Va cunoasteti drepturile si obligatiile in interactiunea cu politistii?

Mai sunt cateva zile pana la intrarea in vigoare a noilor prevederi legale in domeniul ordinii si sigurantei publice. Mai exact, la data de 26 ianuarie a.c., vor intra in vigoare modificarile prevazute de Legea 192 din 2019, pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice.
Necunoasterea legii nu va absolva de raspundere, prin urmare este important ca normele care urmeaza sa intre in vigoare sa fie cunoscute de cetateni.
De exemplu, potrivit noilor prevederi legale, politistul este indreptatit sa solicite persoanei care face obiectul legitimarii sa tina mainile la vedere si, dupa caz, sa renunte temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.
Politistul este indreptatit sa solicite persoanei care face obiectul controlului corporal sa adopte o pozitie inofensiva, ce permite realizarea efectiva si in siguranta a acestui control.
Prin pozitie inofensiva se intelege:

  • tinerea mainilor deasupra capului sau paralel cu solul;
  • departarea picioarelor;
  • adoptarea pozitiei sezut;
  • adoptarea pozitiei culcat;
  • alta pozitie a corpului, care previne savarsirea unei actiuni violente indreptate impotriva politistului si respecta demnitatea umana.
    Solicitarea de a adopta o pozitie inofensiva trebuie sa fie adecvata pericolului pe care il poate reprezenta persoana si sa nu depaseasca nevoile reale pentru atingerea scopului interventiei.
    Se interzice solicitarea adoptarii pozitiei sezut sau culcat in cazul femeilor cu semne vizibile de sarcina, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilitati si copiilor.

Virusul necunoscut din China se extinde si in alte tari
Citeste
Un tanar baimarean ar fi sustras un telefon mobil
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.