Romania a lansat noile pasapoarte imposibil de falsificat

Noile pasapoarte simple electronice, dar si cele temporare, contin elemente de siguranta care le vor face aproape imposibil de falsificat, spune MAI. Pasaportul electronic are o valabilitate de 10 ani, iar cel temporar de 1 an.

Ministerul de Interne a pus in circulatie noi pasapoarte electronice simple si temporare. Potrivit MAI, au elemente de siguranta care le vor face aproape imposibil de falsificat si un design modern, cu detalii inspirate din istoria si geografia tarii noastre.

Cum arata noile pasapoarte

Fiecare pagina a noilor pasapoarte contine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din Romania, precum: Delta Dunarii, Lacul Rosu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Manastirea Barsana etc.

"Cu aceasta noua generatie de pasapoarte facem un pas in viitor prin complexitatea elementelor de protectie impotriva fraudarii documentelor. Elementele de securitate implementate au la baza noile tehnologii in materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare si elemente optic variabile, precum si unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor mentionate pot fi vizibile cu ochiul liber, in diferite spectre de lumina, inclusiv in infrarosu, dar sunt si elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale", a declarat Directorul general al Directiei Generale de Pasapoarte, chestor de politie Mirel Toanca.

De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hartie de securitate cu filigran si fir metalic, fir de coasere in trei culori .

"Datorita acestor noi elemente – de siguranta si de design – documentele de calatorie romanesti vor fi printre cele mai sigure pasapoarte de la nivel international, fiind extrem de greu de contrafacut. Noile modificari nu vor influenta costul pasaportului platit de cetatean. Totodata, precizez ca, documentele de calatorie din generatiile anterioare sunt si raman valabile pana la data mentionata in acestea", a spus chestorul Toanca.

Valabilitatea noilor pasapoarte

Pasaportul simplu electronic are un termen de valabilitate de 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani.

In ceea ce priveste pasaportul simplu temporar care este valabil 12 luni, acesta se elibereaza intr-un termen ce nu poate depasi 3 zile lucratoare, doar in situatii obiective, in care, din motive de sanatate, familiale sau profesionale, este necesara si urgenta prezenta persoanei pe teritoriul altui stat si nu exista timpul necesar pentru emiterea pasaportului simplu electronic. In lipsa documentelor care justifica necesitatea si urgenta deplasarii in strainatate, pasaportul simplu temporar se elibereaza intr-un termen ce nu poate depasi 10 zile lucratoare.

Descoperire macabra la Iadara. Cadavrul unei femei a fost descoperit sub un pod
Citeste
Doua posturi scoase la concurs de catre politisti
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.