Risc de avalansa pe Creasta Cocosului

S-A ANUNTAT COD ROSU  Cod rosu de la Administratia Nationala de Meteorologie cu privire la un risc mare de avalansa in masivele montane din Romania.

Stabilitatea si evolutia stratului de zapada in Grupa Nordica a Carpatilor Orientali, in zona Muntilor Rodnei, prezinta un risc insemnat. La peste 1800 m, startul superior este format din zapada uscata, cu coeziune slaba intre cristale, depusa peste un strat usor consolidat, in care regasim placi de vant mai vechi sau peste cruste subtiri de gheata.

In zonele adapostite si pe vai se gasesc depozite insemnate de zapada, cu rezistenta relativ scazuta. Declansarea avalanselor va fi posibila la peste 1800 m chiar si la supraincarcari slabe, mai ales pe pantele inclinate, iar sub 1800 m declansarile sunt posibile in cazuri izolate, la supraincarcari mari.

Pericol de avalansa in zona Creasta Cocosului. La peste 1.400 m, precum si pe vaile montane, zapada depaseste 70 cm, stratul de zapada fiind foarte instabil. In zona Creasta Cocosului pericolul de avalansa  este de gradul 3-4.

ONU ancheteaza violentele jandarmeriei de la protestul diasporei
Citeste
FOTO
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.