Ce masuri iau autoritatile judetene pentru prevenirea, supravegherea si controlul evolutiei gripei si pneumoniei

SEDINTA CJSU MARAMURESComitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a reunit, in aceasta dupa-amiaza, in sedinta extraordinara pentru a analiza evolutia afectiunilor respiratorii , respectiv a masurilor de preventie la nivelul judetului nostru.

"Avem luate masuri de preventie la nivelul judetului nostru dar si o informare cu privire la evolutia cazurilor de gripa, respectiv a cazurilor  de infectii acute ale cailor respiratorii. Se realizeaza triajul epidemiologic in unitatile de invatamant de catre asistentul medical si exista o buna colaborare intre Directia de Sanatate Publica Maramures si Inspectoratul Scolar Judetean Maramures", a spus presedintele C.J.S.U., Vasile Moldovan.

Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Maramures, doctor Rares Pop, a precizat ca este efectuata monitorizarea saptamanala, respectiv ca au fost distribuite si administrate peste 38.000 de doze de vaccin antigripal la persoanele de risc catagrafiate.

La nivel judetean, numarul total de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare a fost cu 49,5% mai mare fata de aceeasi saptamana a sezonului precedent.

Numarul cazurilor de pneumonii a fost cu 23,3% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului . Numarul cazurilor de gripa inregistrate, in perioada 21-27 ianuarie a.c., este de 25, din care 24 cazuri clinice de gripa internate la Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare, dar si un caz de gripa AH1, confirmat de laboratorul INCD MM "Cantacuzino".

Directorul executiv Rares Pop a adaugat ca toate aceste 25 de cazuri de gripa au fost confirmate la persoane nevaccinate antigripal . Inspectorul scolar general adjunct, Ciprian Cucuiat a adus la cunostinta membrilor comitetului ca, astazi, 30 ianuarie a.c., au fost comunicate din unitatile de invatamant maramuresene trei cazuri de manifestari clinice de infectie acuta a cailor respiratorii.

Medicii recomanda urmatoarele masuri pentru prevenirea imbolnavirilor de gripa:

evitarea aglomerarilor urbane; evitarea, pe cat posibil a contactului cu persoanele bolnave; spalarea mainilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave; izolarea bolnavului de restul familiei intr-o incapere corespunzatoare din punct de vedere igienic ; folosirea batistelor igienice in caz de tuse sau stranut; aerisirea frecventa a incaperilor sau a birourilor, cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade Celsius; mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru a evita transmiterea bolii in comunitate si unitati de invatamant; evitarea vizitarii bolnavilor sau persoanelor suspecte de gripa; triaj epidemiologic zilnic la intrarea in colectivitate pentru a preveni raspandirea virozelor respiratorii, inclusiv a gripei. Cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este vaccinarea antigripala.

Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Maramures, doctor Rares Pop a declarat ca la nivelul unitatilor sanitare s-au luat urmatoarele masuri de prevenire: limitarea accesului vizitatorilor in spital; respectarea procedurilor standard si specifice pentru calea de transmitere respiratorie; respectarea normelor de igiena personala; declararea saptamanala a cazurilor de viroze/gripe/pneumopatii diagnosticate clinic, conform metodologiei; asigurarea tratamentului cu medicamente antivirale si refacerea stocurilor in cazul epuizarii acestora; vaccinarea personalului medical si auxiliar nevaccinat; restrictionarea la minim a accesului vizitatorilor .

In colectivitatile de copii masurile de prevenire a gripei impun triaj epidemiologic zilnic, cu excluderea din colectivitate a copiilor cu simptomatologie de boala respiratorie; asigurarea masurilor de igiena riguroasa; informarea Directiei de Sanatate Publica in cazul aparitiei de focare cu minim trei cazuri de viroze respiratorii/gripa/clasa sau o rata de absenteism de peste 20% in cresa/gradinita/scoala din aceste cauze timp de minimum trei zile consecutiv.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a stabilit ca institutiile abilitate sa monitorizeze evolutiei situatiei cazurilor de infectii acute ale cailor respiratorii in judet si sa comunice, cu celeritate, cazurile de gripa noi confirmate.

 

C.J.S.U. Maramures

Un tren a deraiat intre valea viseului si leordina
Citeste
Un baimarean a reusit sa comita doua infractiuni intr-o benzinarie
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.