Zeci de medici si asistente din bistrita si nasaud tratat cateva zile fara protectie speciala o pacienta infectata

Zeci de cadre medicale din Bistrita si Nasaud trec prin emotii greu de descris in cuvinte. Emotii amestecate cu disperare si furie. Timp de cateva zile au tratat fara sa stie o pacienta diagnosticata abia ieri cu coronavirus. In tot acest timp, pacienta a trecut pe la spitalul din Nasaud, a fost transportata cu ambulanta la UPU Bistrita, apoi a ajuns la Boli Infectioase si acum este in stare grava la Terapie Intensiva. Acum, toti cei care au avut contact cu ea si au consultat-o sau tratat-o fara echipament special de protectie impotriva COVID 19 stau cu emotii si asteapta rezultatul testelor, potrivit Bistriteanul.

Lista contactilor femeii de 50 de ani din Salva, diagnosticata ieri pozitiv cu Coronavirus, este una extrem de lunga si, din pacate, implica zeci de cadre medicale din Bistrita-Nasaud.

Femeia a ajuns sambata trecuta la spitalul din Nasaud, pentru a fi consultata, prezentand simptomele unei raceli. A fost consultata si trimisa acasa pentru tratament, femeia neindicand ca ar fi venit din zone rosii sau galbene cu Coronavirus, dar nici ca a intrat in contact direct cu persoane care ar fi venit de acolo. Din informatiile noastre, femeia vindea ambulant baticuri, iar asa ar fi putut contacta virusul, anumite surse indicand Bistriteanul.ro ca ar fi facut vanzari chiar si in Borsa, unde sute de localnici s-au intors in ultimele saptamani din zona rosie a Italiei.

Duminica trecuta, femeia s-a prezentat din nou la Spitalul Orasenesc Nasaud, acuzand ca se simte tot mai rau. A fost chemata Ambulanta si s-a decis transferul pacientei la UPU Bistrita. Aici a fost consultata si trimisa cu indicatie de internare la Boli Infectioase, tot cu ambulanta, diagnosticul fiind cel de gripa. La Boli Infectioase, cazul a fost tratat cu maxima precautie, chiar daca nu se incadra in definitia de caz, cadrele medicale intrand la caz echipate dupa protocolul standard stabilit de Ministerul Sanatatii.

Spre sfarsitul saptamanii, pacienta a inceput sa prezinte simptomele de insuficienta respiratorie si a fost transferata in sectia Anestezie Terapie Intensiva a Spitalului Judetean. Aici au inceput sa se lumineze lucrurile. Data fiind starea grava a pacientei si evolutia negativa dupa cateva zile de tratament, medicii din ATI au cerut efectuarea de urgenta a testului pentru COVID 19. A fost izolata conform protocolului stabilit la nivel de spital si toate cadrele medicale au intrat si au tratat cazul echipate in combinezoane COVID 19. Pacienta a ajuns dupa masa in ATI, iar dimineata urmatoare a plecat spre Cluj, acolo unde sunt tratati momentan toti pacientii diagnosticati la Bistrita. Ulterior sectia a fost inchisa pentru dezinfectie si s-a cerut testarea de urgenta a intregului personal. Tot circuitul parcurs de pacienta in spital a fost imediat dezinfectat pentru a se inlatura riscurile.

In cateva ore a venit si rezultatul testului pacientei, unul pozitiv, iar mai departe s-a dat alerta catre intreg personalul medical care intrase in contact direct sau indirect cu bolnava. Din pacate, cadrele medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita si cei de pe ambulanta au folosit doar pe ultima suta de metri echipamentele speciale de protectie impotriva COVID 19, in rest avand doar masti si manusi, echipamentul standard de protectie impus de protocoalele Ministerului Sanatatii.

Asadar, zeci de cadre medicale, atat medici, cat si asistente din Spitalul Orasenesc Nasaud, Ambulanta Nasaud, probabil Ambulanta Bistrita , din UPU Bistrita, din sectia Boli Infectioase si cea de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean sunt in mijlocul unei anchete epidemiologice desfasurata de Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud. Unora li s-au recoltat probe pentru diagnosticarea COVID 19 ieri, altora astazi.

Din informatiile noastre, in acest moment o asistenta si un sofer de la Ambulanta Nasaud sunt izolati la domiciliu pana la sosirea rezultatelor, in aceeasi situatie fiind si alte cateva cadre medicale de la UPU Bistrita, care au intrat in contact direct cu pacienta. Alte cadre medicale considerate contact indirect asteapta rezultatul analizelor, nefiind luate masuri speciale in cazul lor.

Nu stim un numar al persoanelor care au intrat in contact direct, al celor care au avut un contact indirect sau cat de mult ar putea afecta sanatatea populatiei si a cadrelor medicale din Bistrita-Nasaud acest caz diagnosticat prea tarziu. Din pacate, comunicarea cu Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud a fost mai mult decat defectuoasa, practic inexistenta, de la izbucnirea epidemiei, asa ca suntem in imposibilitatea de a va informa in ce stadiu este ancheta epidemiologica, care sunt riscurile, cine va fi testat, cine nu, daca sunt teste sau nu. Dr. Anca Andritoiu a refuzat sa participe inclusiv la o emisiune de informare a bistritenilor pe tema coronavirusului, doar prefectul Stelian Dolha venind in studioul Bistriteanul.ro la o discutie pe aceasta tema. In consecinta, pentru redactarea acestui material am folosit in locul surselor oficiale de informare surse credibile, care, evident, doresc sa-si pastreze anonimatul.

Bistriteanul.ro

"Liturghia de dupa Liturghie": Masa calda de la Bisericuta de Lemn din Baia Mare a fost livrata de preoti acasa la asistatii social
Citeste
Coloana cu maramureseni intorsi din italia blocata la cavnic
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.