SANTAJUL: Infractiune in crestere in Maramures

Traim in epoca tehnologiei. Viata noastra s-a mutat intr-o mare pondere in lumea virtuala. Muncim sau invatam, in mediul online, socializam in mediul online, facem cumparaturi in mediul online, comandam mancarea online, ne jucam tot in mediul online, astfel ca si infractiunile s-au mutat si in mediul online sau sunt comise prin intermediul lumii virtuale.

Zilele trecute politistii de prevenire au transmis cetatenilor masuri preventive in vederea evitarii victimizarii prin infractiunile cibernetice, mai exact prin efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos care in mare parte sunt comise in mediul online si care au crescut in ultima perioada in judetul nostru.

O alta infractiune care inregistreaza cresteri in judetul Maramures este santajul. Anul acesta numarul infractiunilor de santaj a crescut cu peste 50%. Daca anul trecut in primele 8 luni au fost sesizate politiei 10 cazuri de santaj, anul acesta, in aceeasi perioada au fost sesizate 21 de cazuri. Poate la prima vedere cifrele nu par spectaculoase, insa este ingrijoratoare cresterea semnificativa a acestui tip de infractiune.

Numarul infractiunilor de santaj este in crestere pentru ca cel mai frecvent mod de operare folosit de infractori este cel de pe retelele de socializare, internetul conferind anonimatul infractorilor. Ne imprietenim cu persoane care la prima vedere inspira incredere, acceptam cu usurinta sa trimitem imagini sau mesaje video compromitatoare dupa care suntem santajati cu sume mari de bani, in schimbul nedivulgarii materialelor respective.

Uneori chiar persoane foarte apropiate, prieteni, iubiti pot sa ne santajeze prin publicarea unor materiale compromitatoare pe retelele de socializare, cu scopul de a obtine anumite foloase. Acestea pot fi in bani sau in diferite servicii, sau pur si simplu pentru lezarea demnitatii victimei.

Politistii va indeamna sa fiti vigilenti cu persoanele pe care le cunoasteti in lumea virtuala si nu numai. E bine de stiut ca obiectul santajului sunt materialele compromitatoare.

Conform articolului 207 din codul penal santajul consta in constrangerea unei persoane sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva cu scopul de a obtine foloase nepatrimoniale sau patrimoniale pentru sine sau pentru altul, precum si amenintarea cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata ori pentru un membru de familie al acesteia, cu acelasi scop. Daca scopul este obtinerea de foloase nepatrimoniale pentru sine sau pentru altul pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 5 ani, iar daca scopul este de a dobandi in mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Astfel, feriti-va in a ajunge subiectul unor astfel de materiale, feriti-va in a le distribui si in a avea prea multa incredere in discretia celor din jur.

Iar daca sunteti tentati sa comiteti astfel de fapte, retineti ca riscati ani buni de inchisoare.

Articolul SANTAJUL: Infractiune in crestere in Maramures apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

ACTUALIZARE/ TENTATIVA DE SUICID IN BAIA MARE – O tanara s-a aruncat de la etajul 4 al unui bloc de pe strada Paltinisului
Citeste
Incepe Loteria Vizelor. Inscrierile se fac exclusiv online si nu se percep taxe
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.