Scenariul din suceava s-ar putea repeta la spitalul judetean baia mare

Pe principiul "a furat, dar a si facut", o afacerista s-a plimbat cu noul virus prin spitale, dar a si donat

O afacerista din Baia Mare, distribuitoare de echipamente medicale, este acum suspectata de faptul ca ar fi sursa unui focar de COVID 19 in spitalele din judet. Culmea, femeia are o afacere care presupune distributia de echipamente medicale si are cunostinte in domeniul medicinei, fie si numai prin prisma faptului ca are relatii apropiate cu medici din spitalele din Baia Mare. Medici care si-au dorit sa o ajute, sarind peste protocoale, fara a fi stiut ca afacerista ii mintea cu privire la plecarea ei in strainatate.

Acum exista riscul ca zeci de persoane, unele dintre ele cadre medicale, sa se fi infectat cu noul virus, iar ingrijorarea lor e perfect justificata. Femeia a primit recent confirmarea infectarii cu SARS COV 2, iar acum se afla internata la Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Cluj, dupa ce a experimentat manifestari severe ale bolii. Pe plan local, ingrijorarea este mare, dar toata lumea tace. De ce? Pentru ca firma pe care femeia o detine este unul dintre donatorii importanti ai spitalelor din zona.

Traseul virusului prin spitale
Stela Sasaran si-a dat seama ca nu se simte prea bine la cateva zile dupa data de 10 martie. Data aceasta este relevanta, pentru ca atunci, la ora 07.21 a postat pe Facebook niste fotografii din Aeroportul International "Henri Coanda" Bucuresti, exprimandu-si nemultumirea cu privire la faptul ca defibrilatorul extern automat al aeroportului era nefunctional si avea electrodul expirat din luna iulie 2012.

Femeia stia toate aceste detalii, pentru ca ea insasi este administratorul unei firme care chiar cu asta se ocupa, cu distributia de astfel de dispozitive medicale. Intr-unul dintre comentarii, o prietena ii ureaza zbor lin.

Cronologia evenimentelor care au urmat ne-a fost pusa la dispozitie de cadre medicale ingrijorate pentru sanatatea lor si a familiilor.

Dupa data de 10 martie, aflandu-se in Romania, Stela Sararan incepe sa se simta rau, starile febrile fiind principalul simptom, complicat ulterior cu o dispnee severa. Asa a ajuns la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean din Baia Mare, unde i-a facut intrarea o prietena care lucreaza in spital, sarind peste triaj si fara a declara istoricul de calatorie. A primit un tratament simptomatic, specific unei raceli comune, dupa care, pe fondul agravarii starii ei, a fost trimisa la Spitalul de Boli Infectioase din judet, unde a primit tratament pentru stare virala. Pe 23 martie, aceasta a ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie pentru efectuarea unei radiografii toracice, unde de asemenea, nu a recunoscut deplasarea ei in strainatate cu doua saptamani inainte. Abia pe 25 martie i s-a facut testul pentru coronavirus la Spitalul de Boli Infectioase, iar ulterior starea femeii s-a degradat, asa ca a fost transferata la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj.

O asistenta de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare a declarat, de altfel, pentru presa locala din Baia Mare ca Stela Sasaran a mintit cu privire la faptul ca a fost plecata in strainatate, aceasta efectuand recent un drum in Franta: "La fel de sigur e si faptul ca nu a declarat de unde vine. Ar trebui ca medicii sa iasa in fata sa vorbeasca, dar vad ca toata lumea tace. Luni, in data de 23.03 a fost la noi la consult. Se poate verifica, sunt registre la camera de garda. A facut si radiografie pulmonara, alt registru… Inclusiv conducerea stie lucrurile astea. Chiar doamna manager a condus-o. Duminica a fost consultata la Infectioase de o doctorita care lucreaza si la noi. Un doctor internist. Nu a stiut nimeni nimic, au avut doar masca simpla, nici vorba de mai mult."

Tot presa locala din Baia Mare arata, in acest context, cu o filmare video, cum pacienta a fost transportata intre spitale cu o ambulanta normala si fara masuri crescute de precautie, cadrele medicale de pe ambulanta fiind acum si ele in pericol. Intre timp, testul pentru coronavirus s-a pozitivat, iar femeia este tratata la Cluj, fiind acum intr-o stare mult mai buna. In urma ei, insa, trei spitale s-ar putea confrunta cu imbolnavirea personalului. Acesta este si motivul pentru care cadrele medicale sunt extrem de speriate, dar cand vine vorba sa-si asume o pozitie publica fata de situatie, toata lumea tace. De ce? Ei bine, firma pe care o administreaza este unul dintre cei mai importanti donatori de echipamente si bani ai sistemului sanitar din Baia Mare. Mai mult, femeia este un important membru Rotary pe plan local, iar oamenii importanti ai locului incearca sa evite un scandal public cu privire la situatia creata de un comportament inconstient. Inca un aspect important este acela ca sotul doamnei Sasaran este Mihai Sasaran, sef de serviciu in cadrul Consiliului Judetean Baia Mare. La randul lui, barbatul a intrat in contact cu mai multi colegi, dar si oameni din cercul personal de cunostinte. Un simplu calcul matematic arata cat de multe vieti pot fi puse in pericol de "omiterea adevarului". Facem precizarea ca in prezent Mihai Sasaran se afla in izolare la domiciliu. La fel si mai multe cadre medicale din spitalele prin care sotia lui s-a plimbat.

Musamalizarea
In ceea ce priveste atitudinea autoritatilor publice, aceasta este focalizata strict pe acoperirea situatiei. Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, care este si vicepresedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, direct interesat de situatia de pericol in care a fost pusa institutia pe care o conduce, a declarat ca toti angajatii aparatului propriu, dar si salariatii celorlalte institutii care isi desfasoara activitatea in Palatul Administrativ lucreaza in conditii de siguranta maxima.

A FOST O NOUA ZI GREA LA CONSILIUL JUDETEAN MARAMURES SI LA SPITALELE DIN SUBORDINEA ADMINISTRATIEI JUDETENE, O ZI IN CARE PRESA A PUBLICAT INFORMATII DESPRE UN POSIBIL CAZ DE COVID-19 IN RANDUL COLEGILOR NOSTRI. DIN MOTIVE LEGALE, LEGATE DE DESFASURAREA ANCHETEI EPIDEMIOLOGICE SI DIN RESPECT PENTRU O FAMILIE GREU INCERCATA, NU PUTEM OFERI PUBLIC TOATE DETALIILE ACESTUI CAZ, DAR ASIGURAM MARAMURESENII CA LUAM FERM TOATE MASURILE PENTRU CA SANATATEA FIECARUIA SA FIE PROTEJATA. ANGAJATUL NOSTRU A FOST MEREU SINGUR IN BIROU SI A INTERACTIONAT FOARTE RAR CU ALTI ANGAJATI, MEREU PROTEJAT CU MASCA SI MANUSI, IAR DUPA CONFIRMAREA CAZULUI IN FAMILIA SA, A FOST IZOLAT LA DOMICILIU. LA CONSILIUL JUDETEAN AM LUAT DE CATEVA SAPTAMANI MASURI RIDICATE DE PREVENTIE SI SIGURANTA A ANGAJATILOR, PENTRU A RAMANE FUNCTIONALI IN SITUATII DE CRIZA. AM ASIGURAT STOCURI DE MATERIALE DE PROTECTIE PERSONALA, FACEM ZILNIC DEZINFECTIA INTREGULUI SEDIU SI A BIROURILOR, AM SEPARAT PERSONALUL PE SPATII DIFERITE PENTRU A REDUCE LA MAXIMUM INTERACTIUNILE INTERPERSONALE, INVESTIGAM ZILNIC STAREA DE SANATATE A ANGAJATILOR.

Gabriel Zetea


Rares Pop, directorul Directiei de Sanatate Publica Maramures confirma "o ampla ancheta epidemiologica" in cazul unei bolnave transferate de la Spitalul Judetean din Baia Mare la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj Napoca, insa sustine ca pacienta in cauza nu a calatorit recent in una din zonele de risc si nu a intrat in contact cu o persoana confirmata pozitiv.

A FOST INTERNATA IN PRIMA FAZA LA SPITALUL DE BOLI INFECTIOASE SI PSIHIATRIE BAIA MARE IAR ULTERIOR, CAND STAREA DE SANATATE S-A INRAUTATIT, A FOST MUTATA LA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA BAIA MARE. IN CURSUL NOPTII DE JOI SPRE VINERI A FOST TRANSFERATA CU AUTOSPECIALA SMURD, LA UNITATEA MEDICALA DIN CLUJ.

Rares Pop


Vasile Pop, manager-interimar al Spitalului Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" Baia Mare a infirmat, la randul sau, zvonurile potrivit carora unitatea medicala ar fi inchisa sau in carantina.

AM PRIMIT JOI, IN JURUL OREI 14.00, O BOLNAVA TRANSFERATA DE LA SPITALUL DE BOLI INFECTIOASE, A CARUI CONCENTRATIE DE OXIGEN IN SANGE ERA SUB LIMITELE NORMALE SI A FOST NEVOIE SA FIE INTERNATA PE SECTIA TERAPIE INTENSIVA. AM DISCUTAT CU MEDICUL-SEF SI AU FOST LUATE TOATE MASURILE DE PROTECTIE INCA DE LA PRELUAREA PACIENTEI. TRANSPORTUL IN SPITAL S-A ASIGURAT PE UN CULOAR SI CU UN LIFT SEPARAT, FIIND INTERNATA SINGUR IN REZERVA, IAR MEDICII CARE AU INTRAT IN CONTACT CU BOLNAVA AU FOST ECHIPATI CORESPUNZATOR, DUPA NORMELE CERUTE DE ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII SI TRANSMISE PRIN MINISTERUL SANATATII. IN SPITALUL JUDETEAN DIN BAIA MARE PROTOCOLUL A FOST URMAT IN TOTALITATE, ATAT LA TRANSPORTUL PACIENTEI, CAT SI IN CEEA CE PRIVESTE ECHIPAMENTUL MEDICILOR CU CARE A INTRAT IN CONTACT. JOI, DUPA ORA 21.00, IN URMA DISCUTIILOR AVUTE CU REPREZENTANTII SPITALULUI DE BOLI INFECTIOASE CLUJ NAPOCA AM DECIS TRANSFERAREA BOLNAVEI CARE ACUM ESTE IN STARE STABILA.

Vasile Pop


Pendularea perpetua intre donatii pentru spitale si afaceri cu spitale
Stela Sasaran este, deci, un personaj important din Baia Mare. Activitatea ei publica este cunoscuta de multa lume, iar afacerile ei prospera. Tocmai de aceea, este si un donator important al sistemului sanitar local. Din declaratia de avere a sotului aflam ca firma MEDITECH SRL constituie centrul precuparilor profesionale ale Stelei Sasaran. Anual, femeia aduce in casa un venit de 43.195 lei din activitatile societatii comerciale. Una profitabila, am spune noi, din moment ce a beneficiat pana acum de nu mai putin de 924 de achizitii directe. MEDITECH are, potrivit site-ului oficial al companiei, o experienta de 30 de ani in domeniul aparaturii medicale, experienta acumulata atat in sectorul de stat cat si sectorul privat.

Citeste intreg articolul pe presshub.ro.

Comenteaza cu Facebook

Copil de un an, testat pozitiv cu noul coronavirus, mort in SUA
Citeste
Obligatie pentru primarii: dezinfectie si dezinfectanti in blocuri
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.