Se vor oficia totusi slujbe in lacasele de cult din Maramures

S-A MODIFICAT SCHIMBAREA Maramuresul a fost singurul judet din tara in care, pe fondul pandemiei de Coronavirus, s-a luat decizia de a fi suspendate inclusiv slujbele in toate bisericile. Decizia a fost pe de o parte salutata de opinia publica, pe de alta parte a starnit un val de nemultumiri in randul credinciosilor. Se pare ca in urma unor discutii dintre inaltii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe si reprezentantii autoritatilor judetene, s-a revenit asupra acestei masuri.

Va redam mai jos comunicatul emis pe aceasta tema de catre Episcopia Ordotoxa a Maramuresului si Satmarului:

"Avand in vedere amploarea pe care a luat-o raspandirea pandemiei de coronavirus in lume si ca in tara noastra riscul este la fel de mare, iar raspandirea acestui virus este extrem de rapida si periculoasa, indemnam preotii, monahii si credinciosii sa respecte cu strictete masurile luate si recomandarile facute de autoritatile guvernamentale, in drept, atat din punct de vedere medical cat si igienico-sanitar, precum si indrumarile catre parohii si manastiri transmise de Patriarhia Romana. Toate acestea sunt la dispozitie, deoarece au fost publicate pe retelele de socializare si trebuiesc doar listate si afisate la vedere in preajma unitatilor de cult, spre a fi citite, cunoscute si aplicate corect in spiritul si litera lor.

​Tinand cont, pe de-o parte, ca masurile luate in intreaga tara sunt cele care limiteaza numarul de persoane ce pot participa in spatii inchise la 100, iar pe de alta parte ca Biserica este chemata in aceste vremuri de boala si suferinta sa inmulteasca rugaciunile si sa sporeasca postul si fapta buna crestina, indemnam slujitorii Sfintelor Altare ca la Sfanta Liturghie, la Ectenia intreita, si la toate Slujbele care se vor savarsi in aceasta perioada la parohii si manastiri sa fie citita rugaciunea pe care Patriarhia Romana a trimis-o in teritoriu cu aceasta indrumare, nutrind credinta neimputinata si nadejdea statornica ca Dumnezeul milei si al indurarilor ne va izbavi si de aceasta incercare prin care trece omenirea.

​In vremuri de molime si boli, Biserica nu poate intra in carantina, iar Hristos nu trebuie inchis intre ziduri, El este Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre si vrea, si trebuie sa fie cu noi spre a ne aduce liniste, pace si grabnica izbavire din toata stramtorarea, precum si alinare si vindecare.

​Pentru a fi in acord cu masurile luate si recomandarile facute de autoritati, dar si pentru ca Biserica sa-si indeplineasca misiunea ei de Mama rugatoare pentru fiii sai, slujbele de la parohii si manastiri vor fi savarsite de catre preoti si monahi in interiorul spatiului de cult cu participarea unui numar de sub 100 de persoane, iar in aer liber pe altarele de vara sau in pridvoarele bisericii cu o participare mai numeroasa.

​De asemenea, facem un apel parintesc catre fratii si surorile noastre veniti in aceasta perioada acasa din strainatate, sa raspunda neintarziat si cu sinceritate solicitarilor autoritatilor medicale si administrative locale sau judetene de a-si anunta reintoarcerea acasa si a respecta toate masurile impuse in aceasta perioada, pentru a nu-si expune, pe de-o parte, familiile, iar pe de alta parte, comunitatea in care au revenit, riscului imbolnavirii.

Cei care au masuri de carantina sau izolare impuse de autoritati si toti cei ce se gasesc in situatii asemanatoare, pot urmari Sfanta Liturghie pe Televiziunea Patriarhiei Romane, Trinitas TV, pot sa asculte Radio Trinitas, precum si pe transimisiile online de la Catedrala noastra Episcopala.

In urma discutiilor purtate cu Prefectul Judetului Maramures si reprezentatii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, a fost revizuita si clarificata hotararea luata in acest sens, punandu-se in acord cu hotararea luata la nivel national.

​Biserica Ortodoxa Romana, ca o institutie venerabila si responsabila, ce a trecut impreuna cu poporul roman credincios prin multe situatii limita si a stiut sa gestioneze cu intelepciune si sa-si indeplineasca misiunea ei in sanul poporului credincios ramane aceeasi, alaturi in toate incercarile prin care trece acesta.

​Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, in colaborare cu institutiile implicate, a convenit, daca va fi nevoie, sa puna la dispozitie in unele manastiri si locatii proprii spatii pentru gazduirea celor in carantina.

​De asemenea, preotii din zonele unde se afla persoane carantinate, in colaborare cu autoritatile medicale, vor oferii asistenta religioasa la cerere si in caz de nevoie.

​Rugand pe Dumnezeu, Doctorul sufletelor si al trupurilor, pe Maica Domnului si pe toti sfintii sa ne izbaveasca de molime si boli si de aceasta ingrijorare si nemaitraita primejdie in care se afla lumea din cauza acestei pandemii de coronavirus;

​Va indemnam inca o data sa respectati toate masurile pe care autoritatile le-au impus, sa stati de veghe prin Consiliile parohiale si prin voluntarii parohiilor ca acestea sa fie aplicate spre binele tuturor.

​De asemenea, va indrumam sa sporiti rugaciunea si postul, deoarece aceste incercari vin asupra noastra si din cauza inmultirii pacatelor pe pamant si a lipsei de credinta si de pocainta in fata lui Dumnezeu.

​Sa facem din Romania crestina o Sfanta si Mare Biserica, rugandu-ne in locasurile de cult si in afara lor, in familie si la locul de munca, pentru ca Dumnezeu sa abata de la noi primejdia ce ne-a cuprins si toata boala aducatoare de moarte, spre a ne putea pregati in liniste si pace de Praznicul cel Sfant al Invierii Domnului nostru Iisus Hristos.

​Dumnezeu sa ocroteasca lumea!

​Dumnezeu sa ocroteasca Romania!

​Dumnezeu sa ocroteasca Poporul Roman!"

Noul subprefect de Maramures, Mihaela Oana Osan, a depus astazi juramantul
Citeste
Criminalul elevei din Baia Mare AVEA DISCERNAMANT cand a ucis-o intr-un mod cat se poate de barbar
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.