"toata lumea stie, dar nimeni nu spune nimic, pentru ca toti sunt amenintati"

Cazul padurarului ucis in judetul Maramures scoate la iveala o adevarata mafie a lemnului si legaturi pe care patronii firmelor de exploatare ale bustenilor le au cu reprezentantii institutiilor statului.

In 2017, presa locala din Maramures a scos la lumina afacerile controversate cu lemn coordonate de "clanul Muntean", o familie de oameni influenti din localitatea Targu Lapus, ai caror membri sunt vazuti de oamenii locului ca niste tartori care dicteaza viata comunitatii.

Dezvaluirile facute la vremea respectiva sunt legate acum de moartea padurarului Liviu Pop, ucis la 37 de ani intr-o padure din Borcut, sat invecinat cu orasul Targu Lapus, de catre hoti de lemne prinsi in flagrant delict. Cei trei barbati care au intrat in conflict cu padurarul, fiind ultimii care l-au vazut in viata, sunt acuzati de localnici ca furau busteni din padure pentru firma de exploatare a lemnului condusa de familia Muntean.

In 2017, politistii si sefii Directiei Silvice Maramures au deschis un dosar de urmarire penala vizand falsul in marcarea si exploatarea materialului lemnos, precum si conflict de interese. Ancheta pornise de la acuzatii grave aduse membrilor familiei Muntean, formate din tatal Victor, administrator la o firma de exploatare a lemnului, si cei doi fii, Cristian – inginer silvic, si Iulian – sef la firma administrata de tatal sau. In plus, a fost adus in discutie la capitolul "protectie politica" si numele lui Mircea Radu Munteanu, un influent politician local care era fratele lui Victor Muntean.

In 2018, Victor Muntean a decedat, fiul Cristian a demisionat din functia de inginer silvic, iar afacerea cu lemne a familiei este administrata in comun de cei doi frati.

Furt, amenintari si santaj

"Nu am nicio legatura cu subiectul privind defrisarile de la Targu Lapus din 2017. Probabil apar in acea poveste din cauza gradului de rudenie, eu fiind frate cu Victor. Copii lui, cei doi frati, conduc astazi firma de exploatare a lemnului", sustine, intr-o declaratie pentru "Adevarul", Mircea Radu Munteanu, fost sef al Fondului Proprietatii de Stat si fost consilier judetean in Maramures, ca reprezentant al PDL si, ulterior, al PNL.

Practic, ancheta oamenilor legii pornise de la faptul ca lemnul taiat pe raza Ocolului Silvic Strambu Baiut ar fi fost marcat sub presiunile inginerului silvic Cristian Muntean si distribuit ulterior catre gaterele familiei. Plangerea depusa la politie indica faptul ca inginerul silvic Muntean marca, in prealabil, in anumite sectoare din padure, in fals si pe ascuns, o cantitate de lemn uriasa, intre 150 si 300 de metri cubi de lemn. "Apoi incepeau santajul si amenintarile. Cristian Muntean ii presa pe padurari si pe sefii de district din cadrul ocolului silvic pentru ca firma neamurilor sale sa ia partida pregatita de el, cu cei 150-300 metri cubi de lemn in plus fata de actele de exploatare.

Toata lumea stia asta, dar nimeni nu spunea nimic pentru ca toti erau amenintati", spune un localnic. Pentru a-si ascunde ilegalitatile, angajatii "clanului Muntean" ar fi taiat arborii cu un an mai devreme fata de momentul in care ar fi putut incepe legal exploatarea. Dupa ce doborau copacii, faceau o crestatura cu toporul la baza si marcau cioata cu vopseaua aflata la dispozitia celor din ocolul silvic. Cand cioata se usca, mergeau cu o teava rotunda si o bateau pe locul vopsit, aparand ca marcatura veche.

Politistul fortat sa demisioneze

Dosarul cercetat de catre politisti in 2017 a ajuns pe masa Aureliei Mut, prim-procuroarea Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Lapus, si matusa lui Nelu Petrut Giurgiu, principal suspect in privinta mortii padurarului Liviu Pop.

La vremea respectiva, jurnalistii din Maramures au primit fotografii care probau jaful facut in padure de oamenii familiei Muntean. Sefii Politiei Maramures l-au banuit pe unul dintre agentii implicati in ancheta ca a furnizat imaginile, motiv pentru care l-au tracasat pe barbat pana cand acesta a cedat si si-a dat demisia. Pe de alta parte, dosarul n-a mai ajuns niciodata in instanta.

"Prim-procurarea a decis neinceperea urmaririi penale impotriva familiei Muntean deoarece Victor a murit si a considerat ca, daca administratorul firmei a decedat, cauza nu mai poate fi cercetata. Nimeni nu raspunde astazi pentru cei 109 de arbori taiati atunci ilegal", spune, sub protectia anonimatului, un localnic.

Acelasi Cristian Muntean a facut obiectul unui raport intocmit de Directia Silvica Maramures in 2009. Inginerul silvic a fost gasit vinovat atunci de marcarea ilegala a 17 arbori, pentru care a fost pus sa plateasca contravaloarea prejudiciului – aproximativ 7.000 de lei, dar si-a pastrat functia.

Contactati de "Adevarul", reprezentantii Ocolului Silvic Maramures au aratat ca vor emite un punct de vedere cu privire la neregulile constatate in anul 2017 si care masurile luate in acest caz. Pana la inchiderea editiei, punctul de vedere n-a fost emis.

Articol preluat – Simona Vasiac.

Citeste mai mult

S-a inceput urmarirea penala in r
Citeste
Au cerut sprijin la 112
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.