Spalatoria dintre case – "este un genocid indreptat asupra noastra

Din micutul orasel de la poalele masivului Pietrosul Rodnei am primit pe adresa redactiei o scrisoare din partea mai multor locuitori de pe strada Privighetorii din Borsa. Ce se petrece acolo este de-a dreptul socant. Am decis sa va prezentam toate informatiile furnizate de localnici si, totodata, vom cere si puncte de vedere oficiale tuturor institutiilor abilitate. Vom cere explicatii pentru ca acuzele pe care le fac oamenii sunt grave. Redam scrisoarea in totalitate, cu mentiunea ca intertitlurile ne apartin.

Cum a inceput totul
"Buna ziua domnule Dale Vasile, va trimit acest mesaj, nu pentru a denigra imaginea localitatii mele natale Borsa si nici a borsenilor, care in marea lor majoritate sunt oameni de omenie. Dar, sa trecem la subiect. Cum a aparut o spalatorie tocmai intre casele noastre? In data de 06 decembrie 2018 pe strada Privighetorii nr. 6 din Borsa, Maramures, s-a deschis o spalatorie auto self-service. Aceasta este situata in apropierea casei mele dar si a altor case din jur. Spalatoria este inconjurata de circa zece case. Distanta dintre spalatorie si case variaza intre zece si treizeci de metri.
Proprietarul spalatoriei, Timis Nicoara cunoscut in Borsa sub numele de Ica Bortos a spus ca el construieste casa de locuit. Nicidecum nu a spus vecinilor ca intentioneaza sa faca la parterul casei o spalatorie auto cu trei locuri de spalat masinile.

Viata oamenilor – un calvar
De cand a deschis aceasta spalatorie, viata noastra, a vecinilor acestei spalatorii, a devenit un calvar. Si totul din cauza zgomotului produs de jeturile de apa care lovesc caroseriile masinilor dar si de zgomotul aspiratoarelor. De dimineata pana seara la orele 22.00. Mai mult, eram nevoiti sa ascultam muzica data la maxim de unii clienti. Altii injurau la telefon sau vorbeau urat unii cu alsii. Cand i-am spus proprietarului ca tratamentul la care suntem supusi zilnic este inacceptabil, ne-a spus ca trebuie sa le spunem oamenilor care vin aici sa se comporte civilizat, nu lui.
Cand i am spus ca ne deranjeaza zgomotele produse de la spalatorie, a spus ca stie si ne-a spus sa facem plangere unde dorim noi, deoarece el este in regula cu toate actele spalatoriei.

Ca-n Romania, borsenii trimisi de la o institutie la alta
Impreuna cu vecinii am hotarat sa trimitem scrisori de sesizare la Garda de Mediu Maramures si chiar la Bucuresti. Garda de Mediu Maramures ne-a indrumat sa facem sesizari catre APM MARAMURES. APM MARAMURES au spus sa facem sesizari la DSP MARAMURES. Si asa am facut o gramada de sesizari.
Pe data de 03 martie 2019 proprietarul spalatoriei a inchis activitatea, deoarece l-au anuntat cei de la Garda de Mediu Maramures. El ne-a reprosat noua vecinilor ca l-am reclamat si ca cei de la Garda de Mediu i-au spus exact numele reclamantilor. Eu stiu ca acest lucru trebuie sa fie confidential.
Doua zile mai tarziu, pe 5 martie 2019, in jurul orei 10.30 apar doi reprezentanti de la Garda de Mediu: unul dintre ei din Viseu de Sus, iar celalalt barbat din Baia Mare. A aparut intre timp si proprietarul spalatoriei. Ce doi se faceau, este opinia mea, ca nu se cunosc cu proprietarul. Jucau un teatru ieftin in fata noastra, a vecinilor care am fost la fata locului. Inspectorul de la Viseu a spus ca totul este in regula, spalatoria fiind inchisa, nu au ce sa constate. Le-am spus sa dea drumul la jeturile de apa sa auda zgomotul, sa vada cum apa cu detergenti ajunge direct in canalizarea orasului, impreuna cu alte uleiuri si mizeri. Au spus ca nu e problema lor. Le-am cerut sa faca un proces-verbal de constatare la fata locului, ne-au spus ca trebuie sa il faca obligatoriu pe calculator si ca o sa il faca.
Dupa cateva zile ne-a venit scrisoarea de la Garda de Mediu Maramures in care scria ca spalatoriei i se interzice sa mai functioneze pana nu va obtine autorizatiile de la APM Maramures. Cei de la APM ne-au spus telefonic ca daca DSP Maramures dau unda verde, ei sunt obligati prin lege sa amita Autorizatie de Mediu. Din cate stim noi, Primaria Borsa i-ar fi dat aviz de functionare intre orele 07.00-22.00, zilnic.

Acuzatii grave
Ne-a spus ca are oameni influenti care il vor ajuta sa obtina toate avizele si autorizatiile si noi nu o sa putem face nimic, deoarece de data asta va functiona legal spalatoria. Stim ca este o afacere buna, dar nu intre casele noastre. Noi vrem sa avem liniste. Avem dreptul la liniste si intimitate in spatiul nostru privat. Suntem ingrijorati ca vom avea zilnic acelasi cosmar. Mai are o spalatorie pe drumul principal, iar aceasta se afla si mai aproape de casele oamenilor. Acolo a obtinut toate avizele de mediu si nimeni nu a facut nicio sesizare. Le e teama probabil, nu stiu ce sa zic.
Suntem de asemenea nedumeriti cum a fost posibil ca Primaria Borsa sa emita autorizatie de constructie pentru o spalatorie auto in aer liber chiar intre case… Mai mult de atat au eliberat toate autorizatiile de functionare, inclusiv programul de lucru de la 7.00 la 22.00, in fiecare zi… Mie nu imi miroase a lucru curat aici. Nu trebuia oare sa obtina acordul vecinilor? Si noi suntem cetateni platitori de taxe si impozite. La zi. Iar acestia functionari, care ar trebui sa ne apere dreptul la un aer curat si un mediu prielnic in spatiul nostru privat, ce fac? Ne trimit poluarea la domiciliu. Poluare fonica, chimica de la sampoane si acizi imprastiate in aer, si CO2 de la asapamentul masinilor. Eu cred ca ii are pe toti de partea lui. Acum il cred. Chiar nu credeam cand ne-a spus sa facem sesizari unde vrem, ca el tot o deschide…".

Revenim cu puncte de vedere referitoare la acesta situatie

preluare www.baiamare24.ro.

Cele mai bune locuri de mers cu cortul din Maramures
Citeste
Lituania
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.