Tanar cazut in prapastie langa lacul albastru din baia sprie

De doua ore si jumatate s-a dat alarma generala la 112! O persoana a cazut intr-o prapastie de langa Lacul Albastru situat in muntii de langa oras Baia Sprie.

Conform informatiilor noastre la fata locului au fost trimisi salvamontistii maramureseni, dar si echipaje de prim ajutor.

Din cate stim pana la aceasta ora salvamontistii au cerut intariri datorita interventiei complexe.

Interventia este extrem de dificila din cauza intunericului, dar si a vremii capricioase .

Da fata locului este si un echipaj SMURD, dar si un echipaj de politie.

ACTUALIZARE 1

Dupa o interventie care a durat trei ore, salvamontistii maramureseni au reusit sa il salveze pe tanar. Acesta a fost scos in siguranta din prapastia respectiva . Victima a fost predata echipajului SMURD, care l-a transportat de urgenta la UPU-SMURD a Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare. Se pare ca starea de sanatate a acestuia este destul de buna.

ACTUALIZARE 2

Apelul a venit ptin 112 si a anuntat o persoana cazut in fisura de pe Dealul Minei, deasupra Lacului Albastru, Baia Sprie….

Echipa de prim raspuns a Salvamont Maramures a ajuns in aproximativ 18 min la locul incidentului constatand faptul ca un tanar de 26 ani a cazut intr-o fisura – rapa de aproximativ 20-25 metri adancime iar extragerea lui necesita tehnici speciale de coborare cu targa UT 2000, targa lopata si celelalte echipamente de salvare constand in corzi, blocatoare, tehnici de rapel, tractionari si lansari multiple.

Echipa de prim raspuns a coborat la accidentat contatand leziuni la nivelul capului, membrului superior stang, membrului inferior stang, la nivelul bazinului , cu pierdere de cunostinta…..si cu o stare generala precara…

La 35- 40 min a sosit si echipa de suport iar la fata locului au sosit echipajul Smurd si Politia Baia Sprie.

A inceput lansarea salvatorilor in rapa impreuna cu echipamentele de salvare pentru preluarea accidentatului si urcarea lui.

Datorita terenului extrem de dificil si a unei inclinatii de peste 35grade , avand unele locuri unde era plan vertical, iar stanca extrem de fragila desprinzandu-se in bucati mici care puneau in pericol siguranta salvatorilor, operatiunea de extragere s-a derulat extrem de precaut si a durat in jur de 1ora si 30 minute – 1 ora si 45 minute.

In jurul orelor 22.30 fiind coborata la baza stancii victima a fost predata echipajului SMURD care in acest moment il transport la unitatea medicala de urgenta din Baia Mare, actiunea fiind incheiata cu suuces.

Felicitari salvatorilor si multumiri colegilor de la SMURD si Politia Baia Sprie pentru ajutorul acordat si suport !

credit foto: Salvamont Maramures

24 august
Citeste
Minerul Baia Mare incepe sezonul cu o infrangere surprinzatoare
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.