Sesiunea de informare despre drepturile cetatenilor romani post-Brexit in Marea Britanie

COMUNICAT DE PRESA   Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene la Londra, a organizat joi, 21 martie 2019, o sesiune de informare cu privire la drepturile cetatenilor romani din Marea Britanie dupa Brexit. Evenimentul, a fost gazduit de Consiliul Local Harrow – Londra. La sesiunea de informare destinata numeroasei comunitati de romani din zona au participat ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Dan Mihalache, seful Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Londra, Valentin Muntean, si directorul compartimentului Brexit din cadrul Ambasadei, Robert Marin.

De asemenea, din partea  Reprezentantei Comisiei Europene in Marea Britanie a participat Christopher Benn, avocat independent pe probleme de imigrare care a sustinut o prezentare detaliata a drepturilor cetatenilor UE care doresc sa isi continue sederea in Marea Britaniei, si a procedurii de inregistrare pentru obtinerea noului tip de rezidenta presupus de procedura EU Settlement Scheme anuntata de autoritatile britanice.

In interventia sa, ambasadorul Dan Mihalache a facut apel la romanii din Marea Britanie sa fie pregatiti pentru Brexit, dar "sa trateze cu calm si intelegere" situatia si i-a asigurat ca Ambasada Romaniei la Londra si autoritatile britanice vor urmari cu atentie ca drepturile lor sa fie aparate.

"Trebuie sa ne gandim ce acte avem nevoie si ce trebuie pentru a obtine settled status, dar fara sa intram in panica. Nimeni nu va va da afara din aceasta tara. Si, daca vor exista anumite rabufniri de oameni mai suparati, care cred foarte tare in teoria Brexit-ului, care va vor spune la magazin ca nu aveti ce cauta pe aici, va sfatuiesc sa aduceti la cunostinta Ambasadei si a autoritatilor locale, cu care avem o excelenta cooperare", a declarat ambasadorul Dan Mihalache.

Acesta a reiterat mesajul ca cetatenii romani pot circula si dupa Brexit pe baza cartii de identitate spre sau dinspre UK.

"Sunt foarte multi care ne intreaba daca mai pot merge acasa de Paste  fara pasaport, doar cu buletinul. Da, pot merge. La Sectia Consulara primim zilnic 300-350 de cereri de pasapoarte, ceea ce creeaza o presiune foarte mare pe zona serviciilor consulare pe care le putem presta. Sunt altii care spun: "nu mai plecati acasa de Paste pentru ca nu va veti mai putea intoarce". Toate aceste lucruri se disemineaza in comunitate, creeaza probleme atat Ambasadei, cat si Consulatului. Oamenii trebuie sa inteleaga ca resursele noastre sunt limitate.  Va cer rabdare si intelegere cu noi, dupa cum va pot promite ca vom face tot ceea ce este necesar, inclusiv sa mutam Sectia Consulara de la Londra intr-un sediu nou, astfel incat sa raspundem cat mai repede si operativ nevoilor romanilor", a afirmat ambasadorul Dan Mihalache.

Acesta a multumit Reprezentantei Comisiei Europene in Marea Britanie atat pentru sprijinul acordat in cursul campanie de informare a cetatenilor romani cu privier la drepturile lor dupa Brexit, cat si pentru prezentarea detaliata a procedurii de obtinere a noului tip de rezidenta. Dupa prezentarea sustinuta de reprezentantul Comisiei Europene, cetatenii romani prezenti la Harrow si cei care au urmarit sesiunea online au avut ocazia sa obtina clarificari suplimentare in cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri. Evenimentul a fost transmis live pe Facebook cu sprijinul asociatiei My Romania Community.

Prezentarea sustinuta de reprezentantul Comisiei este disponibila pe pagina de web Ambasadei Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Iralandei de Nord la:

https://londra.mae.ro/sites/londra.mae.ro/files/prezentare_finala_seraphus_ro_21mar2019.pdf

Doua proiecte ale Consiliului Judetean, prezentate in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera ENPI 2007-2013
Citeste
Frumusetile Romaniei, in atentia jurnalistilor de la "The Washington Post"
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.