SPITALUL JUDEtEAN DE URGENtA: Peste 5.500 de pacienti hemato-oncologici tratati in acest an. 50% dintre acestia au patologie maligna

Specialistii in boli hemato-oncologice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta ,,Dr. Constantin Opris" din Baia Mare (SJUBM) nu au redus activitatea in nicio perioada, de la inceputul pandemiei. Numarul pacientilor tratati, atat pe sectii, cat si in Ambulatoriul de specialitate a fost unul foarte mare. Jumatate dintre acestia prezinta patologie hematologica maligna.

Mai precis, s-a acordat asistenta de specialitate pentru 1639 de pacienti in sectia Hematologie, dintre care 495 de internari continue si 1144 internari de zi. In Ambulatoriul de specialitate au fost consultati 3922 de pacienti hemato-oncologici.

,,In primul rand, personalul sanitar de pe sectie a fost stresat, in mod special, pandemia Covid-19 a pus o presiune inegalabila asupra noastra. Pacientii cu Leucemii, Limfoame, Mieloame, Boli maligne hematologice sunt in prima grupa de risc, motiv pentru care nu ne-am redus activitatea de pe sectie in nicio perioada de la inceputul pandemiei, pana in prezent. Aceasta, pentru ca patologia noastra, avand in vedere gravitatea, nu permite amanarea tratamentului. Pe langa bolnavii care urmeaza chimioterapie in sectie, am introdus si alti bolnavi, care, inainte de pandemie se tratau in centre universitare, devenite unitati medicale suport COVID", transmite dr. Cristina Truica, medicul sef al sectiei Hematologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta ,,Dr. Constantin Opris" Baia Mare.

,,Cu sprijinul asociatiilor de pacienti, pentru a evita cat mai mult infectarea cu SARS CoV2, am trimis la Viseu, Borsa, zonele rosii, medicatia cronica a bolnavilor cu Hemofilie si a pacientilor aflati in studii clinice. Presedintele asociatiei Hemofilia din Romania, Daniel Andrei, ne-a transmis ca apreciaza munca noastra si ceea ce facem pentru colegii lor. S-au purtat, de asemenea, discutii pentru imbunatatirea livrarii ce tine de curier si ne-au comunicat ca s-au gandit la achizitionarea unor lazi frigorifice, astfel incat temperatura de livrare sa fie cat mai optima", a mai precizat medicul sef sectie Hematologie din cadrul SJUBM.

Pentru a se evita prezentarea la control, s-a apelat la comunicarea telefonica, saptamanala, cu toti pacientii cu risc, cei aflati in aplazie medulara postchimioterapie. Tot telefonic s-au purtat discutii si cu medicii de familie ai bolnavilor, cu medicii specialisti din Viseu, Borsa, Sighet, Satu Mare, Negresti, pentru a nu aduce pacientii in spital, pentru probleme asociate, nonhematologice.

Dr. Cristina Truica spune ca fiecare bolnav cu hemopatie maligna, considerat pacient imunocompromis, a fost informat in detaliu despre situatia in pandemie, modalitatile de a se proteja, de a sta cat posibil izolati in casa si de a nu intra in contact direct nici cu membrii familiei.

Articolul SPITALUL JUDEtEAN DE URGENtA: Peste 5.500 de pacienti hemato-oncologici tratati in acest an. 50% dintre acestia au patologie maligna apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

TRAGEDIE IN BAIA MARE: Bebelus de sase luni, dus cu avionul SMURD la Bucuresti cu arsuri pe corp dupa ce a cazut pe el bulion incins
Citeste
ACTIUNE DE SALVARE BAIA MARE – Bebelus de 6 luni, transportat cu avionul SMURD cu arsuri grave
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.