Urmarire penala "in rem" dupa ce conducerea uniunii ucrainenilor din romania ar fi accesat ilegal bani de la bugetul de stat

Lucrurile se precipita in ceea ce priveste Uniunea Ucrainenilor din Romania, minoritate care are un important contingent si in judetul Suceava. Dupa ce anul trecut instantele de judecata au confirmat frauda de la alegerile pentru desemnarea conducerii acestei structuri, alegeri care au avut loc in perioada 30-31 octombrie la Sighetu Marmatiei, recent a venit o noua lovitura de ciocan.

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala "in rem" pentru infractiunile de inselaciune si gestiune frauduloasa, iar in scurt timp vor identifica si persoanele care se fac vinovate de aceste fapte.

Este vorba de fondurile pe care Uniunea Ucrainenilor din Romania le-a incasat de la bugetul de stat dupa alegerile fraudate din 2015 si pana in prezent. La mijloc ar fi vorba de circa 4 milioane de euro, bani pe care Departamentul pentru Relatii Interetnice din cadrul Guvernului Romaniei i-a acordat unei entitati constituite ilegal.

Printre cei acuzati ca au beneficiat de bani si au ajuns la conducerea Uniunii Ucrainenilor din Romania se numara inclusiv actualul deputat din partea minoritatii ucrainene, Nicolae Miroslav Petretchi, dar si secretarul acestei structuri, Irina Liuba Horvat.

Practic, prin solutia de incepere a urmaririi penale "in rem", procurorii au constatat ca faptele reclamate exista, iar acum urmeaza sa-i identifice si pe cei care se fac vinovati si care vor fi trasi la raspundere penala, printre acestea fiind inclusiv persoane din judetul Suceava care fac parte din structurile decizionale si de conducere ale Uniunii Ucrainenilor din Romania.

Fostul deputat Ion Marocico a tras un semnal de alarma despre aceste ilegalitati cu mai bine de trei ani in urma

Aceste ilegalitati au fost semnalate in mai multe randuri de catre Ion Marocico, fostul deputat al minoritatii ucrainenilor din Romania, in legislatura 2012-2016. Ion Marocico este cel care a contestat in instanta legalitatea alegerilor din octombrie 2015, iar judecatorii i-au dat dreptate: "Anuleaza toate actele emise in cadrul Congresului al VII-lea al Uniunii Ucrainenilor din Romania din data de 30-31/10. 2015 desfasurat la Sighetul Marmatiei".

Sentinta a fost atacata cu apel la Tribunalul Bucuresti de catre Nicolae Miroslav Petretchi, beneficiarul fraudei, insa si a doua instanta a confirmat solutia de la Judecatorie, si, in consecinta, Tribunalul Bucuresti a anulat definitiv asa-zisul Congres al UUR din 2015.

In urma numararii voturilor exprimate la aceea vreme, deputatul Ion Marocico a pierdut alegerile la numai 4 voturi, dar a constatat fraude in mod constant din partea organizatorilor, precum si numeroase incalcari ale Statutului Uniunii Ucrainenilor din Romania.

Fostul deputat Ion Marocico a tras un semnal de alarma, inca de acum mai bine de trei ani, asupra modului in care persoanele care se erijeaza in actuala conducere a Uniunii Ucrainenilor din Romania primesc bani de la bugetul de stat, fara ca nimeni de la Departamentul pentru Relatii Interetnice sa verifice situatia reala.

"Departamentul pentru Relatii Interetnice a aprobat, in baza semnaturii asa-zisului presedinte al UUR, domnul Petretchi Nicolae Miroslav, deschiderea bugetara pentru lunile noiembrie si decembrie 2015, ceea ce a facut ca domnia sa sa administreze, desi nu avea acest drept, sumele destinate intregii minoritati ucrainene, dupa bunul plac. Mai exact, la solicitarea domnului Petretchi Nicolae Miroslav, si prin inselaciunea savarsita de domnia sa, Departamentul pentru Relatii Interetnice a aprobat si virat catre Uniunea Ucrainenilor din Romania suma de 2.272.400 lei pentru luna noiembrie si, respectiv, suma de 4.051.740 lei pentru luna decembrie a anului 2015.

 

Conducerea Departamentului pentru Relatii Interetnice a alocat finantarea, in urma solicitarii primite, ignorand doua aspecte esentiale, si anume: 1. rezultatul alegerilor organizate la cel de-al VII-lea Congres al Uniunii Ucrainenilor din Romania, de la Sighetu Marmatiei, in perioada 30-31 octombrie 2015, nu a fost validat de Comisia de validare a UUR, care a constatat incalcarea flagranta si repetata a Statutului Uniunii, si 2. conducerea UUR, in formula rezultata la Congresul de la Sighetu Marmatiei, nu este inregistrata in Registrul Special al Asociatiilor si Fundatiilor al Judecatoriei Sectorului 1.

In plus, conform certificatului din Registrul Special al Asociatiilor si Fundatiilor, eliberat de Judecatoria Sectorului 1, la data de 9 martie 2015, organele legal alese care pot sa reprezinte interesele Uniunii Ucrainenilor din Romania sunt cele stabilite prin decizia 2656/R/17.10.2012, si nicidecum cele rezultate in urma Congresului din 2015. Astfel, rezulta clar ca domnul Petretchi nu a avut nicio calitate pentru a solicita finantarea pentru minoritatea ucraineana", a aratat Ion Marocico.

Sursa info Monitorul de Suceava

Microbuz rasturnat in sant la moisei
Citeste
Trei victime in urma unui accident de circulatie petrecut pe dn 18
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.