Un maramuresean, militar timp de 16 ani in Legiunea Straina, povesteste cum s-a inrolat si cat de periculoase au fost misiunile secrete la care a luat parte

INEDIT   Libertatea l-a vizitat in Proventa, in La Ciotat, aproape de Roquefort la Bedoule, localitate in care lucreaza ca politist, pe Adrian Leordean, militar timp 16 ani, intre 1997 si 2013, al Legiunii Straine.

Discutia cu unul dintre cei mai longevivi romani din Legiune s-a purtat nu departe de Aubagne, sediul unitatii Armatei Franceze. Romanul nu are regrete, dar spune, dincolo de riscuri, ca n-ar mai lua-o de la capat! Vorbeste de generatii de sacrificiu, despre dificultatea de a-ti face o familie sau de a-ti conserva viata de familist.

"Tinerii ar trebui sa se opreasca sa imigreze! Simt ca Romania va fi mai buna, si asta nu peste multa vreme. In ceea ce ma priveste, nu sunt nici de acolo, de acasa, din Maramuresul natal, nici de aici. Chiar asa, cine sunt eu? Adrian Leordean Trecand peste toate, barbatul de 41 de ani e mandru de tot ceea ce a facut!"

Adi, cu ce te ocupi azi?

Adrian Leordean: Sunt agent de politie municipala, zona Marseille. Am fost militar in legiunea straina, din 1997 pana in 2013, iar de la inceputul lui 2014 lucrez in politie.

Cum ai ajuns in Legiune?

– Eu sunt de loc din Leordina, din Maramuresul istoric. Dupa 89 au fost vremuri dificile. Eu am terminat liceul, oportunitati erau putine. Imi doream o viata mai buna si am inteles ca singura mea sansa e in afara tarii. Imigrantul clandestin!

De ce Legiunea Straina?

– Pentru ca era drumul cel mai scurt pentru a primi o cetatenie! Si n-a fost un drum drept. Parintii, fratii, surorile n-au stiut mult timp unde sunt si ce fac. Sunt iesit direct din imigratia clandestina. Am tranzitat prin Serbia, Macedonia, am stat in Grecia, insa nu m-am adaptat. Apoi, de la un prieten, am aflat de Legiune. Dupa cateva luni, mi-am incercat norocul in Franta!

 

Citeste intreaga stire: Confesiunea romanului care a fost 16 ani militar al Legiunii Straine: "Sunt parte a unei generatii sacrificate. N-as mai lua-o de la capat"

O pereche de pantofi de sport a fost vanduta cu o suma ametitoare: 437.500 de dolari
Citeste
Va fi lansat cel mai nou volum al seriei de autor Nicolae Steinhardt
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.