VINE CRACIUNUL: Pesta porcina africana confirmata si in Sapanta

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures s-a reunit in sedinta extraordinara, in sistem online, dupa suspiciunea unui caz de pesta porcina africana la un porc domestic provenit dintr-o gospodarie in localitatea Sapanta.

Pana la confirmarea virusului de catre laboratorul de specialitate din Bucuresti, exploatatia a fost plasata sub supraveghere sanitara si a fost efectuata ancheta epidemiologica.

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala de la Bucuresti a confirmat prezenta virusului pestei porcine africana la porcul domestic din exploatatia non-profesionala.

"Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures a aprobat planul de masuri, inclusiv dezinfectia preliminara si intermediara, respectiv catagrafierea zonei. A fost impusa interdictia de a se scoate din exploatatie furajele pentru animale. S-a procedat la stabilirea zonei de protectie, in jurul focarului pe o suprafata de 3 km, zona care include doar localitatea Sapanta.

Zona de supraveghere stabilita in jurul focarului are o suprafata de 10 km si include: Remeti, Teceu Mic, Sarasau, Campulung la Tisa, Iapa si Valea Hotarului.

De asemenea, s-a procedat la dezinfectia adaposturilor, a platformei de dejectii, a cailor de acces, a materialelor si ustensilelor posibil contaminate. La intrarea si iesirea din zona de protectie au fost instituite filtre rutiere.

Alte masuri luate prevad asigurarea dezinfectoarelor individuale la nivelul exploatatiilor, asigurarea subtantelor necesare pentru efectuarea dezinfectiei. Mijloacele de transport vor fi dezinfectate de catre personal instruit si dotat cu dezinfectoare portabile la iesirea si intrarea din targuri de legume, piete sau de alte produse", a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Miscarea animalelor din zona de protectie este restrictionata astfel: deplasarea si transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu exceptia cazului in care sunt avizate de autoritatea veterinara locala. Niciun animal domestic nu poate intra sau parasi o exploatatie fara autorizarea autoritatii veterinare locale. Pentru animalele din zona de protectie se efectueaza, zilnic, supravegheri clinice si inspectii de catre echipe alcatuite din medici veterinari si personal auxiliar din cadrul unitatii locale.

Echipele de inspectie pot fi suplimentate in functie de necesitate cu reprezentanti ai unitatii locale, personal auxiliar si medici veterinari oficiali. Miscarea animalelor din zona de supraveghere este restrictionata astfel: deplasarea si transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu exceptia cazului in care sunt avizate de autoritatea veterinara locala.

Aceasta interdictie nu trebuie aplicata tranzitului porcilor pe sosea sau pe calea ferata daca tranzitul se face fara descarcare sau oprire; poate fi acordata o derogare in cazul porcilor destinati taierii, care provin din exteriorul zonei de protectie si se indreapta spre un abator situat in zona mentionata anterior pentru taiere imediata. Niciun animal domestic nu poate intra sau iesi dintr-o exploatatie in cursul primelor sapte zile fara autorizarea autoritatii veterinare locale. La nivelul Unitatii Operationale Locale a Comitetului Local de Combatere a Bolilor Maramures este asigurat stocul de echipamente si materiale pentru interventie si aplicarea masurilor specifice in focarul de pesta porcina africana. Vor fi intocmite documentele pentru despagubire in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

Virusul pestei porcine africane nu afecteaza oamenii si nu exista risc de imbolnavire, dar are un impact la nivel social si economic in zonele cu boala confirmata.

Articolul VINE CRACIUNUL: Pesta porcina africana confirmata si in Sapanta apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Focar nou in Maramures: Pesta porcina africana confirmata in Sapanta. Care este zona de protectie si care este zona de supraveghere
Citeste
Episcopii americani se roaga pentru presedintele Trump
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.