Reactia Spitalului Municipal la cazul persoanelor cu dizabilitati inchise in custi

SCANDALUL DE LA SIGHET   Cazul persoanelor cu dizabilitati sau diferite probleme psihice care au fost inchise in custi de sticla sau legate de paturi cu carpe a starnit controverse la nivel national, fiind un subiect discutat intens, inclusiv in presa nationala.

Imaginile si informatiile socante despre felul in care sunt tratati pacientii la Centrul de Recuperare pentru persoane cu Handicap din Sighet, centru apartinand DGASPC Maramures au fost publicate in mediul online de catre Asociatia Tonal din Sighet.

Cazul a impartit nu doar opinia publica in doua grupuri diferite ci si pe unii medici. Ca exemplu, institutiile statului, printre care si Corpul de Control al Ministerului Sanatatii au anuntat controale peste controale si cereri de rapoarte, lasand sa se inteleaga ca metodele folosite de personalul din Centru, respectiv legarea pacientilor de paturi cu carpe, nu sunt tolerate. Medicul Petru Stan, sef Sectie Psihiatrie in cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei si medic cu jumatate de norma in cadrul DGASPC Maramures, are o alta parere.

"Camerele izolate sunt construite conform normelor"

"Nu este vorba despre nicio sectie a Spitalului Municipal. Este vorba despre o cladire dezafectata in care a functionat sectia de dermatologie. Aici au fost relocati mai multi pacienti dupa ce s-a daramat tavanul peste Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap. Acelea nu sunt custi, ci sunt incinte de izolare pentru bolnavii extrem de agresivi. Sunt confectionate din material transparent incasabil, pentru a nu se rani. Sunt utilizate pentru cazurile foarte grave. Avem pacienti din Sighet si chiar unul cu domiciliul in Bucuresti, dar, intr-adevar, nascut in Sighet. Sunt incinte autorizare. La fel, si contentia este legala in situatii foarte grave, evident cu acordul medicului.

Acest ONG ne-a cerut date despre bolnavii abandonati de familie, le-am oferit informatii, cu antet, asa au ajuns la noi. Pacientii aflati la noi sunt pacienti relocati temporar, ca nu puteau sa ii arunce in strada. S-au facut reabilitari recent, spre exemplu s-au facut doua bai antiefractie, iar doua saloane beneficiaza de aer conditionat, s-a facut atat cat au venit bani. Camerele de izolare pentru bolnavii cu potential auto si hetero agresiv sunt construite conform normelor", a declarat Petru Stan pentru axanews.ro

Reactia Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei

"Referitor la articolele aparute in presa cu titlul" Oameni cu dizabilitati inchisi in custi si legati cu fasii din carpe" dorim sa facem cunoscut faptul ca intre Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures exista un contract de Comodat incheiat din data de 1 februarie 2018, avand ca obiect darea in folosinta gratuita a spatiului in vederea cazarii persoanelor cu dizabilitati. Bunul imobil in circuit separat situat in incinta Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei. Spitalul Sighet nu se face raspunzator pentru activitatea desfasurata in imobilul dat in comodat catre DGASPC MM", se arata in comunicatul de presa emis azi de reprezentantii Spitalului Municipal din Sighet.

Asadar, controalele se intampla, rapoartele se fac, opiniile se impart. O intrebare ramane totusi, inca, fara raspuns. In nici un comunicat oficial ori declaratie oficiala a celor implicati direct sau indirect in acest caz nu a aparut, nici macar in trecere, un punct de vedere cu privire la modul in care au fost unii pacienti legati cu carpe de paturi. Sau nu a fost necesara o explicatie in acest caz pentru ca probabil si acest "mod de operare" se conformeaza normelor.

Vom reveni cu informatii in acest caz.

 

Adrian Barbur/ ActualMM

Copiii aflati in tabara la Manastirea Faget, vizitati de Preasfintitul Parinte Timotei Satmareanul
Citeste
Baimareanca cercetata de politisti dupa ce a distrus oglinzile retrovizoare ale unor autoturisme
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.