SIGHETU MARMAtIEI: Proiect de Hotarare initiat de consilierii locali Nicolae Iuga si Gavrila Mihali privind desfiintarea Politiei Locale

In cursul zilei de 10 iunie a.c. la secretariatul Primariei municipiului Sighetu Marmatiei a fost depus un proiect de Hotarare de Consiliu local privind DESFIINTAREA POLITIEI LOCALE.

Proiectul de HCL a fost initiat de catre doi consilieri locali, Nicolae Iuga si Gavrila Mihali.

Proiectul de Hotarare de CL vine in urma unui val de nemultumiri cu privire la activitatea institutiei, atat din partea unor institutii din subordinea Consiliului local, dar si al cetatenilor din municipiu.

Cei doi consilieri propun desfiintarea Politiei locale si transferarea angajatilor existenti incepand cu data de 1 septembrie 2020 in subordinea SPG Urbana, Serviciul Domeniu public, in calitate de personal contractual, avand atributii de paza si verificare si supraveghere a parcarilor din municipiul Sighetu Marmatiei.

Niciun angajat nu ramane somer, insa dispar trei posturi de conducere iar salariile vor fi diminuate pentru ceilalti angajati, efectuandu-se astfel economii importante la bugetul local. Oricum, foarte multi politisti locali sunt blocati in calitate de paznici la blocurile aflate in constructie in zona ,,Fux" din municipiu, insa pe salarii de politisti locali.

Cei doi consilieri au justificat oportunitatea desfiintarii Politiei locale, plecand de la mai multe cauze:

  • costurile salariale foarte ridicate in cadrul Politiei locale Sighet (aproximativ 3 milioane lei alocate pentru anul 2019, iar in anul 2020 sumele sunt mult mai mari);
  • restrangerea atributiilor Politiei locale, ca urmare a unor modificari legislative, aparute in ultimii ani – spre exemplu, in cadrul Politiei locale Sighet exista Biroul ,,Circulatie", in conditiile in care politistii locali nu prea mai au atributii in acest sens: cu exceptia parcarii neregulamentare, accesului pe sens interzis si a depasirii limitei de tonaj, politistii locali nu mai pot aplica amenzi soferilor;
  • eficienta redusa a activitatii Politiei locale, precum si a beneficiilor reduse ale activitatii institutiei pentru locuitorii municipiului Sighetu Marmatiei. Veniturile aduse la bugetul local din amenzile de parcare si a altor amenzi aplicate de catre politistii locali sunt infime raportat la cheltuielile efectuate cu aceasta institutie (salarii, carburant, echipament, intretinerea parcului auto etc.);
  • constrangerile bugetare accentuate cu care se confrunta municipiul Sighetu Marmatiei in ultimii trei ani si in special in anul curent, ca urmare a crizei declansate de pandemia de COVID-19;
  • in plina pandemie de coronavirus, pe durata starii de urgenta si a starii de alerta institutie in cursul anului curent, Politia locala a fost trecuta in subordinea IPJ Maramures, iar Primaria Sighet si cetatenii nu a putut beneficia de pe urma serviciilor sau coordona actiunile institutiei, insa a platit in continuare salariile si cheltuielile materiale catre aceasta.

Acestea sunt cateva dintre motivele expuse in proiectul de Hotarare de CL, care i-au determinat pe cei doi consilieri sa initieze acest demers de desfiintare a Politiei locale.

,,Consider ca Politia locala Sighet s-a dovedit in acesti ultimi ani ca fiind aproape inutila, tocandu-se sume imense de la bugetul local degeaba. Cu acesti bani s-ar putea asfalta in fiecare an cate patru strazi care nu au vazut niciodata asfalt, cum ar fi: Dobrogeanu Gherea, Locul Targului, Corbului, Titu Maiorescu, dr. Vasile Ilea, Valea Cufundoasa, strazi din zona Camara, Faget, Iapa si multe altele. Astfel si Sighetul ar putea iesi din Evul Mediu in care se afla. Salariile nete in Politia locala variaza intre 4.500 lei (pentru cei cu studii medii – n.r.) si chiar peste 10.000 lei, ceea ce mi se pare inadmisibil", a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Iuga Nicolae.

,,Sunt profund dezamagit de faptul ca Politia locala nu si-a exercitat atributiile conform legii, fugand in mod constant de raspundere si munca. Spre exemplu, desi li s-a cerut ajutorul in mode repetat de catre conducerea Mara Nord pentru a combate piratii care transporta in mod ilegal calatorii Mara Nord, politistii locali nu au facut nimic in acest sens. De asemenea, acestia nu s-au implicat nici cand a fost vorba de constructii ridicate in mod ilegal, motivand ca nu au atributii. Cand li s-a cerut ajutorul pentru infiintarea Politiei animalelor, conducerea Politiei locale a dat aviz negativ proiectul de HCL initiat de catre mine si colegul meu Nicolae Iuga, motivand din nou ca dansii nu ar avea atributii. Pai daca tot nu au atributii in niciun sens si in aproape niciun domeniu, nu se mai justifica mentinerea acestei institutii care consuma foarte multi bani de la bugetul local", a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Gavrila Mihali.

Proiectul de HCL depus de catre cei doi consilieri isi va urma cursul juridic prevazut de lege, va trece prin dezbatere publica si prin comisii, urmand ca in final sa fi supus votului consilierilor locali sigheteni, cel mai probabil in cursul lunii iulie 2020.

Aceasta, daca cei din Primarie nu au ca interes sa il blocheze si sa il tina prin sertare, la fel cum au facut cu alte proiecte initiate de catre cei doi consilieri locali, cum ar fi cel privind demolarea garajelor si construirea altora noi si sistematizate, proiectul privind eliminarea SC Vital SA din Sighet, proiectul privind infiintarea ,,Politiei animalelor" s.a.

Sighet 247

Articolul SIGHETU MARMAtIEI: Proiect de Hotarare initiat de consilierii locali Nicolae Iuga si Gavrila Mihali privind desfiintarea Politiei Locale apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Borsean depistat conducand in toiul noptii cu o alcoolemie de peste 1,00 mg/l alcool pur in aerul expirat
Citeste
ANUNt IMPORTANT: Examinarea la proba teoretica in vederea obtinerii permisului de conducere va incepe din 15 iunie
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.