Romania s-a trezit astazi off-line

Ce fel de crash s-a produs azi in reteaua Orange de a picat in asemenea hal? E clar ca e vorba de o defectiune majora. A inceput undeva pe la ora 15:00, cand serviciile de date au devenit nefunctionale. Am patit asta si pe telefon si pe tableta, cu cartele SIM 4G diferite. Apoi nici apelurile de voce nu au mai functionat. Reteaua aparea si disparea, sarea din 2G in 3G si 4G si apoi in "No service". Si apoi o lua de la capat…prima reactie a fost "s-a ars cartela SIM". Dar, totusi, doua in acelasi timp? Hmmm… Cam putin probabil.

La numarul de relatii cu clientii – unde operatorii au raspuns extrem de greu, dupa vreo 42 de minute – mi s-a confirmat ceea ce banuiam: faptul ca e o problema grava. Fosrte grava. Chiar mult mai grava decat ma asteptam. Credeam ca era doar in zona in care ma aflam, in Sectorul 1 la Casa Presei, dar am aflat ca era mult mai grava.

"Sunt probleme de retea, dar nu doar in Sectorul 1 sau in Bucuresti, ci la nivel national. Echipele tehnice lucreaza sa investigheze cauza. Momentan nu stim ce s-a intamplat. Ne cerem scuze pentru discomfortul creat si va asiguram ca se lucreaza la remedierea defectiunii", mi-a spus operatoarea de la call-center. "Speram sa o putem remedia in cursul zilei de astazi", a incheiat ea.

Ulterior, Orange a anuntat public ca este vorba de "sectionari ale retelei de fibra optica". Nu a precizat daca a fost vorba de un accident sau de un act comis intentionat. Varianta a doua inseamna – potrivit legii – act terorist, adica un atentat la siguranta nationala.

Mi se pare extrem de grav ca cea mai mare retea de telefonie din Romania are astfel de probleme majore. Mult mai grav e ca nici tehnicienii nu stiu ce s-a intamplat. Sau nu pot spune. Aici e liber la scenarii si speculatii…

Practic, o mare parte a Romaniei s-a trezit astazi offline. Nu doar pe net, ci si pusa in imposibilitatea de a mai lua legatura cu familia sau cu colegii de munca. Eu, personal, n-am mai intalnit asa ceva pana acum. Si folosesc telefonia mobila de vreo 22 de ani, de la inceputuri. Cam de pe vremea cand piata era impartita intre analogul Telemobil .

Dupa caderea Facebook de luna asta, crash-ul Orange Romania este – pentru mine – un al doilea semn mare de ingrijorare. Desi am copilarit si am crescut in era in care nu existau nici telefoane mobile si nici tablete. Dar, in lumea super-tehnologizata a secolului XXI, in care totul este conectat, caderea unei intregi infrastructuri de comunicatii poate provoca adevarate dezastre.
#orangeromania #orange #caderederetea #offline.
Andi Laslau

UPDATE

Orange Romania/Facebook 

Au fost identificate 3 sectionari ale retelei de fibra optica in judetele Bistrita-Nasaud, Brasov si Mehedinti. Doua dintre sectionari au fost simultane. Tehnicienii nostri au reusit sa remedieze avaria cauzata de prima sectionare si sunt in continuare pe teren. Serviciile incep sa revina gradual la parametri normali de functionare.

Orange Romania/Facebook 

La ora 18.15, Orange a confirmat ca toate serviciile de voce, date, precum si aplicatiile Orange functioneaza in parametri normali. "Le recomandam celor care inca intampina probleme sa inchida si sa redeschida telefonul."

Judecatorii desemnati pentru BEJ Maramures
Citeste
Descinderi ale mascatilor in borsa
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.