Raportul musamalizat care ar fi putut salva padurile maramuresului

  • Aproape un milion de metri cubi de lemn a fost exploatat ilegal in ultimii opt ani in Maramures
  • Este echivalentul unei paduri de 2500 de hectare care a disparut complet. Inseamna 5000 de terenuri de fotbal
  • Prejudiciul financiar calculat de investigatori se ridica la 40 de milioane de euro
  • Iar despre toate acestea, statul a stiut din timp, dar degeaba. Dosarele taierilor ilegale treneaza de peste sapte ani in birourile procurorilor


Mai multe imagini din Maramures, preluate de presa nationala in ultimele zile, arata revolta comunitatii locale din Poienile de Sub Munte impotriva celor care le exploateaza padurile.

Localnicii au inconjurat si blocat un taf incarcat cu lemne, dovedit ca transporta bustenii fara documente conforme. Judetul este fruntas la taierile ilegale, urmat fiind de Muntii Apuseni.

Revolta din Poienile de sub Munte vine insa cam tarziu. Padurile din zona, aflate la granita cu Ucraina, au fost taiate sistematic de firme si localnici, timp de cateva decenii.

Un raport complex emis de inspectorii Garzii Forestiere Cluj, care zace in sertarele procurorilor anticoruptie, avertiza inca din 2013 ca hotii de lemne din zona au actionat dintotdeauna sub girul unor angajati silvici si al unor firme private.

Tot in Poienile de Sub Munte, in 2016, unul dintre politistii de frontiera, aflati intr-o actiune de urmarire a unor hoti de lemne, a fost batut de acestia si bagat in spital. Hotii erau furnizori ai Holzindustrie Schweighofer, iar atacul a avut loc chiar langa unul dintre punctele companiei de colectare a lemnului.

Complicitatile locale sunt descrise amplu in raportul de 93 de pagini din 2013, care analizeaza exploatarea abuziva a padurilor pazite de ocoalele silvice din zona: Alpina Borsa, Ocolul Silvic Composesoral Viseu si Ruscova.

Potrivit inspectorilor, premeditarea furtului se vedea inca din faza elaborarii amenajamentelor silvice, adica a documentatiei care stipuleaza cum va fi administrata o anumita padure pe o perioada de zece ani si cat lemn poate fi taiat acolo in aceeasi perioada.

5.000 de stadioane cu lemn


Paduri intregi au fost taiate ilegal prin exploatarea intr-un singur an a volumului de masa lemnoasa prevazut pentru un deceniu. Pe de alta parte, numeroase amenajamente silvice au operat cu date fictive, care au permis supraexploatarea terenurilor acolo unde au existat paduri bogate.

Cei de la Garda Forestiera sustin in raport ca nu au scapat de lama drujbei nici padurile incluse in zone protejate, acolo unde taierile sunt strict interzise. S-a exploatat masiv si aici, de cele mai multe ori la ras, iar paravan au stat contractele de paza cu ocoalele silvice private. Acestea preluau padurile de la ocoalele de stat si modificau amenajamentele existente pentru a taia mai mult decat era stabilit.

Ca sa extraga cat mai mult lemn, acuza inspectorii, cei care au stabilit amenajamentele au modificat totodata din pix varsta arboretului, pentru a oferi aparenta de paduri mature, deci pretabile la ras.

In timp, a disparut astfel o padure cat 5000 de terenuri de fotbal. Vezi documentele si citeste intreg articolul pe RISE PROJECT.RO.

Fenomenul "Maramures"


Garda Forestiera mai spune ca din 2012 si pana anul trecut, pe suprafata ariei protejate Sit Natura 2000 Muntii Maramuresului – care se suprapune peste intreaga suprafata de nord a judetului – a fost exploatat ilegal un volum de 480.000 de mc de lemn, cu un prejudiciu de 114 milioane de lei.

Plus alte 270.000 de metri cubi de lemn, cu o valoare de 70 de milioane de lei, despre care Garda Forestiera Cluj sustine ca au fost comercializati prin tranzactii fictive.

Asta inseamna ca in ultimii 12 ani, taierile ilegale numai din Maramures au presupus un volum de 750.000 de metri cubi, cu un prejudiciu de cel putin 40 de milioane euro.

Valoarea comerciala a produselor semifabricate si finite poate tripla insa prejudiciul, care ar putea ajunge astfel la 120 de milioane de euro.

Citeste intreg articolul pe RISE PROJECT.RO.

Comenteaza cu Facebook

Masura extrem de buna: Amnistie fiscala pentru companiile care isi achita restantele pana la 15 decembrie
Citeste
FRF a facut marele anunt! Echipele vor putea efectua cinci schimbari in fiecare meci, insa nu in orice conditii
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.