Sentinta de condamnare cu suspendare in dosarul tragediei in care 4 studente au murit in accidentul feroviar de la jibou a fost desfiintata

Magistratii Curtii de Apel Cluj au intors la parchet dosarul accidentului din Jibou, in care au murit pe loc patru absolvente ale Universitatii Tehnice Cluj-Napoca, dupa ce masina in care se aflau a fost lovita de tren.

Soferita, colega de-a lor, a scapat cu viata si a incheiat acord de recunoastere cu procurorii pentru o pedeapsa de trei ani cu suspendare. Avocata Madalina Dascal, care reprezinta trei familii parti civile din dosar, sustine ca pedeapsa era prea mica si ca trebuie cercetata si posibila vinovatie a celor de la CFR, caci instalatia de semnalizare de la nivel cu calea ferata nu ar fi functionat corespunzator.
Curtea de Apel Cluj s-a pronuntat, astazi, 1 octombrie, desfiintand sentinta Judecatoriei Jibou, prin care era confirmat acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat intre Sanda Ungur si Parchetul Judecatoriei Jibou

Solutia pe scurt:

"Admite apelurile declarate de partile civile PM si PSV si partile vatamate PV, PM, P G, P C A, SV, SI, SIC, BS, B MS, PI A, GS, BM, PSD si BM impotriva sentintei penale nr. 115 pronuntata la 15 mai 2019 de Judecatoria Jibou ca fiind intemeiate si in consecinta:

Potrivit art. 488 al.4 lit.b C.proc.penala , desfiinteaza sentinta penala nr.115 pronuntata la 15 mai 2019 de Judecatoria Jibou prin care acordul de recunoastere a vinovatiei a fost admis.

Conform art. 485 al.1 lit.b C.proc.penala respinge acordul de recunoastere a vinovatiei si trimite dosarul procurorului in vederea continuarii urmaririi penale.

Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva."

Avocata Madalina Dascal din Baroul Cluj a declarat pentru Clujust ca a solicitat Curtii trimiterea dosarului inapoi la parchet pentru completarea urmaririi penale. "Din cauza incheierii acordului de recunoastere a vinovatiei, nu a mai fost cercetata posibila vinovatie a celor de la CFR. In ziua respectiva s-au efectuat lucrari la instalatia de semnalizare de la nivel cu calea ferata. Inculpata si-a schimbat declaratia pe parcursul urmaririi penale cu privire la instalatie.", a spus avocata, care considera pedeapsa stabilita prin acord prea mica.

Intr-adevar, au ramas semne de intrebare in urma accidentului. In presa din Salaj s-a vorbit despre un apel la 112, in care era sesizata nefunctionalitatea instalatiei de semnalizare, mai exact faptul ca semaforul era alb pentru masini si a trecut trenul. Politia a monitorizat zona, dar nu a constatat neregularitati. Organele de urmarire penala au cerut Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa comunice identitatea persoanelor care au sunat la 112 in perioada aprilie/mai 2018 pentru a sesiza functionarea anormala a instalatiei de semaforizare, insa in raspuns se arata ca nu au fost identificate astfel de apeluri in baza de date a Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 Salaj.

Inculpata Sanda Ungur a recunoscut faptele si a incheiat cu procurorii un acord de recunoastere a vinovatiei.

In luna mai 2019, tanara Sanda Ungur a fost condamnata, pentru ucidere din culpa, la trei ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare pe patru ani. De asemenea, tanara a fost obliata sa frecventeze un program de reintegrare sociala, derulat de catre serviciul de probatiune sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate, si sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 120 de zile, fie la primaria localitatii de domiciliu, fie la parohia cultului religios careia ii apartine inculpata.

In motivare, Judecatoria Jibou a stabilit ca urmarirea penala este completa si corect efectuata, cauza decesului celor patru victime fiind neatentia inculpatei datorata oboselii. Potrivit motivarii, inculpata parcursese in ziua respectiva peste 320 de kilomentri, iar "dupa aproximativ 13 ore de cand a fost treaza si dupa o zi foarte agitata, fiind obosita, cu o experienta limitata in sofat la 22 de ani, inculpata nu a mai fost/putut fi suficient de atenta incat sa nu produca aceasta tragedie".

Instanta Judecatoriei Jibou a decis ca aceasta pedeapsa este cea adecvata, apreciind ca "fata de gravitatea urmarilor, cuantului pedepsei este evident mic", insa "nu se poate aplica o pedeapsa mai mare inculpatei fara ca aceasta sa nu execute efectiv pedeapsa inchisorii". "Periculozitatea inculpatei, pentru care ar fi necesara incarcerarea in scopul constientizarii de catre aceasta ca nu are un comportament adecvat in societate, este redusa, chiar infima. Instanta nu considera ca inculpata s-ar reeduca in vreun fel in inchisoare, fiind constienta de gravitatea faptei sale", a precizat judecatorul din Jibou, adaugand ca tanara nu are antecedente penale, nu a avut un comportament inadecvat anterior comiterii faptei si ca din cauza oboselii, "nu a constientizat gravitatea faptei sale, probabil ca nu a constientizat ca traverseaza calea ferata si evident ca nu a dorit sa se intample accidentul". "Intr-adevar, pedeapsa aplicata este mica in raport cu consecintele faptei, dar, raportat la persoana inculpatei, este suficienta. Instanta considera ca gravitatea faptei a fost constientizata imediat dupa accident, iar consecintele faptei vor fi simtite, probabil, pentru totdeauna", a concluzionat prima instanta.

Sursa Clujust.ro.

Citeste si

Judetul Maramures, prezent la "Alianta Award Gala 2019" de la Washington
Citeste
L-au pacalit ca-l duc la munca in SUA si l-au lasat fara 1.600 de dolari
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.