SPECIAL: Conferinta mondiala pentru Apararea Libertatii Presei

SPECIAL In zilele de 10-11 iulie a.c. la Printworks, Londra, a avut loc conferinta mondiala Apara Libertatea Presei , eveniment organizat de catre guvernul britanic si cel canadian. Conferinta a reunit delegatii din peste 100 de tari, incluzand 60 de ministri si peste 1500 de jurnalisti, reprezentanti ai ONG-urilor si ai societatii civile, personalitati din mediul academic.

In prima zi a conferintei a fost lansata "Declaratia Comuna a celei a 20-a Aniversari: Provocari la adresa Libertatii de Exprimare in decada urmatoare", document elaborat de catre raportorul special al ONU David Kaye, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei Harlem Desir, raportorul special al OAS Edison Lanza si raportorul special al Comisiei Africane Lawrence Mute, cu asistenta din partea organizatiei

Documentul prevede necesitatea crearii unui mediu care permite exercitarea libertatii expresiei, construirea si mentinerea unui internet liber, deschis si inclusiv si trateaza problema controlului privat asupra sistemelor de comunicare digitale.

Au avut loc sesiuni in care s-au dezbatut numeroase subiecte importante printre care: libertatea presei in America de Sud si in Balcanii de Vest, independenta presei, siguranta femeilor jurnaliste, masuri spre a pune capat uciderii jurnalistilor, protejarea jurnalistilor in zonele de conflict din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

La sedinta plenara "Libertatea Presei: jurnalisti sub amenintare" a participat Chrystia Freeland, ministrul canadian de Externe, Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, Amal Clooney, Trimisul special pentru Libertatea Presei si Luz Mely Reyes, jurnalista din Venezuela.

Ministrul de Externe britanic Jeremy Hunt a subliniat importanta existentei unei prese libere si a anuntat masuri luate de guvernul britanic pentru promovarea libertatii presei.

Marea Britanie si Canada au stabilit un Fond pentru Apararea Presei Globale care va fi administrat de catre UNESCO. Acesta va fi folosit pentru a oferi consiliere legala jurnalistilor si pentru formare in domeniul sigurantei pentru jurnalistii care merg in zone de conflict.

A fost adresata si o invitatie catre reprezentantii guvernelor din intreaga lume de a semna documentul Angajamentul Global asupra Libertatii Presei care prevede ca spre a contracara amenintarile la adresa libertatii presei este nevoie de a se actiona atat local cat si global si angajamentul de a coopera pentru apararea libertatii presei printr-o Coalitie a Libertatii Presei. De asemenea se specifica stabilirea unui Comitet de Nivel Inalt de Experti Legali care sa ofere consiliere guvernelor care doresc sa intareasca mecanismele legale pentru consolidarea libertatii presei.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt a declarat:

"Marea Britanie si Canada sunt dedicate promovarii libertatii presei in intreaga lume. Aceasta este o componenta esentiala a prosperitatii economice, dezvoltarii sociale si a democratiilor rezistente. Este un drept la care toate statele s-au angajat, asa cum e prevazut in

In a doua zi a conferintei s-a discutat despre importanta libertatii presei, libertatea presei in Asia de Sud-Est, dezinformare, campania pentru libertatea presei, presa in Europa de Est si Asia Centrala, libertatea presei, dezvoltarea si democratia in Africa.

Lord Neuberger, presedintele Comitetului de Nivel Inalt de Experti Legali si Amal Clooney, vice-presedinte al Comitetului au anuntat componenta Comitetului de Nivel Inalt de Experti Legali. Acesta s-a intrunit pentru prima data la Conferinta Globala pentru Apararea Libertatii Presei.

Comitetul de Nivel Inalt este un organism independent convocat la cererea guvernului Britanic si cel Canadian si prezidat de catre Lord Neuberger, fost presedinte al Curtii Supreme a Marii Britanii.

Ministrul de Externe britanic Jeremy Hunt a declarat:

"Oprirea valului violentei impotriva jurnalistilor necesita vointa politica, presiune diplomatica si un cadru legal spre a asista tarile sa progreseze."

Trimisul special pentru Libertatea Presei al Ministrului britanic de Externe, Amal Clooney a declarat:

"Comitetul de Nivel Inalt de Experti Legali aduce laolalta experti de varf in libertatea presei, incluzand judecatori, avocati si academicieni din intreaga lume. Astept cu nerabdare sa lucrez cu ei spre a dezvolta si avansa cadre legale care pot ajuta la protejarea libertatii presei in jurul lumii"

Organizatia Reporteri fara Frontiere a declarat anul 2018 ca fiind cel mai rau an pentru jurnalisti, cu un numar mai ridicat de jurnalisti ucisi cu 15% fata de 2017.

UNESCO confirma ca 99 de jurnalisti au fost ucisi, 348 inchisi si 60 tinuti ostatici.

Evenimentul Defend Media Freedom a adus in lumina reflectoarelor problemele grave cu care se confrunta jurnalistii independenti, amenintarile, violentele si abuzurile la care sunt supusi doar pentru ca au curajul de a pasi in fata si a spune lucrurilor pe nume, a face adevarul cunoscut. Implicarea organismelor guvernamentale in adoptarea unei pozitii ferme pentru apararea libertatii presei reprezinta consolidarea structurilor democratiei fara de care societatea libera nu poate exista.

 

Corespondent: Tatomir Ion-Marius

Credit foto: Tatomir Ion-Marius

Masina lovita de tren in Fersig; soferul a murit
Citeste
Se da startul intr-o noua editie de Liga 1
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.