Zeci de maramurseni au luat parte la actiunea desfasurata in prima zi a evenimentului, la malul lacului Firiza

MEDICINA DE URGENA AZI A cincea editie a Conferintei "MEDICINA DE URGENTA AZI" a avut un start spectaculos in Baia Mare. Un numar mare de participanti au luat parte azi, 30 ianuarie, la evenimentele din programul pregatit de catre autoritati.

Zeci de persoane au fost prezente in aceasta dupa-masa la malul lacului Firiza pentru a vedea cu ochii lor felul in care pompierii militari de la ISU Maramures se pregatesc si actioneaza pentru salvarea de vieti. Atat scenariul simularii, cat si actiunea in sine au fost de o complexitate aparte: de la temperaturile scazute ale apei si pana la numarul de victime , dar si viteza de reactie a salvatorilor, necesara salvarii victimelor, nefiind usoare. A fost vorba despre doua persoane care au necesitat interventia salvatorilor, fiind pe cale sa se innece in lac, una dintre persoane scufundandu-se chiar in apele adanci. Imediat dupa extragerea lor din apa de catre scafandrii militari, medicii SMURD si cei de pe ambulanta au preluat victimele pentru a le transporta la ambulanta, apoi la spital. Intr-unul dintre cazuri, victima a necesitat manevre de resuscitare.

"Deocamdata nu am avut cazuril reale de acest gen, slava Domnului, sper sa nici nu avem parte. Exercitiul a fost organizat de catre Detasamentul de Pompieri "Adrian Marchis" din Baia Mare. Au participat cei trei scafandri ai nostri din cadrul detasamentului si un voluntar care a acceptat sa joace rolul uneia dintre victime. La partea de suprafata, pe barci, sunt tot colegii de la detasament car esunt antrenati, calificati si specializati pentru utilizarea acestor barci si, sigur, partea de prim-ajutor medica, respectiv colegii de la SMURD care sunt paramedici pompieri, respectiv personalul medical din cadrul Spitalului Judetean "Dr. Constantin Opris" din Baia Mare", a declarat Corneliu Banut, purtatorul de cuvant al ISU Maramures.

Intrebat care ar fi gradul de dificultate a unei actiuni asemanatoare in viata de zi cu zi, avand in vedere conditiile mentionate mai sus, respectiv minutele pretioase pe care salvatorii le-ar pierde in drum spre urgenta, reprezentanul ISU a declarat:

"Si in cardul unui scenariu deosebit de favorabil, este complex. Deci, va dati seama ca in cazuri reale ar fi foarte foarte complex si trebuie actionat extrem de rapid pentru ca, sigur, intervine hipotermia si alte aspecte care tin de partea medicala pe care ar putea sa vi le explice mai bine personalul de specialitate de la spital. Dar ramane in concluzie ca trebuie actionat rapid si precis", a mai declarat Corneliu Babut.

Dupa desfasurarea de forte, atat salvatorii cat si cei prezenti la eveniment s-au delectat cu muzica populara romneasca si s-au infruptat din din preparatele specifice maramuresene.

A V-a editie a Conferintei "MEDICINA DE URGENTA AZI" se desfasoara in perioada 30 ianuarie – 2 februarie 2020 si reuneste, in Baia Mare, reprezentanti din lumea medicala si din structurile reprezentative ale situatiilor de urgenta, din intreaga tara.
Pentru cea de-a doua zi a simpozionului, s-a pregatit o serie de expuneri de mare interes, pentru tot ceea ce inseamna situatiile de urgenta, prezentate de cele mai de seama personalitati in domeniu. Ziua se va incheia cu o cina festiva. Lucrarile Conferintei vor continua in 1 si 2 februarie 2020, fiind adresate in principal personalului medical, paramedical, pompierilor si salvamontistilor.

ActualMM

Elevi de la Seminarul Teologic au donat sange
Citeste
Evaluarea activitatii si a rezultatelor obtinute de politistii maramureseni in anul 2019
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.