VIEtI SALVATE: Situatia prelevarilor de organe si tesuturi la Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" Baia Mare

In cursul anului 2019, in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" Baia Mare au avut loc prelevari de organe si tesuturi de la 15 donatori aflati in moarte cerebrala.
Potrivit medicului coordonator al Programului de Transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic primar ATI, s-au prelevat urmatoarele: ficat 13; rinichi 30; cord 5; plamani 2; cornee 8; os/tendon 2.
Cel mai tanar donator din 2019 a avut 9 ani, iar varsta maxima inregistrata a fost de 67 de ani.
In anul 2020, pana la data curenta au fost inregistrati 3 donatori, cu varste cuprinse intre 31 si 69 de ani. S-au prelevat ficat 3; rinichi 6; cord 1; cornee 4; os/tendon 1, a informat dr. Stoicovici Adriana.

Declararea mortii cerebrale este un proces tratat cu maxima responsabilitate si profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea mortii cerebrale presupun mai multe investigatii de specialitate. Examinarile se repeta la un interal de 6 ore, acest interval crescand in functie de varsta pacientului (cu cat varsta este mai mica, cu atat intervalul de timp intre cele doua examinari este mai mare).
Activitatea de prelevare si transplant se realizeaza in scop exclusiv terapeutic. "Prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana si transplantul acestora se realizeaza exclusiv in scop terapeutic si in mod gratuit, fara foloase materiale. Exista o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a caror unica sansa la viata este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieti. Astfel ca, la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare exista echipe medicale pregatite pentru prelevare", a declarat dr. Vasile Pop, directorul medical al unitatii.

Spitalul Judetean de Urgenta ,,Dr. Constantin Opris" din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe si tesuturi. La nivelul unitatii medicale, conform legislatiei, exista un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic sef sectie ATI si un Key Donation Person (KDP) – dr. Muresan Andrei, medic primar ATI.

Articolul VIEtI SALVATE: Situatia prelevarilor de organe si tesuturi la Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" Baia Mare apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Proiect finalizat: Caminul Cultural din Moisei, dotat cu costume populare; Tinerele talente vor putea duce traditia mai departe (GALERIE FOTO)
Citeste
Manastirea Rohia este pregatita pentru primirea credinciosilor
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.