Restrictii impuse in maramures, datorita pestei porcine africane diagnosticata in judetul bistrita-nasaud

Centrul Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor si a Zoonozelor in judetul Maramures s-a reunit, in aceasta dimineata, pentru a aproba planul de masuri, dupa confirmarea bolii de catre Institutul de Diagnostic Sanatate Animala la mistreti din judetul Bistrita-Nasaud. Focarul de pesta porcina africana este situat in proximitatea imediata a limitei cu judetul nostru, in fondul de vanatoare Agries. La intalnire au participat si reprezentantii fondurilor de vanatoare din zona.

Prefectul Vasile Moldovan a spus: "Am aprobat planuri de masuri care trebuie implementate si aplicate pentru prevenirea si combaterea raspandirii bolii in teritoriu. A fost stabilita atat zona infectata, pe o raza de 8 km, cat si zona tampon, in care se aplica masiuri restrictive, care includ fonduri de vanatoare de pe raza unitatilor administrativ-teritoriale Suciu de Sus, Grosii Tiblesului, Lapus si Cupseni".

Masurile care se aplica in mediul silvatic din zona afectata se refera la recoltarea integrala a mistretilor prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv panda si dibuire. Mistretii vor fi transportati in conditii de biosecuritate la centrele de colectare, spatii frigorifice, dar si alte tipuri destinate pastrarii carcaselor de mistreti in conditii igienice si de refrigerare, pana la primirea buletinelor de analiza. Carcasele cu rezultat negativ pot fi consumate, iar carcasele pozitive se neutralizeaza prin ingropare si ardere in gropi de incinerare. In cadrul supravegherii pasive se vor preleva probe de la toti mistretii gasiti morti sau bolnavi si vor fi testati pentru pesta porcina africana inclusiv cei ucisi in accidente rutiere. In zona afectata se interzice circulatia animalelor domestice .

Nu vor iesi si intra animale fara aprobarea DSVSA Maramures. De asemenea, masurile de biosecuritate trebuie respectate si la nivelul gospodariilor, prin limitarea accesului persoanelor straine in perimetrul gospodariei, iar furajarea animalelor sa se faca doar furaje din zona neafectata de pesta porcina africana. Nu se vor da resturi alimentare in hrana porcilor.

DSVSA Maramures, cu sprijinul unitatii locale de sprijin de la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale vor derula campanii de informare, atat a vanatorilor, cat si a crescatorilor de suine cu privire la : evolutia pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restrictiile impuse, implementarea de norme minime de biosecuritate, alte masuri de prevenire a raspandirii si combatere a bolii.

Perimetrele zonei infectate, zonei tampon, cat si planul de masuri se pot modifica sau completa in functie de evolutia bolii, de situatia epidemiologica din judetele invecinate sau judetul Maramures, ori de cate ori se considera necesar.

Grupul de experti constituit prin ordinul prefectului va putea face propuneri ori de cate ori considera necesar, pentru a creste eficienta monitorizarii prevenirii si combaterii bolii, in functie de evolutia acesteia si de situatia epidemiologica.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.