Un paramedic din maramures a donat sange de de 50 de ori

Lipsa acuta de sange cu care se confrunta spitalele din Romania nu mai este o noutate. Chiar daca numarul donatorilor scade de la o zi la alta, un paramedic din Maramures preda o lectie de umanitate. Tanarul in varsta de 31 de ani a donat sange de nu mai putin de 50 de ori din 2006 pana in prezent. Face asta de periodic de patru ori pe an.

Sangele salveaza vieti si ofera speranta ca o operatie va decurge bine sau ca o boala va fi vindecata. Cu o singura donare pot fi salvate pana la trei vieti. Chiar si asa centrele de transfuzii sanguine sunt goale.

"In general donatorii se mobilizeaza atunci cand au pe cineva din familie bolnav care are nevoie de terapie transfuzionala. Probabil persoanele care ajung in aceasta situatie inteleg cel mai bine nevoia de sange si lipsa sangelui de multe ori. Avem voluntari care ne ajuta" a declarat Daniela Veber, director Centrul de Transfuzie Sanguina Maramures.

Unul dintre ei este Ionut Arhitculesei. De profesie salvator. Prima data cand a trecut pregul unui centru de transfuzie a fost in 2006, cand tatal unui coleg a ajuns in stare grava la spital. "Ne-am mobilizat toti colegii pentru a-l ajuta. Atunci am inteles cat de scurta este viata si cat de important este sa ajutam" a spus Ionut Arhitculesei.

De atunci, salvatorul a donat de peste 50 de ori si a salvat sute de vieti. Fie ca a facut prin donarea de sange sau prin interventiile la care a participat in calitate de angajat al ISU Maramures.

"Este critic ca noi sa ne mobilizam si sa oferim acest aparet mic dar" a continuat salvatorul.

"Este si paramedic si subofiter pe masinile de stingere si mai nou din 2018 face parte din echipa de scafandri" a declarat Oana Gonczi, purtator de cuvant al ISU Maramures.

Sursa: Observator Antena 1.ro.

Comenteaza cu Facebook

Vremea si drumurile in 14 februarie
Citeste
Elevii de la Scolile din bicaz, leordina si baiut vor beneficia de programul "masa calda"
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.