Romania, aleasa presedinte al Comitetului pentru Premiul pentru Populatie al ONU

Ambasadorul Ion Jinga, Reprezentantul Permanent al Romaniei la ONU, a fost ales presedinte al Comitetului care stabileste castigatorii Premiului ONU pentru Populatie in anul 2019 . Evenimentul a avut loc cu prilejul primei reuniuni a Comitetului, la 22 martie 2019. Ambasadorul Romaniei a fost propus pentru aceasta functie de catre reprezentantii Liberiei si Panama, fiind votat in unanimitate de catre membrii Comitetului.

Multumind pentru alegere, diplomatul roman a aratat ca vede in aceasta o recunoastere a angajamentului constant al Romaniei in domeniul populatiei si dezvoltarii. A amintit ca prima Conferinta Mondiala pentru Populatie a avut loc  la Bucuresti, in anul 1974 , pozitii care reflecta, de asemenea, expertiza tarii noastre in aceste domenii si respectul de care se bucura la ONU.

Premiul ONU pentru Populatie a fost infiintat prin rezolutia Adunarii Generale a ONU nr. 36/201 din 17 decembrie 1981, fiind acordat anual incepand cu 1983, pentru doua categorii de recipienti: persoane si organizatii. Laureatii acestui premiu sunt personalitati, organizatii si institutii cu contributii exceptionale la solutionarea problemelor din domeniul populatiei. Printre acestia, Indira Ghandi, fost Prim-Ministru al Indiei, Bill si Melinda Gates, Sir Prince Ramsey , presedinti din Indonezia, Bangladesh si Egipt, Institutul Guttmacher din SUA, organizatia Save a Child’s Heart din Israel, organizatia Family Care International din SUA, Centrul pentru studii de Populatie din Ecuador etc.

Anul acesta, acordarea Premiului ONU pentru Populatie  are o semnificatie aparte, deoarece in 2019 se aniverseaza 25 de ani de la Conferinta Internationala pentru Populatie si Dezvoltare si 50 de ani de la crearea Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie. Dupa selectarea castigatorilor de catre comitetul condus de ambasadorul Ion Jinga, premiul va fi inmanat de catre Secretarul General al ONU, domnul Antonio Guterres, la 20 iunie 2019.

Medaliat cu aur la Special Olympics de la Abu Dhabi, Daniel Tanase a fost asteptat acasa cu tort si o petrecere surpriza
Citeste
Sigheteanul care si-a ucis fosta iubita in fata copiilor a fost arestat pentru 30 de zile
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.