Specialistii de la Spitalul Judetean incurajeaza alaptarea bebelusului

PROGRAM Cadrele medicale din Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" Baia Mare isi actualizeaza informatiile legate de perioada perinatala si incurajeaza mamele sa isi hraneasca bebelusii la san, deoarece exista o serie de beneficii atat pentru copil, cat si pentru mama.

In ceea ce priveste copilul, medicul sef al sectiei de Neonatologie, dr. Pirvanoiu Margareta a precizat ca "laptele matern il protejeaza de infectii, prin imunoglobulinele si enzimele pe care le contine, reduce riscul diabetului zaharat de tip I si II, riscul obezitatii, al hiperocolesterolemiei, enterocolitei necrozante, retinopatiei, reduce riscul alergic si al astmului bronsic, precum si riscul sindromului de moarte subita a bebelusului. In plus, laptele matern este mereu la temperatura optima, steril si nu necesita nicio resursa financiara pentru familie".

Specialistii mai sustin ca mama care alapteaza revine la greutatea dinaintea sarcinii mai repede si poate beneficia de o protectie contraceptiva de 98% . In cazul femeilor cu diabet de tip I, studiile au aratat ca, in timpul alaptarii, prin conversia continua a glucozei in galactoza si lactoza, cantitatea de insulina necesara poate sa fie scazuta cu 27%. Exista o legatura demonstrata de multe studii intre alaptare si descresterea riscului de cancer ovarian si de san. Riscul scade, cu cat perioada de alaptare pe parcursul vietii este mai lunga.

Nu in ultimul rand, "alaptarea favorizeaza atasamentul si construirea unei relatii apropiate, ocrotitoare intre mama si bebelus, stimuleaza dezvoltarea creierului si asigura o dezvoltare emotionala armonioasa a copilului. In acelasi timp, studiile privind depresia postpartum demonstreaza ca mamele care isi hranesc bebelusii la san sufera mai rar sau fac forme mai usoare ale acestei afectiuni", explica Roman Corina, psiholog clinician specialist in cadrul sectiei Neonatologie a spitalului judetean.

Va amintim ca, Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" Baia Mare, in parteneriat cu Asociatia SAMAS, la initiativa medicului sef al sectiei de Neonatologie, dr. Pirvanoiu Margareta si cu sprijinul conducerii unitatii a demarat o actiune de pregatire a cadrelor medicale, in vederea certificarii ca educatori perinatali.

Pentru a dobandi calificarea de educator perinatal, cadrele medicale, care fac parte din acest program, au parcurs deja 3 module si mai au de parcurs modulul privind nasterea naturala si nasterea medicalizata, la finalul lunii mai.

 

Informatii furnizate de Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" Baia Mare

Sanatatea romanilor nu mai poate fi negociata si nici folosita ca intriga pentru a obtine voturi in campaniile electorale
Citeste
Liga Campionilor
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.