SJUBM: Cazuri severe tratate, cu succes, de specialistii in pediatrie ai spitalului

In perioada starii de urgenta, intre 16 martie si 15 mai, in Sectia Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" Baia Mare (SJUBM) au fost internati 86 de copii. Toti copiii internati in aceasta perioada au reprezentat urgente pediatrice, fiind internati prin Serviciul UPU-Pediatrie.
"Patologia predominanta in aceasta perioada a fost cea infectioasa, cuprinzand infectii respiratorii joase, infectii digestive si infectii urinare. La nivelul Sectiei au fost internate si cazuri suspecte COVID 19, care au fost testate, conform definitiei de caz elaborate de Institutul National de Sanatate Publica, dar nu au fost confirmate prin RT-PCR. Sectia a fost reorganizata, in asa fel, incat sa permita izolarea cazurilor suspecte, acesti copii beneficiind de intreaga asistenta medicala necesara, in siguranta, atat pentru ei, cat si pentru restul copiilor internati si personalul medical", a precizat medicul sef al Sectiei Pediatrie, dr. Bogdan Lucian - medic primar pediatru, doctor in stiinte medicale.

De la inceputul starii de alerta, in Sectia Pediatrie au fost internati 8 pacienti, care prezinta, de asemenea, patologie infectioasa acuta.

Potrivit medicului sef al sectiei Pediatrie, "datorita faptului ca, in perioada starii de urgenta, scolile au fost inchise si s-a impus distantarea sociala, copiii au fost mai putin expusi agentilor infectiosi, motiv pentru care, adresabilitatea in serviciul de urgenta a fost scazuta. De asemenea, petrecandu-si majoritatea timpului in familie, impreuna cu parintii, atentia acestora in ceea ce priveste alimentatia copiilor, activitatile lor, precum si orarul de odihna au fost mai atent supravegheate, motiv pentru care copiii s-au imbolnavit mai putin. In acelasi timp, cu sprijinul medicilor de familiei si a medicilor pediatri, cazurile usoare au putut fi rezolvate la domiciliu, oferindu-se asistenta medicala prin telemedicina".

In serviciul UPU-Pediatrie, s-a remarcat o crestere usoara a prezentarilor dupa ridicarea starii de urgenta, dar majoritatea cazurilor sunt de gravitate minima sau medie, de asemenea, existand si o crestere a traumatismelor la copii, probabil ca urmare a desfasurarii activitatilor in aer liber.

De la inceputul anului, in sectia Pediatrie au fost investigate si tratate multe cazuri severe, cel mai frecvent fiind intalnite sepsisurile cu punct de plecare divers, dar si insuficiente respiratorii severe, deshidratari severe cu dezechilibre hidro-electrolitice si acido-bazice majore, insuficiente cardiace decompensate pe fondul unor malformatii cardiace congenitale, neuroinfectii (meningite, encefalite), diabet zaharat tip 1 la debut, boli metabolice, boli infecto-contagioase cu complicatii (rujeole), statusuri convulsivante si, din pacate, malignitati ale copilului, reprezentate de leucemii acute si tumori solide.
"De mentionat este cazul unui copil de 5 ani, internat cu un sepsis cu punct de plecare respirator, cu pneumonie masiva si pleurezie parapneumonica inchistata, care a prezentat o insuficienta respiratorie severa refractara si care a urmat tratament antibiotic in asociere si tratament simptomatic timp de 24 de zile, sub stricta monitorizare instrumentala, biologica si imagistica. Recuperarea copilului a fost completa", a precizat dr. Lucian Bogdan.

Reprezentantii Sectiei Pediatrie a Spitalului de Urgenta din Baia Mare reamintesc parintilor sa respecte regulile de distantare sociala si igiena, recomandate de catre Ministerul Sanatatii, purtarea mastii la copiii peste 5 ani in spatiile inchise, spalarea frecventa pe maini cu apa si sapun si, eventual, folosirea substantelor dezinfectante, atunci cand este cazul, evitarea aglomeratiilor de persoane (spatii de joaca, magazine, supermarketuri, sali de asteptare), contactarea medicului de familie atunci cand copilul are o problema de sanatate si respectarea indicatiilor acestuia, prezentarea in Serviciul de Urgenta in cazuri justificate, pentru a nu supraaglomera acest serviciu si a evita riscul de contagiozitate, evitarea automedicatiei si vaccinarea conform Calendarului National de Vaccinari, pentru a preveni aparitia bolilor infecto-contagioase cu risc crescut de morbiditate si mortalitate.

Articolul SJUBM: Cazuri severe tratate, cu succes, de specialistii in pediatrie ai spitalului apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Informare meteo prelungita: Sfarsit de mai cu instabilitate atmosferica in Maramures; Ce ne asteapta
Citeste
30 de ani de la hirotonirea episcopala a PF Cardinal Lucian
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.