pana la acest moment nu au survenit decese in urma infectarii cu noul coronavirus.

Masuri adoptate care fac parte din Scenariul 3:

• Masuri de distantare sociala, limitarea contactului dintre persoane;
• Limitarea activitatilor colective;
• Punerea in aplicare a planului de pregatire pentru pandemie;
• Raportarea calatoriilor ;
• Implementare de puncte medicale avansate in cadrul unitatilor sanitare.
La nivelul CNSSU urmeaza sa fie reanalizat planul de masuri, in sensul inaspririi unor masuri deja luate si/sau completarea acestora cu alte tipuri de masuri necesare combaterii raspandirii noului coronavirus .

Ce trebuie sa stii despre scenariul 3

– Vei fi oprit in curtea spitalului unde vei ajunge, pentru ca medicii vor face in corturi special amentajate triaj epidemiologic.
– La triaj ti se va lua temperatura coporala si vei completa un formular.
– Cadrele medicale vor pune pe primul loc cazurile de epidemie, asa ca ai putea avea de asteptat.
– Daca nu ai o urgenta, nu te duce la spital. Medicii te vor amana.
– E bine sa stii ca in scenariul 3 spitalele de boli infectioase nu vor trata decat cazurile de infectie cu SARS Cov 2.
– Daca nu ai o infectie cu SARS Cov 2 si ai alte afectiuni, ve fi transferat catre alta unitate sanitara

– In scenariul 3 managerii spitalelor vor mari spatiile pentru tratarea pacientilor, asa ca daca esti deja internat ai putea fi mutat pe alta sectie
– In acest scenariu autoritatile vor aduce in sistem medici in plus, proaspat specialisti sau chiar cadre medicale iesite la pensie.
– In scenariul 3 cei care gestioneaza criza legata de noul coronavirus vor gasi noi spatii pentru carantinarea oamenilor care necesita aceasta masura
– In scenariul 3 este foarte posibil ca pacientii sa fie carantinati la domiciliu, daca spatiile puse la dispozitie de autoritati nu vor fi suficiente

Le reamintim cetatenilor sa ia in considerare doar informatiile verificate prin sursele oficiale si sa apeleze pentru recomandari si alte informatii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numarul TELVERDE nu este un numar de urgenta, este o linie telefonica alocata strict pentru informarea cetatenilor. De asemenea, romanii aflati in strainatate pot solicita informatii despre prevenirea si combaterea virusului la linia special dedicata lor +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum si alte date de interes, vor fi aduse la cunostinta publicului in cel mai scurt timp.

Grupul de Comunicare Strategica

Testul in cazul presedintelui PNL Maramures, Ionel Bogdan, este negativ
Citeste
Impact intre doua autoturisme pe bulevardul Decebal
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.