Un copil este cautat cu barca in somes, la satu mare

Un tragic eveniment s-a petrecut in dupa-amiaza zilei de vineri, 19 iulie, in Satu Mare.

Echipaje SMURD intervin pentru cautarea unui copil de 12-13 ani, care s-a pierdut in apele Somesului, in Satu Mare, zona Podului Tehnic. Echipajele intervin cu o barca.

Avertizarea ISU Satu Mare: Atentie unde va scaldati!

In zilele insorite de vara, cu temperaturi ridicate creste numarul persoanelor care aleg sa se racoreasca sau sa-si petreaca timpul liber in apropierea cursurilor de apa, baltilor, lacurilor sau canalelor de irigatie.

Atragem atentia asupra faptului ca majoritatea acestor arealuri sunt neamenajate si marcate corespunzator, crescand pericolul de inec si accidentelor.

In timpul antrenamentului executat de catre pompierii satmareni la balastiera Apa, in urma masuratorilor efectuate cu ajutorul sonarului, s-a constatat ca in unele zone cercetate apa are pana la 18 m adancime. Nu trebuie sa va lasati indusi in eroare de aspectul linistit de la suprafata si incercati sa va comportati precaut intotdeauna in apropierea apei.

Facem un apel catre parinti sa-si supravegheze copiii si sa nu-i lase la joaca pe malurile raurilor, lacurilor sau canalelor de irigatii. Majoritatea victimelor sunt adolescenti care, fie din neatentie, fie din teribilism, s-au aventurat in aceste locuri periculoase pentru inot, pierzandu-si viata.

In scopul preintampinarii unor evenimente cu consecinte tragice, adresam cetatenilor rugamintea de a respecta masurile de prevenire a situatiilor de urgenta, pe timpul desfasurarii unor activitati recreative specifice acestei perioade:

– Scaldati-va doar in locuri special amenajate pentru inot si respectati avertizarile privind interzicerea scaldatului!
– Nu lasati niciodata copiii nesupravegheati in apa sau in proximitatea apei, nici macar in piscinele achizitionate special pentru cei mici ori in cada!
– Nu intrati in apa rece infierbantati, dupa ce ati stat foarte mult timp la soare!
– Nu sariti de pe platforme, poduri sau alte constructii, aceste acte de teribilism putand avea consecinte grave!
– Urmariti continuu comportarea copiilor in apa, intrucat cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie sa se scalde numai sub controlul parintilor sau altor persoane mature, chiar daca stiu inota!
– Echipamentele speciale pentru siguranta inotului nu sunt in totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de catre copii sub atenta supraveghere a unui adult.
– Imprejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite in randul minorilor.

Interventia de urgenta in cazul asistarii la un accident de inot este cruciala pentru salvarea unei vieti, iar semnele care va indica iminenta inecului sunt:

  • aplecarea capului pe spate;
  • gura deschisa in incercarea de a inhala aer;
  • capul tinut in apa, cu gura la nivelul apei;
  • lipsa emiterii de sunete;
  • ochii sticlosi, incapabili sa se concentreze;
  • par peste frunte sau ochi;
  • lovirea involuntara a suprafetei apei cu bratele.
    Nicidecum cel care se ineaca nu se comporta zgomotos si nu reuseste sa strige dupa ajutor

stire in actualizare

Concurs de Orientare Sportiva pentru amatori
Citeste
Pintea despre "pacientii sub acoperire": Nu am simtit ostilitate. Medicii sunt de acord
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.