Servicii medicale si sociale la domiciliu pentru varstnicii care nu se descurca singuri, in cadrul proiectului "PUNE SUFLET PENTRU BUNICI"

La sediul Asociatiei Caspev Baia Mare a avut loc astazi o campanie de informare in cadrul proiectului "PUNE SUFLET PENTRU BUNICI". Proiectul este derulat de Municipiul Baia Mare prin Directia de Asistenta Sociala, cofinantat din fonduri europene si vizeaza acordarea de servicii medicale si sociale la domiciliu pentru aproximativ 200 de varstnici din municipiul Baia Mare.

In cadrul intalnirii, primarul Catalin Chereches a explicat rostul si rolul acestui proiect vital, dar si cum pot seniorii baimareni beneficia de serviciile destinate lor. Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea calitatii vietii persoanelor varstnice dependente, expuse riscului de excluziune sociala, prin asigurarea accesului la serviciile de ingrijire personala la domiciliu, acordate integrat cu alte servicii cum ar fi: servicii de ingrijire socio-medicala, servicii de recuperare/reabilitare , servicii de consiliere sociala si de informare.

"Este un proiect care nu este menit doar sa compenseze anumite servicii pana vom avea construite cele 2 centre pentru varstnici, este un serviciu pe care vrem sa il oferim in mod permanent tuturor seniorilor celor care au nevoie. Dorinta mea nu este sa il luam pe cel care are o problema de sanatate, care nu are posibilitatea sa se ingrijeasca acasa si sa il ducem intr-un centru, pentru ca ideal este sa nu il rupem din mediul, din casa lui, insa la domiciliu sa ii putem oferi toata ingrijirea. Este o trauma, o suferinta, sa iei omul din casa lui, sa il rupi de toate amintirile lui, de viata lui si sa il pui, chiar daca in conditii foarte bune, intr-un centru. Cele doua sisteme trebuie sa functioneze in paralel, sa se completeze", a spus Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Dispecerat telefonic, dar si sistem de transport pentru seniorii care au nevoie de ajutor

Cu ocazia intrunirii de astazi, primarul Chereches a anuntat doua noi viitoare proiecte, menite sa vina in sprijinul seniorilor baimareni.

"Incepand de luna viitoare, toti seniorii orasului, vor avea un numar de telefon si un fel de dispecerat administrat de asistenta sociala, unde se vor putea adresa orice problema au. Asta, pe langa toate celelalte metode de comunicare moderna pe care le au la dispozitie. Daca au o problema de sanatate, daca vor sa intrebe ceva legat de administratia publica, sa aiba posibilitatea asta.

Vrem sa organizam un sistem de transport cu cateva masini pentru cei care se deplaseaza greu. Sunt unii cu probleme de sanatate care nu pot circula cu autobuzul sau nu le este la indemana sa apeleze la serviciile unei firme de taxi, masinile de taxi nefiind specializate sa transporte oameni cu probleme de sanatate. Vrem sa avem acest serviciu, cu cateva masini, sa venim in folosul seniorilor care au nevoie de ajutor sa se deplaseze la spital, la un cabinet medical sau unde au nevoie", a declarat Catalin Chereches.

Angajatii de la asistenta sociala nu sunt simpli functionari publici, trebuie sa se implice in relatia cu varstnicii

Asta crede primarul Catalin Chereches si spera sa obtina prin intermediul derularii proiectului "PUNE SUFLET PENTRU BUNICI".

"Sunt multi varstnici care au avut un accident vascular, au nevoie de recuperare, pe langa sprijin la domiciliu, de la curatenie si pana la alte activitati necesare. Acesta este doar un pas. In plus, imi doresc ca in cadrul acestui proiect colegii mei sa invete ca nu sunt doar simpli functionari, ci ca trebuie sa se implice direct in relatia cu seniorii. Prefer sa aiba colegii mei disponibilitatea, pe fiecare cartier in parte, sa isi creeze nistre centre, puncte unde cetatenii sa vina, sa se adreseze lor, sa cunosca fiecare cetatean din cartier. O comunitate o putem considera civilizata doar daca arata ca are grija de bunici, respectiv are grija sa ofere educatie copiilor. Noi, restul, intre aceste doua varste, ne mai descurcam. Dar ca sa aratam ca suntem o comunitate, trebuie sa demonstram ca putem proteja si sustine aceste doua categorii importante, copiii si seniorii", a mai spus primarul.

De proiectul "PUNE SUFLET PENTRU BUNICI" pot beneficia persoane varstnice de peste 65 ani din municipiul Baia Mare, care indeplinesc una sau mai multe din urmatoarele criterii:

  • se afla in situatii de dependenta
  • sunt lipsite de suport si necesita ajutor pentru efectuarea activitatilor de viata zilnice
  • sunt expuse riscului de excluziune sociala

Servicii oferite la domiciliu in cadrul proiectului "PUNE SUFLET PENTRU BUNICI":

  1. Servicii medicale:
  • monitorizarea parametrilor fiziologici
  • actiuni terapeutice
  • actiuni de ingrijire chirurgicala
  • servicii medicale conexe

2. Servicii sociale:

  • actiuni de sprijin pentru realizarea activitatilor de baza ale vietii zilnice

Acte necesare accesarii serviciilor socio – medicale la domiciliu:

  • Cerere scrisa
  • Copie CI/BI
  • Copie cupon de pensie
  • Adeverinta de la medicul de familie
  • Alte acte medicale din care sa reiasa daca sufera sau nu de diferite afectiuni
  • Declaratie pe propria raspundere privind apartenenta la grupul tinta al proiectului

Pentru informatii suplimentare si inscrieri privind furnizarea serviciilor de ingrijiri la domiciliu, va rog sa va adresati:

Directiei de Asistenta Sociala Baia Mare

Municipiul Baia Mare, Str. Dacia nr. 1, judet Maramures, cod postal 430406, Romania

Telefon/Fax: 0262 211 949 / 0262 211 959

Adresa e-mail: [email protected]

Si / Sau

Centrului Social Rivulus Pueris

Municipiul Baia Mare, Romania, Str. Ioan Slavici, nr. 1B , judet Maramures, cod postal 430111, Romania

Telefon: 0733404149

 

ActualMM

Politist acuzat ca a batut cinci copii chiar in directorat. Ce spun autoritatile
Citeste
Duminica, 2 februarie, la Biserica greco-catolica Sfanta Maria din Baia Mare se va sarbatori Ziua Vietii Consacrate
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.