Vezi deciziile aprobate de primarul Catalin Chereches si Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta

MASURI URGENTE IMPOTRIVA CORONAVIRUS BAIA MARE   Autoritatea Publica Locala a Municipiului Baia Mare continua aplicarea unora dintre cele mai ferme masuri menite sa previna potentialele imbolnaviri cu Coronavirus. La initiativa primarului Catalin Chereches, a fost convocata in 10 martie o noua sedinta a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta, in cadrul careia a fost stabilit un set de masuri preventive care va fi pus in practica de indata.

In calitate de presedinte al Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta, primarul Catalin Chereches, a solicitat si a obtinut avizul unanim al membrilor comitetului pentru implementarea unor masuri restrictive care vizeaza prevenirea imbolnavirilor cu temutul virus.

Activitatea in cresele din municipiul Baia Mare suspendata de azi pina la sfarsitul lunii martie

"Raportat la suspendarea cursurilor in gradinite, scoli, licee si colegii si avand in vedere ca avem cresele din municipiu in subordinea Directiei de Asistenta Sociala am considerat ca in aceeasi masura trebuie tratate si aceste institutii, motiv pentru care am decis suspendarea functionarii lor in perioada 12-31 martie, masura care a fost luata raportat la reglementarile transmise la nivel national si pentru a fi in aceeasi masura cu intregul sistem de invatamant preuniversitar", a spus Catalin Chereches.

Activitatea institutiilor publice care ofera servicii directe de relatii cu publicul va fi fragmentata

"In ceea ce priveste institutiile publice care au servicii directe de relatii cu publicul am luat decizia ca salile de asteptare sa fie distincte ca spatii de zonele de ghiseu, respectiv de birourile unde se ofera serviciile de relatii cu publicul, iar fluxul de persoane in raport cu angajatii care isi desfasoara activitatea direct cu cetatenii sa fie fragmentat. Astfel, la ghisee nu vor astepta mai mult de doua persoane, iar in salile de asteptare vom limita numarul celor care asteapta la cel mult 10 persoane, pentru a-i proteja atat pe angajati, cat si pe cetateni.

In privinta centrelor sociale pe care le detine municipiul Baia Mare, in special cele care au proiecte cu parinti si copii, precum si activitati comune cu acestia, respectiv cu asistentii sociali, am decis limitarea activitatii acestora, iar in cazul proiectelor cu finantare europeana am luat masura amanarii pana dupa data de 31 martie.

Nu in ultimul rand, vom coordona si verifica in continuare dezifectia si sterilizare a spatiilor si a mijloacelor de transport in comun pe care le detine societate Urbis", a declarat primarul.

La initiativa primarului, municipalitatea pune la dispozitie 200 de spatii locative pentru cazare – izolare

"O alta hotarare adoptata vizeaza centrele sociale ale municipiului Baia Mare care detin spatii de cazare, respectiv spatiile de locuit comasate in cladiri distincte – Horea 46 si Melodiei 2, dar si alte spatii cum ar fi blocul R1A care se finalizeaza acum la intersectia B-dului Republicii cu Vasile Alecsandri, in total 200 de locuinte care vor fi puse la dispozitia autoritatilor pentru a deveni spatii de cazare – izolare pentru cei care, in perspectiva, ar putea fi nevoiti sa intre in carantina. In raport cu aceasta decizie vom genera si mobilarea acestor spatii pentru ca izolarea se face individual si este necesar ca inclusiv chestiunile de ordin sanitar – locativ sa fie puse la punct, respectiv dotarile sa fie cel putin la standard minim. Vom face o adresa catre Ministerul de Interne, respectiv Ministerul Apararii cu privire la spatiile pe care le detin pe B-dul Unirii, spatii care au un anumit caracter locativ si care sunt utilizate doar in anumite situatii, pentru a putea fi utilate si folosite in cazul in care situatia o va cere. Vom proceda la fel cu Directia de Tineret si Sport, respectiv vom identifica acele cladiri cu functiunea de cazare, in principal izolate si fara impact economic negativ pentru proprietari astfel incat sa poata fi folosite daca va fi nevoie pentru izolare", sustine Catalin Chereches.

Sprijin pentru persoanele care vor fi nevoite sa ramana izolate: hrana, consiliere si consultanta

"Avem in vedere ca cele doua cantine sociale din municipiu, respectiv trei dintre cantinele unitatilor scolare din Baia Mare cu personalul pe care o sa il identificam si care va fi strict dedicat acestor actiuni, sa ofere servicii de catering, respectiv de furnizare a hranei persoanelor aflate in izolare. Ne dorim sa avem izolarea cat mai mult orientata spre domiciliu si sa asiguram tot acolo aceste servicii de asigurare a hranei, respectiv anumite servicii de consiliere si consultanta sau orice alt sprijin pe care putem sa il dam cetatenilor, decat sa avem aglomerari in alte tipuri de cladiri", mai arata primarul.

Municipiul Baia Mare – coordonatorul unei ample campanii de distribuire a materialelor dezinfectante si de informare cu privire la modalitatile de prevenire a imbolnavirilor cu Coronavirus

"Municipiul Baia Mare va efectua o actiune de distribuire de materiale de dezinfectie pentru cetateni, dar si o ampla campanie de informare, clara si orientata direct catre cetatean. Actiunea va fi coordonata de Municipiul Baia Mare, dar si achitata de catre autoritatea locala. Bineinteles, in acest sens, vom colabora cu cei care detin spatii publicitare care vor putea fi folosite in scopul mediatizarii masurilor de preventie", a declarat Catalin Chereches.

Directia de Sanatate Publica Maramures: in acest moment situatia este sub control, se cere respectarea masurilor de prevenire impuse la nivel central si local

Rares Pop, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Maramures a subliniat in cadrul sedintei ca in acest moment situatia este sub control si ca respectarea masurilor de prevenire impuse atat la nivel central cat si la nivel local sunt esentiale in vederea mentinerii sub control a extinderii numarului de imbolnaviri cu Coronavirus

"In municipiul Baia Mare la aceasta ora sunt 96 de persoane in izolare la domiciliu si ne bucura foarte mult ca respecta recomandarile pe care le-am adresat, respectiv sunt foarte constienti de riscul la care se pot expune, pe ei si apoi pe ceilalti. Este, daca vreti, o dovada a faptului ca atunci cand se respecta toate recomandarile, lucrurile pot fi usor tinute sub control. In judetul nostru sunt 620 de persoane aflate in izolare, iar potrivit informatiilor pe care le detinem la aceasta ora sunt anumite persoane care vor intra in carantina mai bine de o luna de zile, in locatii stabilite cu ajutorul Inspectoratului de jandarmi si unde le va fi pus la dispozitie tot ceea ce este necesar pentru traiul de zi cu zi. Sper ca lucrurile sa nu aiba o evolutie careia sa nu-i putem facem fata, pentru ca avem surpriza ca se intorc cetateni din zonele de carantina din Italia, declarate zone rosii, pe care va trebui sa ii gestionam daca situatia o va impune. Sper sa putem tine lucrurile sub control si sa putem gestiona situatia in conditiile cele mai bune asa cum sa intimplat pana acum", a declarat Rares Pop.

Potrivit masurilor adoptate adunarile publice care depasesc un numar de 200 de persoane se vor putea desfasura doar cu avizul Directiei de Sanatate Publica, insa recomandarea autoritatilor sanitare este ca toate aceste manifestari sa fie amanate. De asemenea, activitatea tuturor targurilor, inclusiv cele auto, este suspendata pana la data de 31 martie, iar in cazul teatrelor, cinematografelor si salilor de spectacol activitatea va fi restransa.

Unitatile de alimentatie publica dar si furnizorii de servicii publice sau private au obligatia de dezinfecta frecvent suprafetele, in special in zona caselor de marcat, precum si in alte locuri expuse iar autoritatile cu responsabilitati in gestionarea situatiei vor intensifica actiunile preventive in vederea constientizarii populatiei cu privire la importanta respectarii masurilor de sanatate dispuse.

ActualMM

Biserica Ortodoxa Romana, lectie de credinta si demnitate pentru Basescu si Caramitru
Citeste
VIDEO: E de necrezut asa ceva! Cine a furat asfaltul din Tara Lapusului?
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.