Ziua Portilor Deschise s-a desfasurat ieri la Statia de Epurare din Baia Mare

ZIUA MONDIALA A APEI  Adunarea generala a Natiunilor Unite a desemnat ziua de 22 martie 1993, ca fiind prima zi Mondiala a Apei, iar de atunci aceasta a fost sarbatorita anual. "Apa pentru toti" este tema zilei Mondiale a Apei 2019, conform ONU si UNESCO.

Cu aceasta ocazie societatea VITAL S.A. a organizat pentru a doua oara Ziua Portilor Deschise la Sstatia de epurare a apelor uzate din Baia Mare inaugurate in 2016, in urma modernizarii prin investitiile finantate de catre Uniunea Europeana, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Aceasta investitie fiind a doua etapa de modernizare dupa implementarea programului ISPA.

In perioada 21- 22 martie 2019 am Deschis Portile Statiei de tratare a apelor uzate din Baia Mare pentru ca toti clientii nostri sau cei interesati si implicati in problemele de mediu sa poata avea ocazia sa se documenteze in direct asupra modalitatilor si proceselor legate de epurarea apelor uzate provenite din aglomerarile umane.

Cei care au raspuns invitatiei noastre au fost cei 400 de elevi de la scoli si colegii atat din Baia Mare cat si din localitatile Tautii de Sus, Recea si Boiu Mare, dar si reprezentanti ai Primariei din comuna Farcasa. Acestia din urma au dorit sa vada indeaproape modul in care functioneaza o statie de epurare a apelor uzate, dotata la cele mai inalte standard.

Elevii au fost surprinsi de dimensiunea si complexitatea proceselor tehnologice din statia de epurare si totodata de aparatura si complexitatea metodelor de laborator de ultima generatie in procesul de epurare a apelor uzate. Ca dovada au facut comparatie intre apa uzata care intra si apa care iese din statia de epurare si este deversata in raul Sasar. Elevii au putut vedea "pe viu" ce se intampla cu servetelele umede, carpele, dar si alte obiecte care sunt aruncate in vasul WC sau direct in sistemul de canalizare si care, daca nu colmateaza reteaua, ajung in statia de epurare. Aceste obiecte, odata ajunse in statie, pot produce defectiuni majore ale echipamentelor si utilajelor. Punctul forte al vizitei a fost insa laboratorul de apa uzata, unde au putut sa vada protozoare flagelate simple .

In a doua zi un grup de elevi de clasa I si-a exprimat dorinta de a planta 30 de pomi, in incinta statiei de epurare Baia Mare, pentru a sarbatorii intr-un mod mai aparte Ziua  Mondiala  a Apei. Fiecare elev a plantat un pom, pentru un mediu mai sanatos si un aer mai curat in orasul sau. Materialul saditor a fost pus la dispozitia scolii de catre Directia Silvica Baia Mare fiind etichetati cu numele elevilor, al scolii si anul plantarii. Cu siguranta la  urmatoarele vizite o sa regaseasca cu placere pomii plantati.

Cum grija fata de mediu inseamna si grija fata de ce se arunca in canal, fiecare participant a primit un pliant cu indicatii si contraindicatii in ce priveste utilizarea canalizarii.

Trebuie constientizat ca eforturile si cheltuielile cu privire la procesele de epurare a apelor uzate menajere sunt mai mari decat cele asociate tratarii apelor in vederea potabilizarii, dovada fiind complexitatea si marimea constructiilor si tehnologiilor implementate in modernizarea statiilor  de epurare.

Statia de epurare a apelor uzate din municipiul Baia Mare este amplasata la limita de vest a orasului, pe malul stang al raului Sasar, este o statie mecano-biologica , fiind proiectata pentru o capacitate de 163.300 locuitori echivalenti si asigura epurarea apelor uzate colectate din aglomerarea Baia Mare.

Desi actiunea "Porti deschise" s-a derulat in perioada 21 – 22 martie, portile obiectivelor administrate de societatea noastra vor ramane deschise si in perioada urmatoare pentru toti cei care doresc sa se familiarizeze cu procesele de tratare a apei si de epurare a apelor uzate.

"Am marcat  Ziua Internationala a Apei, evidentiind importanta apei in viata de zi cu zi, Ne-am simtim bine impreuna, impartasind informatii, experimentand, prezentand produsele muncii . Am avut  in prim plan evidentierea importantei apei in viata de zi cu zi in viata omului, animalelor sau a plantelor,  precum si prevenirea dezastrelor naturale. Obiectivele activitatii erau de a stimuli interesului copiilor pentru protejarea mediului inconjurator in general, a apei in special, de a identifica rolul pe care aceasta il are in viata lor", a declarat Ioana Coza, prof. pt. inv. primar la Scoala Gimnaziala Avram Iancu Baia Mare.

 

Informatii furnizate de SC Vital SA

Joc de pregatire castigat de Minaur in Ungaria
Citeste
Jandarmii maramureseni si autoritatile locale au strans bani pentru Stefania si Daniel
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.