Ziua Mondiala fara Tutun, marcata si in Maramures

31 MAI   Agentia Nationala Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Maramures se alatura Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru marcarea Zilei Mondiale fara Tutun -31 mai, prin organizarea, la nivel local, de activitati de informare, sensibilizare si constientizare in mediul scolar si in comunitate, activitati de petrecere a timpului liber si de formare de abilitati de viata sanatoasa.

In fiecare an, la data de 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii, alaturi de parteneri, desfasoara la nivel mondial ample campanii de informare pentru a sublinia riscurile pentru sanatate asociate consumului de tutun si pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului.

Avand ca tema "Tutunul si bolile pulmonare – Nu lasa tutunul sa-ti taie respiratia! Alege sanatatea!", campania din acest an este centrata pe legatura intre fumat si sanatate propunandu-si cresterea constientizarii cu privire la:

  • impactul negativ pe care fumatul il are asupra plamanilor, de la boli respiratorii cronice la cancer;
  • rolul fundamental pe care il au plamanii in sanatatea si buna functionare a intregului organism;
  • amploarea mortalitatii si imbolnavirilor cauzate de fumat, la nivel global;
  • sublinierea legaturii dintre fumat si mortalitatea cauzata de tuberculoza;
  • efectele expunerii la fumul de tigara asupra sanatatii plamanilor pentru oamenii de toate varstele.

In calitate de coordonator national al politicilor publice in domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri, ANA sustine, prin demersurile sale, organismele internationale cu rol similar, motiv pentru care, si in acest an, se vor implementa, la nivel local, prin Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al Judetului Maramures, activitati de informare, sensibilizare si constientizare, in mediul scolar sau in comunitate, cu privire la efectele nocive asociate fumatului.

Modalitatile prin care tutunul afecteaza in mod negativ plamanii persoanelor care fumeaza sau care stau in medii in care se fumeaza:

 

Cancer pulmonar:

Fumatul este principala cauza a cancerului de plamani, responsabil pentru mai mult de 2/3 din decesele la nivel global, datorate cancerului pulmonar. De asemenea, expunerea la fumul de tigara, acasa sau la locul de munca, creste riscul aparitiei cancerului pulmonar. Renuntarea la fumat reducere riscul de cancer pulmonar. Dupa 10 ani de abstinenta ca fumator, riscul scade la jumatate fata de cel al unui fumator activ.

Boli respiratorii cronice:

Fumatul este cauza principala a bolilor pulmonare obstructive cronice. BPOC este termenul folosit pentru a descrie o serie de boli evolutive care duc la ingustarea cailor respiratorii si fac respiratia dificila.

BPOC moderata si severa afecteaza aproximativ 65 de milioane de oameni in intreaga lume. Cele mai intalnite afectiuni din sfera BPOC sunt emfizemul si bronsita cronica, dar BPOC poate include si astmul refractar si unele forme de bronsectazii.

Fumatul este de departe principala cauza a BPOC, insa aceasta poate fi cauzata si de expunerea indelungata la poluarea aerului, la praf sau substante chimice.

Dat fiind faptul ca BPOC este o boala cronica, aceasta nu se poate vindeca, dar poate fi tinuta sub control. Medicatia si schimbarea stilului de viata, cum ar fi renuntarea la fumat, pot ajuta.

Riscul de a dezvolta astfel de boli este mai crescut pentru persoanele care se apuca de fumat la o varsta mai mica deoarece fumatul incetineste dezvoltarea plamanilor, in mod semnificativ.

Tuberculoza:

Tuberculoza afecteaza in mod negativ plamanii, reducand functiile acestora, iar fumatul accentueaza aceste efecte negative, crescand riscurile insuficientei respiratorii.

Poluarea aerului:

Fumul de tigara este un puternic poluant in mediile inchise, continand peste 7000 de substante chimice, din care 69 cu puternic efect cancerigen. Fumul de tigara in incaperile inchise rezista in aer pana la 5 ore, afectand in continuare plamanii.

Fumatul pasiv:

Expunerea fatului in viata intrauterina la toxinele din fumul de tigara impiedica adesea dezvoltarea si buna functionare a plamanilor.

La nivel mondial peste 165.000 de copii mor inainte de implinirea varstei de 5 ani de diverse boli respiratorii asociate fumatului pasiv. Copiii expusi fumatului pasiv au un risc crescut de a dezvolta boli respiratorii cronice.

 

Comunicat de presa C.P.E.C.A. Maramures

"Invata si du mai departe" radacinile strabune
Citeste
Vremea rea nu se lasa dusa. Grindina, vijelie si ploi torentiale in Maramures in urmatoarele ore
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.