Totul despre adeverintele de integritate comportamentala

La inceputul lunii iulie a acestui an, a intrat in vigoare Legea privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale au valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar.
Entitatile prevazute in lege solicita certificatul de integritate in conditiile stipulate in legislatia proprie/procedurile interne de lucru. Asadar, legea nu instituie obligativitatea solicitarii certificatului de integritate comportamentala, a copiei de pe Registru, a extrasului din Registru, respectiv a adeverintelor, din 6 in 6 luni, inainte ca institutiile sa isi fi modificat cadrul legal din domeniul de competenta.
Mentionam ca, desi termenul de operationalizare a Registrului este finalul anului 2020, Politia Romana poate elibera astfel de documente, prin structurile de cazier, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entitatilor prevazute de lege.
De asemenea, pana la operationalizare, aceste documente se elibereaza la ghiseele aflate in sediile inspectoratelor de politie judetene, de la locul de nastere sau de domiciliu.
In judetul Maramures cererile pentru obtinerea certificatului de integritate comportamentala se depun la sediul Serviciului Cazier Judiciar, Statistica si Evidente Operative situat pe str. Tineretului nr. 2 din Baia Mare, de luni pana joi, intre orele 08.00 si 10.00, iar eliberarea adeverintelor se realizeaza intre orele 15.00 si 15.30.

Conform Art. 18. Din Legea 118/2019 – Institutiile din sistemul de invatamant, sanatate sau protectie sociala, precum si orice entitate publica sau privata a carei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane in varsta, persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizica sau evaluarea psihologica a unei persoane au obligatia de a solicita persoanelor cu care incheie raporturi de munca, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentala.
Art. 25. – In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, ministerele de resort, organele administratiei publice centrale si locale au obligatia de a evalua cadrul legal din domeniul de competenta si, dupa caz, de a demara demersurile necesare de natura legislativa si/sau administrativa pentru a se asigura ca unei persoane inscrise in Registru i se interzice, temporar sau permanent, sa desfasoare activitati profesionale, activitati de voluntariat sau orice alt tip de activitati care presupun:
a) contactul direct cu copiii;
b) contactul direct cu persoane in varsta, persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane vulnerabile;
c) examinarea fizica sau evaluarea psihologica a unei persoane.

Peste 180 mc material lemnos confiscat de politisti si amenzi de 64
Citeste
Peste 200 de maramureseni au solicitat adeverinte de integritate comportamentala
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.