Tinerii germani erau legati cu funii si inhamati la caruta

Tinerii germani din centrul de la Viseu de Sus, judetul Maramures, erau legati cu funii, inhamati la caruta alaturi de animale sau tinuti intentionat in ger si in frig sau in ploaie, se arata in motivarea Tribunalului Maramures de arestare a cinci persoane. La controale, copiii erau sedati.

Potrivit motivarii Tribunalului Maramures de arestare a cinci persoane de la centrul din Viseu de Sus unde s-a derulat proiectul "Projekt Maramures" transmisa, marti, corespondentului Mediafax, tinerii germani erau legati cu funii, inhamati la caruta alaturi de animale sau tinuti deliberat in ger si in frig sau in ploaie.

"Tinerii sunt exclusi de la orice forma de continuare a studiilor, li se confisca actele de identitate, bunurile personale, in principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioara, si sunt supusi unor metode dure si brutale de asa-zisa educatie, promovate de S.B.S. in baza unor convingeri educative personale. Acestea presupun, in realitate, aplicarea unor metode barbare asupra minorilor prin aducerea si tinerea acestora in conditii de veritabila sclavie, fiind exploatati prin obligarea lor la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacitatile lor, si indeplinirea unor servicii lucrative, exercitandu-se asupra lor acte de constrangere fizica adesea extrema – batai repetate, privare de hrana, lipsire de libertate prin inchiderea intr-un asa-zis , exercitarea unor manopere medicale intruzive impotriva vointei lor si in ignorarea voita a unor consecinte grave pentru organismul lor, legarea cu funii, inhamarea la caruta alaturi de animale, tinerea deliberata a minorilor in ger si in frig sau in ploaie – si verbala, constand in umilinte si acte specifice torturii", se arata in motivare.

Magistratii au sustinut ca toate actele la care au fost supusi minorii germani au fost de natura sa creeze grave traume psihice si fizice acestora, unii dintre ei avand intentii suicidale din aceasta cauza.

"Membrii grupului infractional au continuat exploatarea persoanei vatamate si dupa data implinirii varstei majoratului de catre aceasta prin supunere la munca fortata, au lipsit persoanele vatamate de libertate prin interzicerea acestora de a comunica cu familiile din Germania, prin retinerea actelor de identitate si a oricarui mijloc de comunicare la distanta in conditiile in care aceste persoane, majoritatea minore erau cetateni germani necunoscatori de limba romana, unii fiind suferinzi de afectiuni de natura psihica", se mai arata in motivare.

De asemenea, potrivit declaratiei unuia dintre tineri, rezulta ca acesta a fost supus unor munci fortate, uneori fiindu-i impuse cu regim de pedeapsa, cu titlu, de exemplu, "mutarea de bolovani foarte mari cu mainile goale, intr-un straf, la carat de lemne, construirea unui grajd; toate aceste munci executate de dimineata de la 7 pana la ora 6 seara, in fiecare zi, inclusiv duminica".

"Totodata, partea vatamata precizeaza ca de mancare «numai paine cu slanina sau unsoare la finalul zilei», fiind inchis singur intr-o casa parasita din care nu avea voie sa iasa, nici macar sa mearga la WC", se subliniaza in documentul Tribunalului Maramures.

Din declaratie mai rezulta ca tanarul a fost pedepsit timp de 3 luni, iar in acest interval nu avea voie sa vorbeasca cu ceilalti copii din centru, nu a primit tratament medicamentos si nu a fost inscris intr-un program de scolarizare

"Aspecte relevante cu privire la exploatarea de catre inculpati a partilor vatamate cazate in centrul Projekt Maramures rezulta si din declaratia altei persoane vatamate, care precizeaza ca a avut chiar o tentativa de suicid din cauza tratamentului la care a fost supusa, aratand, totodata, ca inculpatul S.B. a avertizat-o, in sensul de a nu indrazni sa se planga despre conditiile din centru persoanelor care viziteaza centrul, chiar din partea autoritatilor germane, partea vatamata aratand, in plus, ca mereu s-a simtit vulnerabila pentru ca nu avea buletinul sau vreun act asupra sa si pentru ca nu vorbea limba romana", mentioneaza judecatorii maramureseni.

In motivare se mai arata ca banii pentru functionarea centrului erau asigurate de statul german, acestia fiind insusiti de catre membrii grupului infractional, care au utilizat mai multe metode ilicite pentru a asigura o aparenta de legalitate. In plus, magistratii au retinut si faptul ca liderii grupului infractional si-au asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autoritati locale – politie, primarie, asistenta sociala, care le-au facilitat accesul la informatii in legatura cu controalele si verificarile efectuate periodic de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, astfel incat atunci cand se faceau astfel de controale, copiii erau sedati, nu erau lasati singuri niciodata cu inspectorii si erau supravegheati strict pentru a nu intra in contact cu persoanele exterioare proiectului, inclusiv in cazul vizitelor unor oficiali din Germania.

Cele cinci persoane arestate preventiv sunt acuzate ca au traficat mai multi tineri de nationalitate germana cu varste cuprinse intre 10 – 17 ani, ulterior deveniti majori, sub paravanul desfasurarii unor activitati autorizate de servicii educative vizand recuperarea si reintegrarea sociala, in baza unor programe si proiecte derulate de fundatii coordonate de cetatenii germani S.B.S. si S.B..

"Este vorba de serviciul social intitulat Projekt Maramures fondat si coordonat de numitul S.B.S. , al carui furnizor acreditat este o asociatie din Baia Mare, din datele detinute pana la acest moment rezultand ca aceasta are doar un rol formal in derularea proiectului respectiv. Nu se cunoaste deocamdata modalitatea de functionare si desfasurare a activitatilor acestui proiect pe teritoriul Romaniei inainte de data obtinerii licentei, deoarece datele existente in cauza au relevat faptul ca proiectul isi desfasoara activitatea in zona Viseu de Sus din jud. Maramures inca din perioada 2006 si posibil chiar anterior", se precizeaza in motivarea Tribunalului Maramures.

In cadrul centrului de la Viseu de Sus erau adusi in scop de reabilitare si reintegrare sociala loturi de adolescenti germani avand comportamente antisociale si ostile ideii de integrare sociala, provenind de regula din medii dezorganizate – parinti divortati, narcomani, alcoolici, dar nu numai, sau care din, cauza unor afectiuni grave, depresie, psihoza, dependenta de droguri, au devenit instabili emotional si prezinta comportamente dezordonate.

Cinci persoane, printre care si liderul gruparii, cetateanul german Schumann Bert Sieghard, au fost arestate preventiv pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de minori, trafic de persoane si lipsire de libertate in mod ilegal, in dosarul "Projekt Maramures", in care o grupare condusa de o familie de germani este acuzata ca a tinut in sclavie mai multi tineri germani, pe care i-a pus sa execute munci in locuintele unor localnici, pretextul oficial fiind cel al unui "program de reeducare".

Cinci raniti in patru accidente, doua fiind pe drumul inspre Hideaga
Citeste
Primaria expropriaza proprietarii cladirii Minerul, readucand acest sit istoric in proprietatea comunitatii baimarene
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.