Sunt In pericol? mama padurarului ucis la rogoz se teme ca ucigasii se vor razbuna pe familie

"Vrem sa muncim, nu sa murim!" – este mesajul dur al padurarilor, care au dus cruci si sicrie in fata Parlamentului, in memoria celor sase colegi ucisi de hotii de lemne in ultimii ani. Doi dintre ei, numai in ultima luna. Ucigasii care au executat in Maramures un tanar tata sunt liberi si acum. Pentru prima oara, mama lui face un apel disperat catre autoritati. Se teme pentru siguranta celor trei copii ramasi orfani. Asa cum se tem si padurarii care infrunta pericolele cu mainile goale, fara arme, masini sau uniforme.

Sase cruci din lemn si tot atatea capace de sicrie au fost ridicate in fata Parlamentului. Simboluri ale unor morti violente in padurile Romaniei. Au fost sase numai in ultimii doi ani. Iar Liviu Pop a fost ultima victima. Tata a trei copii, barbatul a fost executat in stil mafiot de hotii de lemne, in Maramures. Ucigasii nu au fost identificati nici pana acum. Iar o familie intreaga traieste in teroare, scrie observator.tv.

Mama padurarului ucis: Mi-e teama! Mi-e teama ca nu stim. Razbunatorul ala, daca a ajuns sa ia viata unui om, s-ar putea sa se mai razbune si pe noi. Daca el inca nu e prins si nu e legat.

"Liviu a fost singura mea speranta. Dupa ce a murit tatal sau, mi-a mai ramas doar el si acuma nu mai am pe nimeni. Am ramas noi doua singure si au spus ca, pana vor veni rezultatele probelor dureaza, ca s-ar putea sa vina rezultatele doar in aprilie anul viitor. Suspecti sunt, dar nici unul nu este inchis", a spus mama lui Liviu Pop.

"Mi-e frica pentru ca e mare mafie in zona asta"  

Mama lui Liviu Pop nu crede ca fiul ei s-ar fi autoimpuscat, asa cum suspectii au declarat in fata procurorului de caz. Baiatul ei lucra de 7 ani ca padurar si stia sa manuiasca arma. Mai mult, Liviu a ales in toata cariera lui sa mearga doar de trei ori cu arma in padure, in seara de 12 octombrie fiind ultima data.    "Au spus ca s-ar fi descarcat arma, dar el a stiut sa lucre cu arma ca nu i-a fost prima zi si nu era nici un om prost care sa zici ca ar fi gresit ceva. Asta nu o cred deloc, ca s-ar fi produs asa ceva. Vrem sa aflam adevarul. Ne este tema pentru ca nu stim. Razbunatorul ala a ajuns sa ia viata unui om si s-ar putea sa se mai razbune si pe noi, daca el nu este inca prins. Nimeni nu ne-a oferit protectie. Politia nici macar nu a venit macar o data pana la noi sau alte organe. Sunt terminata. Nici nu mai pot dormi noaptea, doar plang intruna. Am trecut cu sotul printr-o boala grava in urma cu cinci luni si pe cand m-am mai linistit un pic am primit vestea asta tragica. Mi-e frica pentru ca e mare mafie in zona asta. Si ne este frica ca cine stie cum o sa o scoata la capat ca sa nu il puna pe vinovat la pedeapsa", a mai adaugat femeia.

Moartea lui Liviu a revoltat toti padurarii Romaniei. Peste 600 dintre ei au fost agresati. Hotii de lemne invadeaza padurile inarmati cu arme, topoare si sabii. In timp ce ei apara padurile cu mainile goale si cu pretul vietii.

Ilie Ion, padurar Ocolul Silvic Azuga: Sunt mai multi insi, tu esti singur, nu ai sanse. Esti exact cum ma vedeti acum, nu ai niciun fel de dotare pe tine. Se poate sa ai telefon de serviciu, dar zona sa nu fie acoperita ca semnal din punct de vedere telefonic si atunci esti izolat, esti singur

Un alt padurar spune ca "am avut probleme ca au venit cu masina hotii, beau undeva si veneau dupa mine, noaptea, la ora 1".

Mihai Bostan, padurar: Va dati seama, sa te alerge o noapte intreaga cu arma la spate

Sunt agresiuni si umilinte care i-au facut sa iasa in strada pentru a sasea oara in ultimul an. Oamenii cer ca statutul padurarului sa fie adoptat de Camera Deputatilor. Legea prevede, in primul rand, inarmarea silvicultorilor.

Un padurar spune ca "avem nevoie de arme in primul rand. Ca daca omul stie ca ai arma, nu se mai duce in padure. Avem nevoie de masina de serviciu. Avem niste drumuri impracticabile, fiind zona de munte. La fiecare trei luni trebuie reparata masina. Avem masini personale, combustibil foarte putin, 30 de litri combustibil".

Romania are in momentul de fata 6.700 de padurari si circa 7 milioane de hectare de padure. Un singur angajat ajunge sa fie responsabil chiar si de 1.500 de hectare. O suprafata cat 4.000 de stadioane. In fata protestatarilor, directorul Romsilva s-a incurcat in calcule.

Gheorghe Mihailescu, director Romsilva: Un padurar ajunge sa aiba salariul mediu de 46.000 de lei brut

Adica ar fi peste 3.800 de lei pe luna, insa padurarii l-au contrazis cu fluturasele de salariu in mana.

Negocierile, care s-au purtat si in Parlament, si in strada, s-au incheiat cu o intelegere. Autoritatile le-au promis silvicultorilor ca legea va fi promulgata in maximum trei saptamani.
Va fi un pas important in lupta cu taierile ilegale de paduri. Tara noastra pierde pana la trei hectare din suprafata totala de padure in fiecare ora. Cele mai expuse judete in fenomenul defrisarilor sunt Suceava, Harghita, Maramures si Cluj.

Sursa observator.tv

Politist de frontiera, campion european la mma
Citeste
Zeci de rable ridicate. Primarul Chereches anunta noi surprize
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.